torsdag 2 april 2020

Vad kan man köpa inom shipping OM man tror pandemin är över vid Q4 2020?

Dvs om man tror världen på något sätt normaliserats (t.ex genom mediciner som sänker behovet av vård) eller genom att världen brakar genom detta på 6 månader och når flockimmunitet.

Risken man behöver beakta är risken för konkurs eller massiv utspädning för att bolagen behöver dra in pengar vid fel tillfälle.

Det är värt att påminna om hur ett bolags kapital anskaffning kan se ut från säkrast till riskablast:

1. Säkrast är bolagens banklån och obligationer. Ju högre upp i prioritetsskalan och ju mer backade med bolagens tillgångar ju bättre. Även om det blir konkurs så kommer innehavarna av dessa papper oftast mycket bra ut, i vissa fall som de nya aktieägarna (lån/obligationer konverteras till aktier) när de gamla raderats ut. Avanza förbjuder de flesta obligationer, även börshandlade för att "skydda kunderna". Många som inte är fastlåsta vid svenska aktörer som Avanza kan enkelt handla alla typer av obligationer och därmed ta minsta möjliga risk när man investerar i ett bolag. Bästa exempel är småsparar mäklaren Interactive Brokers. Exempel på attraktiv möjlighet jag ser och som senast jag såg gav runt 30% årlig avkastning. Ingen säger att det är riskfritt men det är lägre risk än pref & aktier som Avanza de facto tillåter handel i. Samma bolag, mycket lägre risk, tack Avanza för förbudet.

GasLog Ltd., 8.875% 22mar2022, USD (USG37585AC37, G37585AC3 


2. Om man som jag sitter fast med Avanza och gör bedömningen att moderbolaget GasLog (inte MLPn) pga sina långa kontrakt med oljemajors bör vara en bra placering. Ja då har vi nästa steg efter obligationer och det är i detta fallet preferensaktien: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/661876/gaslog-ltd-pref-share-a (snälla blanda inte ihop detta med GLOP dvs GasLog MLP pref som är mycket riskablare och varning att Avanza namngett dem oklart, dvs använd länken så du kommer till rätt instrument)
Den är utgiven för 25 usd och har 2.1875 usd i årlig utdelning. Betalas ut med 1/4 varje kvartal. Knappt 3 månader till nästa betalning. Då pref aktien handlas vid knappt 14 usd så har alltså avkastningen stigit till 2.1875/14 = 15.6%
Om man tror världen kommer normaliseras och GasLog kommer överleva så bör man kunna räkna med att vi går tillbaka till "par" dvs 25 usd och de 8.75% på par som rådde tidigare. Innan Corona så var detta lite av ett blue chip i branschen och högsta betalkurs för GLOG pref A senaste 12 månaderna är 27.97 usd. Vid en konkurs och omstrukturering betraktas pref aktier som just aktier. Dvs de blir vanligtvis lika värdelösa som vanliga aktier. Men man ska också komma ihåg att så länge som ett bolag inte betalar sin pref utdelning (och även missade historiska sådana) så är vanliga utdelningar förbjudna. Om GasLog pref stiger till 25 usd på ett år och vi dessutom får 2.1875 utdelning så har vi ca en dubbel. Disclosure: jag har i skrivande stund ca 20% av min portfölj i detta instrument (har å andra sidan ca 50% i US treasuries via en SEB fond).

3. Den mest riskabla delen av bolagens kapitalförsörjning är den vi vanligtvis erbjuds av Avanza och Nordnet mfl. Vanliga aktier. Det ger helt enkelt mest hävstång åt båda håll på gott och ont.

Om Avanza hade brytt sig om sina kunder så hade jag ägt obligationen. Den är klart attraktivast risk reward profil. (jag ser fortsatt intensivt fram emot dagen då jag kan börja lämna Avanza med min kapitalpension...).

Pref aktien är inte utan risk men innan den är hotad så behöver bolaget ta bort vanliga aktiens utdelning och få problem med flera väldigt etablerade större såsom Cheniere, Total, Shell etc. För mig i dessa tider (i närtid ännu mer misstänksam mot Sveriges och SEKs framtid) så spelar det också roll att bolagets kontrakt och min investering/utdelningar är USD baserad.

Strukturen på bolaget med ett moderbolag och en MLP som troligen är i avvecklingsmode med fallande utdelning och uppsnabbade amorteringar (med det man sparar från strukna utdelningar) förvirrar säkert men min bedömning är att MLPn idag är av begränsad betydelse för moderbolaget. Ägandet där är 34% (rätt små pengar) och de bästa fartygen och kontrakten ligger hos moderbolaget. Jag tror inte risken för konkurs ens i dotterbolaget är hög men mest av allt tror jag att det under ordnade former och utan nämnvärd betydelse kommer krympas och mer tydligt bli ett helt separat bolag, kanske med namnbyte och droppande av MLP strukturen. GLOP som dess ticker är, är avoid för mig.

Vad händer med GasLog inc om Covid drar ut längre än 6 månader? Beror på kontrakten. Så länge dessa håller så är pref aktien såvitt jag kan se helt säker. Börjar kontrakten krackelera i en värld som faller sönder så gäller inte det längre. Då gäller bara USD cash/short term treasuries eller guld för övrigt för mig. Denna bloggen avhandlar ett något mer optimistisk scenario och jag balanserar innehaven med båda typerna av positioner.

Kom ihåg att fundera över om du överhuvudtaget ska placera i denna typ av marknad. Och kom ihåg att bara för att du vill köpa något så betyder det inte att dagens pris är rätt. Detta är en marknad av överdrifter. Jag har inga som helst problem att föreställa mig en dag där ovan nämnda pref aktie som är lite små illikvid, att den handlas intraday säg under 10 usd. Sådan är den marknad vi är i nu och det innebär både möjligheter och risker. Den som jagar aktier starka dagar i "rädsla att missa uppgången efter nedgången" är den mest sannolika förloraren i dagens marknad som jag ser det. Allt jag kan säga är att jag köpte 2500 st pref aktier till igår på 14. Mina dyrast köpta är på 15.75 usd men då har jag också just fått ca 0.55 usd kvartalsutdelning för net 15.20 usd.


Lite lustig kuriosa är att samma GLOG pref A var en av mina första shipping investeringar tidigt 2016 och jag gjorde då den resan jag nu hoppas göra igen upp till par 25 usd. Vad som verkar hända är att high yield fonder får likviditetsproblem och helt enkelt måste sälja det som går att sälja (vilket är långtifrån allt). Vad jag gör är att screena kanske 50 pref aktier inom shipping utifrån risk att de ska gå i konkurs/behöva omstruktureras. Dvs ganska binärt och annorlunda än vanliga aktier. Är som sagt ännu mer så för obligationer förstås. Bolagen kommer alltid försöka undvika konkurs (dvs att inte kunna betala tillbaka sina lån) och den förste de åtgärderna drabbar är vanlige aktieägaren. Pref är ett intressant verktyg också, väl värt att studera och lära i tider som dessa men ställer högre krav på att välja ett starkt bolag än om man har en mäklare som tillåter obligationerna.

Avanza, varför erbjuder ni meningslös illikvid svensk obligations handel men inte norsk likvid obligationshandel? De senaste 6-7 åren har ni bara kommit med försämringar, vad sägs om att göra något konstruktivt och bra för kunderna som omväxling?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar