torsdag 10 maj 2018

Kommunicerande kärl och dess effekt på mitt agerande i Canacol

En kort poäng jag skulle vilja poängtera och som jag fått mycket större förståelse för sen jag blev full tids shipping investerare med specialiteter såsom LNG transport, kol transport, clean products (diesel, bensin etc), LPG, smutsig/vanlig olja etc är att ALLT detta hänger ihop och den största marknaden är naturligtvis oljemarknaden.

Under flera år har jag studerat LNG och vissa påståenden om att det skulle bli överskott på LNG. Samtidigt har bevisat duktigt folk, bl.a norska intressen runt Golar hävdat att det är fel, att LNG alltid kommer prisa sig in så länge som det amerikanska gaspriset + rörlig kostnad+transport är under LNG spot pris. 1000 stora och små bäckar kommer sedan pga billigare LNG än olja stimulera skifte från olja till LNG inom allt från transportsektorn såsom tunga fordon, sjöfart, utvecklingsvärldens elgenerering m.m. På samma sätt så passar kol in i bilden men också med tillägget at Kina som i sin mix har ca 65% kol och 7% naturgas siktar på att minska föroreningar samtidigt som landet förstås växer.

I mitt tycke har det klart bevisat sig att man kan glömma teoretiska modeller om överskott i LNG så länge som vi har olje (och kol) priser på dessa nivåer. LNG i Asien toppade runt 11-12 usd/enhet i vintras och det är absolut säsongsmässiga skillnader. Men.. nu är vi under lågsäsong samtidigt som utbudet expanderat snabbt. Perfekt läge att bevisa överskott och att LNG fabriker måste sakta ner såsom en del sagt... Slå ihop amerikanska gaspriser med rörlig kostnad för LNG och shipping och man landar idag kanske på 5 - 5.50 usd/enhet.. men mitt under lågsäsong kostar LNG i Asien över 8 dollar... varför?? Svaret är att det höga oljepriset via principen om kommunicerande kärl trycker upp prisnivån på både LNG och kol. Detta är i sig viktigt men det påverkar varför jag har väckt liv i Canacol igen... Den aktien tillsammans med shipping var vad som vände min lycka på allvar och tog mig tillbaka till tidigare rekordnivåer och än högre via mer än tredubbling från botten.

Men Canacol har varit mycket seg, oväntat seg, glädjande seg för mig som inte ägt den senaste dryga året... Många här har säkert glömt vad Canacol egentligen håller på med samt inte brytt sig om att uppdatera sig så det finns anledning att här på bloggen köra genom bolaget från grunden som det ser ut idag. Det är dock något som får komma löpande i serie av bloggar närmaste tiden.

Notera dock basics om Canacol:
Canacol verkar i kustregionerna av västra Colombia där det aldrig varit några säkerhetsproblem, allra minst nu när landet är allt lugnare.
Notera att man köpt 50% av SSJN7 april 2017 billigt ur ett oljekonkursbo."for a consideration of the assumption of contractual exploration obligations to the Agencia Nacional de Hidrocarburos" verkar vara totala priset :-
Landet och speciellt snabbväxande kuststäderna runt Cartagena går mot ett växande gasunderskott vilket ledde till att man tecknade långtidskontrakt med en Höegh FSRU för att importera LNG, det som kostar 8-11 usd ni minns (ex FSRU kostnaderna). https://www.lngworldnews.com/video-fsru-hoegh-grace-receiving-a-cargo-in-colombia/ Missa inte cool video

Orsaken är att stora fält som försörjt regionen snabbt åldras och tappar produktion, en process som pågått stabilt och länge endast motverkad av Canacol som dock behövt tid att få pipeline byggd (inte dom som bygger utan pipelinebolagen) samt bevisa upp reserver.

Canacol säljer sin gas för ca 5 usd/enhet på långa kontrakt med 90% andel "köp volym enligt kontrakt eller betala ändå".

Canacols grundläggande rörliga kostnadsbit kan sammanfattas så här:
Kostnad för att hitta gasen + att producera gasen + royalties + transport = ca 1.5 usd
Brutto kvar är alltså ca 3.50 usd

Produktionen under 2018 kommer vara ca 120 tusen enheter per dag.
Produktionen under 2019 (planerad start 1 dec 2018) kommer vara ca 230 tusen enheter per dag.


När en aktie är så tråkig som CNE varit senaste kanske 18 månaderna så ger många upp. Men faktum är att bolaget har levererat på ett utmärkt sätt, expanderat reserver med borren, köpt in mark, skurit ned kostnadsbiten/tid för borrningar, lagt om sin finansiering på ett förmånligt sätt nu när man är finansiellt allt starkare och man har medvind i form av oljepriset.

Plan för 2020 & beyond, notera sista punkten
Det sistnämnda kanske inte känns som det betyder så mycket med kontrakten ovan? Men det är 10% lite mer rörligt.. sånt slår på sista raden... och det tenderar finnas lite extra kapacitet vid behov ... så jag skulle ändå säga att höga LNG och kolpriser (Colombia producerar kol och andelen export snarare än inhemsk konsumtion ökar vid högre kolpriser). Sen... ni hittar inte det i de vanliga presentationerna.. men jag har ytterligare investor day material som indikerar att man per 2020-2021 överväger gå till ännu högre produktion genom att pipelinebolaget Promigas bygger ny pipeline till Medellin om 100k enheter. Bolaget håller även på med mindre enhet för att producera egen LNG för inhemsk efterfrågan (t.ex lastbilar).

Kort sagt, tråkig aktiekurs nu och kanske över sommaren betyder inte tråkigt bolag. I mitt tycke betyder det läge att åter positionera sig för nästa ryck uppåt efter lång konsolidering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar