måndag 17 september 2018

Bra podcast

Ovanligt objektivt och korrekt gentemot den typ av agenda journalistik som råder i hela världen nuförtiden.

Bloomberg: https://cms.megaphone.fm/channel/BLM8939407484?selected=BLM9102900643

Många bra podcasts, jag rekommenderar kanske speciellt: How Trade War is Reshaping China 

Handlar om det uppenbara nämligen att Kina precis som Ryssland kommer förändra sitt beteende (bl.a handelsmönster) baserat på USA's agerande, något som permanent kommer förändra världen. För Kina (och inte bara Kina) kommer komma ihåg vad som händer nu och göra sig mindre beroende (mycket är faktiskt redan gjort) av de som de dagligen hotar dem vilket kommer betyda mindre av en gemensam sammanknuten värld och mer av ett Asien som själv ångar på med förstärkt intra-trade.  Visar också tydligt att det kommer bli väldigt svårt att införa sanktioner mot Kina (för USA) utan att ta sig an hela Asien (ex Japan) med sanktioner. 

Intressant citat: GM säljer 4 miljoner bilar i Kina, 3 miljoner i USA. 

Apple har liknande problem.

Samt att Kina nu jobbar stenhårt för att ersätta amerikanska chip i asiatiska mobiltelefoner etc.

Min uppfattning är att Kina kommer göra mycket för att försöka hålla sig på rimlig fot med USA.

Det handlar enbart om att vinna tid så att den interasiatiska marknaden har lite tid till att skena ifrån den amerikanska konsumentmarknaden i storlek.

Också fokus i podcasten på att asiater är i fasen där de får det bättre ekonomiskt än sina föräldrar medans det i USA (och EU) är motsatt. Folk får det svårare och svårare (trots dubbelarbete). Poängen är den nämnda ovan, den inhemska asiatiska marknaden ökar snabbt kommande årtionde(n). Mycket talar för att Trump och USA är för sent ute och att mainstream media har fel när man vill få det till att USA har all makt därför att man är den som lånar och konsumerar. Kina har gjort jättestora framsteg i att också konsumera och exporten har på rätt kort tid fallit från över 30 till 18% av BNP. Det hade varit intressant att  också se hur mycket USA stod för av det vs vad intra Asien trade står för. En snabb koll för 2017 indikerar att Kina's bruttoexport till USA är 4.1% av dess BNP. Lycka till Trump att fälla Kina med sanktioner säger jag bara.... 

Asien är redan massivt sammanknutet i tillverkning, lär bara bli några fabriker som sätter själva stämpeln "tillverkningsland" som flyttar till andra amerikanska fabriker. Däremot lär amerikansk tillverkning i Kina för den asiatiska marknaden få intressanta utmaningar. Kanske något vissa t.om väljer att ta sig runt genom att ta bort amerikanskt huvudkontor för att bli av med land stämpeln.

Jag tror man som vanligt ska vara ytterst försiktig med agenda journalistiken även på detta område.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar