söndag 16 februari 2014

Madalena Energy från Oil and Gas del 2

Jag skriver en hel del om att inte ta för stora risker och hantera min portfölj. Det betyder inte att jag inte tar in en del bolag med väldigt hög potential. Jag har tidigare skrivit om Pacific Ethanol som på kort tid givit mig en dryg dubbel efter att Keith på Oil and Gas skrev om den på ca 3 usd och jag köpte in mig strax däröver (idag 7.70 usd typ).

Så, kort sagt, jag har respekt för den mannens research och det i kombination med mina egna funderingar hur man ska börja positionera sig för att:

a) dra nytta av kommande/pågående politiska/ekonomiska förändringar i Argentina för att positionera sig för möjlig mycket kraftig omvärdering

b) hur man ska positionera sig för att dra nytta av shaleborrningsteknologins oundvikliga internationaliserande.

Resultatet av hans track record och ovanstående två funderingar är för mig en tyngre post i Madalena Energy som jag nämnde häromdagen. Mitt snitt är ca 60 cent jämnt vilket gör att jag ligger ca 5% plus. Då jag är ganska tung efter köp på 62 cent senaste dagarna så kommer jag troligen sikta på att indirekt ytterligare sänka mitt GAV genom att sälja någon post om aktien närmar sig nivån man nyss gjorde PP på dvs 70 cent.

Genomförd PP, skuldfrihet och växande produktion i både Kanada och Argentina sänker den uppenbara risken en del vilket jag gillar även om jag vet att kritik ibland framförs att dom borde ha förblivit ett helt rent Argentina play..

Madalena är alltså en viktig satsning för mig och det jag konstaterar är att baserat på vad storbolagen omsätter vad som sägs vara likvärdiga markområden för så är bolaget rejält undervärderat men på sikt så handlar det inte om det utan de värden som bolag får på existerande och växande produktion samt reserver. Kort sagt, min förhoppning är att värdet kommer öka i rask takt med att borrhål genomförs och då inte bara i takt med att bolaget själv borrar utan också i takt med precis det vi ser nu, nämligen att de omedelbara grannarna (stora västerländska oljebolag) träffar lyckosamt i närområdena. Att dessa bolag överhuvudtaget är så aktiva där (även i dagens Argentina miljö) är naturligtvis en kvalitetsstämpel av rang.

För Argentina som land så känns shale olja och gas som en uppenbar chans att få ordning på de flesta bekymmer landet har vilket i sin tur skulle kunna ge en god cirkel av välstånd. Men jag skulle ljuga om jag sa annat än att jag skulle känna mig tryggare om Socialdemokraterna i landet fick lämna presidentposten vid valet 2015. Oddsen för detta är som sagt också mycket goda efter att deras politik förstört ett rikt land tämligen grundligt. Världsklass shale i kombination med omvärdering av tillgångar har förutsättningar att skapa väldigt mycket välstånd. Det ser vi i USA och då speciellt bland de aktieägare som var med i tidigare mindre bolag från början i deras boom.

En intressant likhet med de nu aktuella oljefälten i Argentina är utöver att de är världsklass (Argentina klassat som nr 4 på oljeshale och 2 i recoverable gas shale i världen) också att de ligger, precis som i t.ex Texas, i områden där infrastruktur är omfattande och outnyttjad efter många årtionden av mer konventionell oljeproduktion (typ borrhål rakt ner och inte horisontellt och definitivt inte frackat).

Ytterligare intressant är att Argentina sen 2007 är importör av naturgas och precis nu är på väg att bli importör av olja efter fallande produktion (sådan är socialismen). Argentina har absolut och bokstavligen inte råd med dessa importnotor, man mer eller mindre måste få igång den inhemska produktionen igen och villkoren förbättras alltså redan under socialiststyret. Landet borde kunna bli en stor exportör och som sagt återbörda sin befolkning till att ha råd med lyx som bra skola och vård till alla igen. Det var bara den här detaljen att komma ihåg att alla godsaker har man råd med strikt om man har ett fungerande privat företagande och inte snor för mycket av det som produktiva människor och företagare skapar. Oddsen är som jag ser det goda att argentinarna är mogna att omfamna det konceptet för minst en 10 års period... på samma sätt som svenskarna efter 8 år borgligt styre fullständigt glömt bort det och mer är fokuserade på viktigare saker som antingen vänsterfeministisk kamp och/eller hur man ska få stopp på invandringen. Ja ja, allt går som sagt i cykler...

Länk till artikel nr 2.

Annan bra artikel här. Jag hitta den efter att Haywood skrev att Madalena har en "avundsvärd postadress" då man har en av sina tre områden precis intill den fyndigheten som är mest etablerad, Loma de la Lata block of the Vaca Muerta formation discovered in December 2010 (one billion boe).

Så här beskriver bolaget sitt viktigaste landområde:
The focus to date has been to delineate the Vaca Muerta shale resource potential as well as develop conventional light oil production in the Sierras Blancas sandstone. The Vaca Muerta shale is 70 - 140m thick over the entire block and has proven oil productivity offsetting the block as well as on the block in the CAS x-1 vertical well.

To the north, a well (BP-7) has produced in excess of 760,000 bbls of oil and to the west is YPF's ~1 Billion barrel (recoverable) discovery in the Loma La Lata area. In the past few months several significant joint venture deals have been announced in the area that include substantial drilling and development commitments to exploit the Vaca Muerta shale.

To date, Madalena has made 6 light oil discoveries in the Sierras Blancas sandstone and has started to develop these reservoirs with horizontal technology. The company also plans to drill a number of Vaca Muerta shale delineation wells to unlock the significant large in-place unconventional prize. Steady exploration and development activities are planned for the future, focused on the Vaca Muerta shale and a number of conventional zones of interest.


Den som önskar snabba triggers ska också hålla koll på Joint Venture frågan. Av bilden ovan, nr 10, så ser ni att drakarna i branschen är angelägna att komma in och få mark. Enligt Haywood så kommer lilla Madalena sikta på att låta någon större aktör få komma in och sätta ett marknadsvärde på någon eller några av de tre tomterna. Utöver bra läge så är det faktum att tomterna är okontroversiella från Repsolnationaliseringens perspektiv troligen viktigt.

4 kommentarer:

 1. http://www.goldenarrowresources.com/s/NewsReleases.asp?ReportID=617448&_Type=News-Releases&_Title=Golden-Arrow-Announces-US3-Million-Financing-by-Argentine-Investor

  Detta är en av de intressantaste finansieringarna jag sett, jämför med mcap. Valutaraset i Argentina borde ju rimligen också göra PEA'n förlegad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten tanke om det. Den investeraren byter ju argentinska tillgångar mot tillgångar (aktierna) som är noterade utomlands. Jag är inte jätteinsatt i formerna av valutareglering som finns men jag gissar att det är mycket svårt att föra ut pengar ur Argentina för privatpersoner idag.

   Argentina är som sagt inte ett okomplicerat land...

   Radera
  2. Så är det givetvis, gatuväxelkursen vs officiell växelkurs säger ju en del om läget just nu men enbart detta borde inte motivera en kapitalstark aktör att köpa in sig på dessa villkor, vet egentligen inte vilka slutsatser som skall dras men iaf får man 100moz AG inferred till kassavärdet(visserligen tveksam jurisdiktion och med halvdan PEA).

   Radera
 2. Off topic, ursäkta.
  Ser att du sneglar på Mart igen. Är det helt verklighetsfrånvänt att placera sina surt förvärvade pengar i ett bolag som blir bestulna på 25% av produktionen? (snitt helåret 2013 enligt senaste updaten).

  Kanske bra timing nu om den nya pipelinen drar på sig mindre förluster, vilket är osäkert.

  Jag blir litet villrådig. Hur ser ni på det hela?

  SvaraRadera