tisdag 1 maj 2018

RON vs SEK YTD

Man måste börja fråga sig om målet är att krascha svenska kronan så hårt att väljarna inte har något annat val än att välja Euro inträde?

Jag själv vinner ju om något på det men börjar ändå finna det uppseendeväckande när svenska kronan tappat över 7% mot rumänska valutan sen årsskiftet.

Kan någon på allvar tro på t.ex Handelsbankens prognos att svensk exportindustri ska utsättas för över 10% kronförstärkning kommande 19 månader och EUR då kosta 9.50? Är det inte väldigt mycket mer sannolikt att svenska löntagare just blivit MINST 5% fattigare för att leva i kortsiktiga illusionen att det går bra för landet? 5% kanske någon skeptiskt säger... tja jag vill ju inte vara alarmistisk och överdrivande, men visst... 2012 så stod Euron i under 8.30 så vi har skrivit ner oss 25%.. ett ganska tydligt betyg hur det går för Sverige skulle jag säga.

Hur är det möjligt att Sverige av idag, men god konjunktur, fortfarande har minus 0.5% reporänta och 30% räntesubvention? Vad är det för teorier som gjort detta möjligt och vad kan detta få för konsekvenser i närtid? För mig är det helt uppenbart att något är grundligt fel, det är också lika uppenbart att det finns flera scenarier där detta kommer straffa Sverige hårt kommande år. Dvs ännu hårdare än 5% årligt fallande internationell köpkraft.

Appropå Eurointräde så notera att Sverige liksom tidigare Grekland har en evighetslång tradition av att skriva ner värdet på sin valuta. Vår exportindustri har det i sin DNA. Vad händer efter ett Euro inträde när detta upphör? 

Ett scenario för mig är alltså att svenskarna kommer tröttna på kronans ständiga ras, gå in i Euron och sen 5 år senare få ett Grekland light när landets böjelse inte längre finns där att injicera. 

Ett annat mer närliggande obehagligt scenario kan man fundera över utifrån vad USA gör. Där höjs nu räntan i rask takt i god konjunktur för att på klassiskt sätt ha ammunition i nästa nedåtsväng. Sverige har också god (valutadopad) konjunktur. Vilken ammunition har Riksbanken försett oss med?


6 kommentarer:

 1. Som boende i Thailand där Bahten bara forsätter att stärkas gentemot kronan följer jag med daglig förfäran hur kronan faller handlöst gentemot denna och de flesta andra valutor, dessutom verkar gemene man i Sverige inte ha någon större medvetenhet om vad som pågår är min uppfattning iaf när jag nämner ämnet för dessa. Börjar dock det dyka upp artiklar i svensk media om kommande prishöjningar på godis (!) mm och nu senast på olja/matfett och fler importerade råvaror/ingredienser lär följa efter så förr eller senare kommer även gemene man i Sverige upptäcka att det inte bara är utlandssemestern som blir dyrare utan även att leva i Sverige om man vill köpa mat inte minst och allt annat som behöver tas in utifrån.Vilket såklart också är hela syftet för Ingves & Co då detta driver upp den inhemska inflationen och uppdraget är uppfyllt, vilket det för tillfället är då inflationen ligger på 2 % men för att detta uppfyllda mål inte ska vara en kortsiktig tillfällighet så måste dom gasa på ännu mer och ännu ett tag (enligt Ingves) för att vara på den säkra sidan att de ligger på rätt sida om 2% målet även fortsatt framöver.
  Tittade med intresse på Riksbankens senaste live sända presskonferens och Ingves blev ganska hårt ansatt av den lilla skaran journalister (ca 5 st) som samlats inte minst av frågor rörande kronkursen, till slut tröttnade han uppenbarligen på negativiteten och avslutade frågestunden väldigt snabbt och hastigt, men gjorde helt klart att Riksbanken bryr sig inte det minsta om kronkursen utan ENBART om sitt heliga inflationsmål och INGET annat, det uttalades väldigt klart och tydligt. Antar att presskonferensen finns arkiverad på RB:s hemsida för den som vill titta, 45 minuters helgnöje om inte annat !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ett av många exempel på hur köpkraften urholkas.

   Intressant hur kronan rör sig bara idag, t.om bara sen jag skrev bloggen... jag undrar lite grand om vi kan ha spekulation mot den igen. Riskbanken har ju tämligen grundligt avsvurit sig all påverkan som du påpekar och Regeringen Löfvén tänker nog mest på valet.

   Det blir intressant att se om SEK hoppar tillbaka när svenskarna är tillbaka efter helgen och för den delen om någon börjar bry sig. Ser att DI har artikel.

   Men vad ska de göra med de spelregler vi redan naglats fast vid, utstakad ränteprognos från Riskbanken om vansinne lång tid framöver.

   Radera
 2. Visst, senaste tidens eskalering i nedgången tyder på att viss spekulation är involverat, och då dessa är på samma sida som Riksbanken så är det väl inte mkt som spjärnar emot så att säga.
  En helt annat ämne, jag har precis tagit en prenumeration på Real Vision Tv efter att dom kraftigt sänkt årsavgiften efter deras initialt enligt mig alldeles för höga pris, jag har följt dom ett tag sedan tidigare och tycker att de är bra och seriösa, har du någon erfarenhet/åsikt av Real Vision och isf vad ?
  Om inte, se detta som ett tips :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min åsikt är att RV är en favvo.. tack för tipset!

   180 USD/år vad du betalat? Ska rejält överväga det. Var ett tag sen jag tittade på vad de hade.

   Radera
 3. Ja jag betalar 180 USD efter deras nyligen 70%iga pris sänkning, dom fick uppenbarligen för få prenumeranter med det tidigare priset trots god kvalitet eller så var det ett försäljningstrick att få oss nya prenumeranter att känna att vi har fått ett bra pris, hursomhelst så känns det prisvärt tycker jag för vad man får för pengarna.

  SvaraRadera
 4. Den som är intresserad över framtida svensk ekonomis väl och ve, med kronkurs och bostadsmarknad som tidiga indikationsverktyg, bör lära sig om "säkerställda obligationer" och följa detta instrument i den mån det är möjligt, dessa utgör en vital del i bankernas upplåning för sina bostadslån och emitenterna består utav de svenska bankerna och låneinstituten själva ca 7st samt svenska försäkringsbolag och tex AP fonderna sammanlagt ca 65 % men resterande 35 % består av utländska aktörer div finansinstitut, banker tom hedgefonder mm och dessa har inget egenintresse av att hålla svensk ekonomi under armarna och lär kräva mer betalt om det börjar krisa till sig vilket och det kan räcka med bara en förmodan om kommande prisnedgång eller valutakris för att ta två exempel.
  Detta system fungerar bra för närvarande men inte i kristider och senast 08/09 fick riksbanken gå in och stötta upp med 350 miljarder då marknaden föll samman helt.Dock har detta verktyg en akilleshäl som gör det känsligt obligationerna har en löptid på vanligast tre/fyra år medans bankernas bolån (alltså den säkerställda obligationens säkerhet) har en löptid på 20-40 år och kan inte bankerna hitta köpare av en eller annan anledning ja då finns det bara skattebetalarna kvar som sista "line of defense"...

  SvaraRadera