söndag 15 april 2018

Jag "umgås" mycket med amerikanska investerare, nästan alla har en sak gemensamt..

de verkar hata Tesla och önska det i konkurs. En del shortar bolaget men det verkar inte vara avgörande för illviljan.

Det är lite skoj att chatta med dom och påpeka att USA är relativt oviktigt jämfört med Kina när det gäller genomslag för EVs och att den intensiva negativiteten man ser mot allt förnyelsebart, batteriteknik, elbilar etc rimligen måste vara enormt uppskattat i Kina. Landet som de facto hoppar över att bli dominerande i jätteindustrin som transporter utgör i världsekonomin och istället går rakt på stenhård satsning att bli marknadsledande på batteridrivna bilar och självkörande bilar.

Jag brukar påpeka att det är märkligt att se dem verka tycka EV=Tesla när det för mig är USA's försök att konkurrera med Kina snarare än avgörande betydelse för EV's genomslag globalt.

The rise and rise of the Chinese plug-in electric vehicle (PEV) market is unstoppable, with yet another record performance in December. A total of 102,000 new passenger PEVs were registered last month, up 130% year over year. Yes, that was just December, and it pulled the year-to-date count to over 600,000 units, up 71% compared to 2016.
As consequence of this rapid growth, in December, the PEV share hit a record 3.3% market share of the entire Chinese auto market, while the entire 2017 PEV market share ended at 2.1%. That’s firmly ahead of last year’s score (1.5%) and above the USA (1.2%) and Europe (~1.9%).
The Chinese PEV market represented roughly half of the 1.2 million plug-ins sold worldwide in 2017, while Chinese carmakers made 47% of all PEVs sold last year.
Ni som studerat ny tekniks genomslag historiskt noterar att Kina närmar sig när det blir en hockeyklubba rakt upp. Nedan är skolbok + ett verkligt exempel hur det fungerar.
Image result for adoption curves technology


Jag adderar att Tesla HAR betytt otroligt mycket för att pusha gränserna och tidslinjerna för EVs och att om jag varit amerikan så hade jag varit otroligt stolt över företaget och dess fantastiske grundare som också gjort unika insatser åt USA inom rymdraketområdet just när de höll på att helt förlora mot Ryssland. Men.. det tycks vara genetiskt kodat att vara negativ till det nya för många investerare, kanske inte bara ett amerikanskt fenomen.

Intressant Bloomberg artikel om hur Kina jobbar kreativt här

Liksom i fallet marijuana så har litiumbolagen legat i en högst naturlig rekyl utan egentlig orsak. Fråga den genomsnittlige investeraren så kommer han mest citera Morgan Stanley analysen om att världen står inför lithium överskott inom kort. Notera då noga att ett av skälen MS skrev det är att man spekulerade i ny utvinningsteknik... och produktion till lägre kostnader än idag. Nämner det för att visa att det inte alls är självklart man tar så mycket lägre risk om man köper en idag (och med dagens använda teknik och värdering baserad på dagens utvinningskostnader) etablerad producent. Sanningen är att denna verklighet och i viss mån hela transportindustrin är uppe i flux där vi inte exakt vet var pusselbitarna kommer landa men där vi vet att enorma vinster och förluster kommer göras såväl mellan olika investerare som mellan olika länder.

Mitt tunga innehav där som bekant: http://standardlithium.com/

Ja, jag borde ha fler bolag för att minska bolagsrisken, det får komma efterhand men SLL är spännande och jag ser verkligen fram mot nyheterna som väntas kommande månader i detta väl finansierade bolag. En klar fördel för mig är att de har två company maker projekt med vad jag gissar är helt olika kemiförutsättningar när man nu ska genomföra vad som de facto nog är vattenbehandling med flockningskemikalier och filtrering för att få fram en litiumprodukt utan föroreningar och dramatiskt fortare än traditionell brine avdunstning. I mångt och mycket etablerade tekniker som jag själv t.om berört i mitt yrkesliv men som inte hitintills applicerats på litiumproduktion men där flera företag nu jobbar på lösning. Speciellt positivt i fallet SLL är att de är partners med företag som redan idag gör detta på brines för att utvinna annat än litium. Detta kombinerat med att SLL satt samman ett team med imponerande och mycket relevant bakgrund som ni med fördel kan läsa om på hemsidan.

Jag har en mycket stark övertygelse om att efterfrågesidan på litium kommer se bra ut baserat på de batterier som redan kommer adderas 2019 i princip alla EU sålda bilar vad jag förstått samt att Kina's försäljning av EVs och hybrider ökar så snabbt. Inte minst från shipping och LNG så har jag sett Kina hela tiden överträffa förväntningarna när man väl kommer igång med något man tycker är viktigt. Jag tror kort sagt förbrukningen av lithium batterier till bilar kommer överträffa förväntningarna. Samtidigt misstänker jag att utbudet som så ofta inom gruvor kommer vara fördröjt vs förväntningarna.

Kom dock noga ihåg, både på fundamenta för batterier/lithium och för SLL specifikt så är det A och O att följa och se om ens teser verkar förverkligas eller inte. Bekräftelser är skäl att hålla medans tveksamheter är skäl att minska (risk) och vi har som sagt ett ymnigt nyhetsflöde framöver som jag noga följer på alla plan.

6 kommentarer:

 1. Hej! Hittar ingen årsredovisning på SLL:s hemsida. Av presentationen verkar det vara ett förhoppningsbolag. Finns det någon litium produktion i verkligheten eller är det bara planer för framtiden? Man har ju rätt i att en typ av politisk risk saknas i USA men istället kan miljöintressen lägga krokben för verksamheten.
  Mvh
  Kmutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle generellt dela upp förhoppninsbolagsdefinitionen i två delar:
   1. Vi hoppas hitta något som skulle kunna bli en resurs och i framtiden en reserv (ekonomisk resurs).
   2. Vi hoppas kunna producera från våra reserver med vinst.

   SLL är ett förhoppningsbolag enligt punkt 1: Man har ännu inte resurser och än mindre reserver enligt kanadensiska regler. Men resurser är en närtida trigger, 1-2 månader bort och då ganska stora sådana är förhoppningen. Kort sagt, för att prata miningspråk så har man tillgång till borresultaten och arbetar för att knyta ihop dessa till en resurs.

   Nästa steg är punkt 2 och det hänger ihop med skiftet av resurser till reserver. När man har resurser så behöver man visa att de kan utvinnas ekonomiskt. Därav den arbetet med pilotanläggning för att visa att man kan flocka och filtrera så att man får fram en torr och koncentrerad litium produkt utan oacceptabla föroreningar. Detta arbete är något man uppdaterade på i senaste pressreleasen och förhoppningen är alltså att det ligger i närtid.

   Så ja, utan tvekan är SLL ett förhoppningsbolag. Med de triggers vi har i närtid är viktiga steg i arbetet att bli något mer än det och i fasen när det sker så skapas (vid framgång) ofta mycket stora värden för aktieägare.

   Kanada har bra krav på kvartalsrapporter, utöver vad man hittar på hemsida så är det även mkt användbart att gå hit:

   https://sedar.com/search/search_form_pc_en.htm

   och skriva in namnet och hämta information som bolaget kanske inte publicerat på hemsidan.

   Radera
  2. Vad gäller miljön så är det alltid en risk men bolagets management som har management och erfarenhet av rätt profil betonar att man sökt upp de två tomter och samarbetspartners man har just därför att det är "redan störda marker som redan producerar från brine". Dvs vad det handlar om är att medans de andra bolagen redan filtrerar ut andra ämnen där från dessa brine källor så har SLL gjort ö.k att de ska få ta allt litium. Att andra redan är igång gör inte tillståndsbiten till noll men det gör den dramatiskt lättare än en helt ny fyndighet på någons mark.

   Radera
  3. Hur ser ett misslyckande ut för bolaget? Enkelt:
   Alt 1: Man misslyckas med att får fram en teknik som utvinner litium via flockning och filter.
   Alt 2: Man lyckas men det är inte ekonomiskt t.ex pga fallande litiumpriser.
   Alt 3: Man klarar inte avskilja kritiska föroreningar och får för dåligt betalt pga det.
   Alt 4. Man lyckas hyggligt väl men misslyckas finansiera en storskalig anläggning.
   Alt 5: Man får slut på pengar och hamnar i press och tvingas späda ut nuvarande aktieägare på mkt oförmånligt sätt.

   Finns säkert fler.
   Men det ska ställas mot en mkt hög uppsida om de lyckas visa att resurserna är där och att utvinningsmetoden fungerar enligt plan.

   Som placerare har vi att hantera riskerna och jag konsterar att vi har fullt med triggers runt hörnet och att de är väldigt väl finansierade nu för dessa triggers. Kort sagt, det ser ut som ett förmånligt fönster i tiden att äga aktien.

   Radera
  4. Det är jättebra du tog upp dessa perspektiv för det är länge sedan jag "utbildat om" vad man gör när man köper sådana här bolag och hur man behöver agera.

   På ett sätt köper man en trisslott med betydligt högre chans till god vinst (där vi kan jämföra dagens börsvärden med bolag som har en etablerad och erkänd resurs/reserv) om man har ett bra bolag. Men det är en avsevärd risk att det ändå blir en nit. Skillnaden är att med en trisslott så har du ett ögonblick där det är helt uppenbart om det är en nit eller en vinst. Med en förhoppningsaktie så har du en gradvis utveckling mot framgång om bolaget levererar enligt plan ELLER en gradvis utveckling mot nit om bolaget inte levererar enligt plan.

   Min erfarenhet är att många har problem med när bolaget inte levererar enligt plan och att då inse att nitlotten är att man förlorat säg 10-40% av sitt kapital (själva niten) beroende på hur snabbt man drar slutsatsen. Ovan har jag tämligen tydligt listat vad bolaget behöver leverera kommande.. säg.. 1 - 8 månader.

   Kort sagt, ett tips kan vara att inte bara definiera sin vinst till tänkbara säg 4-10x pengarna utan också noga hur man ska kunna känna igen den gradvisa niten och då de facto realisera och begränsa den. Det är extra viktigt då jag (t.ex).. och andra inte kan förväntas upplysa dig i realtid att det glider mot en nit. Jag kan däremot förväntas ge verktygen att själv kunna känna igen de olika scenarierna genom att pren på pressreleaserna i sitt bolag.

   Radera
  5. Varför håller jag själv på med sådana här bolag igen?

   Svaret är enkelt: Min gamle vän på Gecko har återigen blivit min gode vän och han har använt dessa åren till att bygga ett nätverk som imponerar oerhört på mig. Oddsen när man plockar juniorer är normalt att MINST 9 av 10 blir nitlotter. Jag tvekar att nämna en siffra på hur många han gjort till vinstlotter men det är en otroligt hög andel. Sättet har varit intensiva resor och nätverkande i Kanada på ett sätt som jag aldrig gjorde och jag känner helt enkelt att oddsen är förändrade för mig pga detta.

   Det gör det inte till någon slam dunk enkel historia men oddsen är intressanta när jag kombinerar denna nya informationskälla med mina egna bedömningar och det börjar bli skoj igen..

   Radera