onsdag 4 juli 2018

Den ologiska warranten

Aktien TGOD ligger dryga 6 cad. Warranten som ger rätt att teckna en sådan aktie för 3 cad ligger i 1.90.

Teckningstiden är närsomhelst mellan nu och sista februari 2021.

Det var länge sedan jag läste optionsteori men en enkel princip är att se två värderingskomponenter, ett realvärde och ett tidsvärde.

Rent instinktivt och logiskt borde warranten ju handlas i minst 6 - 3 =3 cad.

Men.. med warranten har man fördelar som motiverar ett extra värde.

Fördelar:
- Du binder och riskerar mindre kapital för att kontrollera en aktie. Tänk om politikerna tänker om och förbjuder allt.. har du en warrant så förlorar du priset för den snarare än priset för aktien.
- Hävstång. Om aktien kostar 6 och dubblas till 12 så har du tjänat 6 en dubbel. Vid aktien 12 bör warranten som ger rätt att teckna aktie för 3 teoretiskt handlas i 9, dvs trippel.

Principen brukar vara att ju längre tid dvs mer tidsvärde, dvs mer premium, rätt logiskt. En annan princip är att ju mer volatil underliggande aktie är desto större chans till åtminstone en tillfällig häftig rörelse. Cannabis aktier är erkänt volatila som bekant vilket alltså ska ge en högre värdering av en warrant.

Tillbaka till TGOD, med rätten att teckna för 3 cad så har vi alltså ett teoretiskt värde på 6-3 samt ett teoretiskt mervärde utöver 3 cad grundat på tid och aktiens volatilitet. I båda fallen något av högsta betyg... lång tid och hög volatilitet. Man kan räkna på detta enligt en formel som jag hade prov på för 30 år sen... jag tänker inte lägga tid på det för det bygger på framförallt volatilitetsantagande + att jag är för lat. Jag nöjer mig med att konstatera att warranten troligen vorde värderas till ca 4 cad. Dvs om aktien gick till 12 sista feb 2021 så skulle warranten vid slutet av tidsvärdet ha gett dig resa från 4 till 9 cad och du har bundit mindre pengar. Gick aktien till 18 dvs trippel (kom ihåg, vi konstaterade att cannabis aktier är volatila) så skulle warranten gå från 4 till 15 osv.

MEN, warranten handlas inte till 4 cad utan till 1.90... vad är fel?

Kanada och dess listor är trixarnas land och olika övriga villkor adderas som påverkar. Följande är min tolkning av varför det ser ut som det gör och när vi förstår det så är tanken att det är lättare att fatta rationella beslut.

När nya bolag noteras så är mycket aktier ofta inlåsta för att först framöver bli fria för handel. Så även i fallet TGOD. Inte minst flera av er där ute sitter säkert med aktier låsta till november om jag minns månaden rätt. Marknaden är helt enkelt rädd att kursen på TGOD oavsett den rasande tillväxttakten och oavsett relativ värdering till peers, att kursen pga kraftigt ökat utbud av fria aktier ska tryckas ner i november. Vi kan även se det som troligt när vi tittar på short statt för TGOD som stadigt växer.

Vad har då detta med warranten att göra?

Så här fattar jag det:
- Warranten kan konverteras till aktie närsomhelst, MEN, det blir då en aktie som är låst för handel fram till i vår någon gång.. dvs efter november. Dvs arbitrage mot dagens aktiekurs (köpa warranten, konvertera och sälja aktien) är inte möjligt.

- Många av dagens köpare i TGOD är ETFs och dom är visserligen hyggligt långsiktiga men de är inte smart kapital eller har spärrar på sig. De köper aktien, inte warranten.

- Många av dagens TGOD aktieägare har sina aktier låsta enligt ovan MEN warranten är fri att sälja... som lök på laxen har en annan ej handlad warrant triggats av bolaget så att de måste upp med pengar för att köpa fler (låsta) aktier eller förlora den warranten.. Man säljer för att få loss pengar.

- Ytterligare ett skäl kan vara ett missförstånd. Folk tittar på warrantkursen 1.90 och tänker.. detta kan inte vara 3 cad warranten... jag måste ha missat något, det måste vara 7 cad warranten som gavs ut i samband med IPO'n... högst förståeligt att folk blir vilsna bland alla warranter MEN... bara 3 cad warranten handlas, punkt slut.

Slutsats: 
Man kan äga aktien om man ser triggers som kommer inom ett par månader, före november kort sagt. Är man mer långsiktig än så bör man definitivt äga warranten istället.

Jag vet inte vad som händer med aktiekursen in november... MEN... en sak är jag säker på och det är att när säljtrycket är över från novembers fria aktier så kommer warranten börja handlas på ett normalt teoretiskt sätt beskrivet enligt ovan igen. Så låt oss ta lite teoretiska siffror på det:

Om aktien handlas i 5 cad, ja då är teoretiskt warrantvärde 2 cad + tidsvärde, säg 2.80 cad?
Om aktien handlas i 4 cad, ja då tror jag warranten i nya året handlas runt 2 cad.

Min slutsats är att vi närmar oss en kurs där warranten börjar bli intressant även vid "worst case scenarion" i November.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar