lördag 23 maj 2020

Top 3 portfölj i skrivande stund

1. Okeanis Tankers i Oslo
Alldeles för billig relativt substansvärde, management kvalitet, hög belåning men inte orimligt då flottan är mycket ung och då ett stort antal långa kontrakt med toppmotparter sänker risken. Senaste utdelningen var på 5nok för kvartal 1 att jämföra med kursen på 60 nok. Substansvärdering runt 50% av NAV. Q2 bör bli ungefär lika bra som Q1 men risken är några svagare kvartal efter det när olja lagrad på fartyg pga Corona avslutas och de fartygen blir fria att konkurrera på marknaden igen. Chansen ligger i att det som så ofta händer kommer nya skäl till höga rater såsom USA sanktioner på kinesiska skepp igen... Segt att passera Hormuz sundet utan eskort (tar tid och binder upp fartyg) pga bråk USA-Iran samt det faktum att låga rater lär sätta igång snabb skrotning av fartyg som gått på övertid pga goda tider och som nu inte bara måste ta dyra varvsbesök utan även sätta in dyr utrustning för ballast vattenrening. Tumregel, gör flottan (inkl charters) 40k usd/dag så finns det anledning att tro på 5 nok utdelning per kvartal om inte management gör bedömning att framtidsutsikterna är för osäkra, typ så går guidance. Flottan är bara 2 år gammal vs normal livslängd på 20 år så driftkostnaderna är ECO låga vilket är extra intressant om olja sticker upp igen.
Senaste conf call är varmt rekommenderat:
https://channel.royalcast.com/webcast/okeanis/20200514_1/

http://www.okeanisecotankers.com/wp-content/uploads/2020/05/OET-Presentation-1Q20.pdf


2. GasLog inc pref A (obs, inte gaslog partners pref aktier, den jag pratar om kostar ca 19 usd).

3. 2020 Bulkers i Oslo. Till skillnad från tankers så har tiderna varit enormt tuffa för dry bulk. Jag tror stora stimulanser kommer inom infrastruktur i hela världen vilket gör järnmalmsskepparen med toppmoderna fartyg och kontrakt säkrade till årsskiftet perfekt positionerad. Liksom Okeanis, högkvalitativ flotta och management inom sin sektor. Ser vi sådant här igen så kan 2020 leverera utdelningar på hälften av dagens börskurs med fullt levererad flotta på spot från årsskiftet. Fullt tänkbart.
7 October, 2019 The Company achieved average time charter equivalent earnings of USD 37,998 per day in September 2019 of which the Company’s vessel trading on index-linked time-charter earned USD 44,155 per day and the Company’s vessel on fixed charter earned USD 19,525 per day.
https://2020bulkers.com/investor-relations/

Key för mig att följa i närtid är när Indien och Bangladesh öppnar för skrotning av fartyg. Orderböckerna för nya fartyg är begränsade och vi borde ha mycket skrotning framför oss under hösten inom dry bulk men även tankers om raterna gör som väntat och går ner efter den fantastiska tid vi haft under två kvartal. För 2020B är key specifikt hur Brasiliens järnmalmsexport utvecklas med Corona i minnet. Kom ihåg att Brasilien-Kina är längre transport än Australien-Kina.

Beklagar att jag bloggar så sällan men finns ju betydligt mer aktiv på Twitter som Original Braila. Där slipper ni också kritiska kommentarer om Tegnells och Löfvens Sverige.

Ovan är tre bra bolag som jag idag tror jag kommer ha lite längre ägande i och som kan vara intressanta kryddor i vanliga portföljer. Svängiga branscher där man kan tjäna och förlora pengar men också väldigt bra managements. För mig stora placeringar (hint, Okeanis kommer uppdatera sin sida med största aktieägare vid månadsskiftet, Avanza KOMMER vara ny top 10) som jag har stora förhoppningar på 2020-2021. Att Okeanis och 2020 Bulkers också har marknadens mest moderna fartyg gör att de även är uppköpskandidater. I förstnämnda fallet lär Frontline tillhöra de sugna.

Båda förtjänar men har inte premium värdering vs peers.

Slänger in min PPM med. Har utan tvekan haft flyt. 37% i år efter att ha skiftat Ryssland (typ 40-45% där förra året) till Guldbolagsfond och chansar vilt och har precis bytt tillbaka till Ryssland. Som heltidsplacerare så har jag insett att om jag ska ha en chans till någorlunda statlig pension så är det lite av vinna eller försvinna. Närmar mig nu (25% kvar) att PPM är lika stor som vanliga delen efter att ha snittat 15.3% över åren vilket för mig är intressant då det är då mina egna val och avkastning börjar få effekt på vad jag kan få i pension. Prognos om dryga 16 tkr brutto per månad kan bara ändras dramatiskt om jag gör scenariot med "9%" vilket ju hålls tillbaka av delen jag inte förvaltar själv tills denna växer till sig och dominerar. Så jag kommer fortsätta chansa. Tyvärr har ju PPM tagit bort en annan av senaste årens vinnare för mig, Tundra Vietnam. Brasilien fond hittade jag inte heller. En kvalificerad gissning är att framtiden kommer innehålla få alternativ utanför EU när det gäller pensionspengar, definitivt en pågående trend att stänga den typen av gränser.

Red: Slog mig att tillägga att våldsamt spekulerande med PPM är ju inget man ska syssla med om man inte har råd att förlora insatsen... dvs ovanstående är (som alltid) strikt min egen bedömning för min egen högst unika situation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar