söndag 15 april 2018

Politiken runt marijuana i USA

Den som följer amerikansk politik hjälpligt känner garanterat igen denna figuren.Trump administration abandons crackdown on legal marijuana

Bolagen jag följer med stort intresse:

https://www.plusproducts.com/  produkter som inte röks, Kalifornien marknad. Börsnotering några månader bort gissar jag. Otroligt spännande att se hur detta extremt tidiga och välkapitaliserade Kalifornien företag kommer lyckas.

https://tgod.ca/ blivande tungviktare i Kanada vars uppmärksammade börsnotering är precis runt hörnet.

Värt att komma ihåg att det faktiskt går för svenskar att ta emissioner i sådana här onoterade riskkapital case. Handlar enbart om att man behöver nyttja de vanliga reglerna om 30% kapitalbeskattning (med tillhörande förlustavdrag när saker går snett!) samt förstås en vettig kontakt som fixar fram möjligheterna. Jag har sagt det tidigare så att ingen går bort sig. Försök inte fuska med kapitalbeskattningen, vi är redan i en värld där detta automatiskt rapporteras över gränserna mellan länder som Kanada och Sverige. Ja, man kan beklaga att ISK och KF inte funkar här men så är det.

När det gäller att handla redan noterade bolag på börsen (via t.ex KF) så noterar jag att sektorn har rekylerat rätt hårt och att jag gissar att nyheten ni ser i tidningsartikeln kommer vara vändningen i den nedgången. Jag själv kan inte de noterade bolagen så väl men jag roar mig med sådant som att jämföra börsvärden vs förväntad produktionskapacitet för sådan som TGOD vs noterade Aurora. Slutsatser jag sedan möjligen kan komma använda i den säkerligen ytterst volatila tiden direkt efter TGOD noteringen om värderingarna inte rimmar med vad jag tycker verkar rimligt.

Moral i marijuana frågan? För mig är det inte annorlunda än alkohol och att det inte är tillåtet i Sverige för åtminstone medicinskt bruk för t.ex kronisk smärta är en (troligen övergående) gåta. Men oavsett vad man står i den frågan så är det som jag ser det ett faktum att detta kommer bli en jätteindustri och att det är NU starka varumärken byggs i de länder som är tidiga. Företag och varumärken som kommer erövra land efter land i takt med att de öppnas upp, om än med lokal produktion.

Avslutningsvis kan jag slå ett litet slag för en TA Youtube sida jag följer tämligen tätt rörande flera ämnen. Bland dessa marijuana aktier som ju är extremt volatila.

2 kommentarer:

  1. Hej, du skriver att rapportering av transaktioner i Kanada rapporteras automatiskt till Sverige. Den informationen har jag inte fått av min mäklare i Kanada. Har du mer info i ärendet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen egen eller närstående eller bankkontakt som säger detta men jag har nyhetsbrev som rapporterar om att nya lagar har trätt ikraft och som berör i stort sett hela världen. Liknar USA's regler fast för de flesta andra. Mitt antagande är att Sverige och Kanada båda ligger i framkant. Därav min slutsats.

      Radera