lördag 21 juli 2018

East Capital om RysslandRyssland har gjort en beaktansvärd resa, från ett land präglat av matbrist och betalningsproblem till en av världens mest inflytelserika tillväxtmarknader (se graf 1 nedan). Under de senaste tjugo åren har BNP per capita ökat sexfaldigt, från 1 976 dollar 1998 till 11 946 dollar i år enligt IMF. Och även när det gäller andra viktiga nyckeltal ligger Ryssland steget före andra tillväxtmarknader. Till exempel är internetpenetrationen 73 procent i Ryssland, jämfört med 66 procent i Brasilien och 53 procent i Kina 2017. Enligt Världsbankens Ease of Doing Business Index 2018 rankas Ryssland på 35:e plats i världen, vilket är bättre än Italien och Grekland och långt bättre än Kina på 78, Indien på 100 och Brasilien på 125. Även på normalt svagare områden, som förväntad livslängd, har vi sett en påtaglig förbättring från 65 år 2003 till dagens 73 år.

För egen del har vi på nära håll bevittnat Moskvas omvandling, och kunder och andra som kommer hit blir alltid positivt överraskade av staden och dess fortsatt snabba utveckling. Till exempel har tunnelbanans kapacitet fördubblats på tjugo år och spåren utökats med ytterligare 180 kilometer. All kollektivtransport i staden erbjuder dessutom gratis wifi, vilket är rätt unikt i ett globalt perspektiv.
Omvandlingen har främst finansierats med hjälp av stigande oljepriser, men en annan viktig men ofta ouppmärksammad faktor är den förbättrade kvaliteten hos landets beslutsfattande institutioner. När inflationen toppade på 120 procent 1999 – vem hade då kunnat tro att den ryska inflationen knappt tjugo år senare skulle vara 2,2 procent, i nivå med den amerikanska (2,1 %). Förklaringen är en trovärdig och oberoende centralbank och ett klokt och framsynt finansministerium. Vi är knappast ensamma i vår uppfattning att de tillhör de mest kompetenta på tillväxtmarknaderna.


Tack vare oljeintäkterna har statsskulden i förhållande till BNP minskat från 144 procent 1998 till runt 17 procent 2017, en av de lägsta nivåerna både på tillväxtmarknaderna och i utvecklade länder. På senare tid har regeringen försökt närma sig den norska modellen när det gäller hanteringen av olje- och gasintäkter. Numera köper de automatiskt utländsk valuta med alla skatteintäkter från olja och gas som överstiger deras basscenario för oljepriset på 40,8 dollar fatet 2018. På så vis minskar rubelns volatilitet och dess korrelation med oljepriset väsentligt. Detta är ett bra exempel på den typ av varsamma reformer som sakta men säkert håller på att förbättra landet.

http://www.eastcapital.com/sv-SE/Look-East/News-articles/Articles-2018/20-years-investing-in-Russia/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar