lördag 10 mars 2018

Cannabis, TGOD och PLUS

Vi har ett antal nya sektorer som dyker upp för oss investerare. Cannabis är en sådan och om jag skulle göra en inte alltför vågad gissning så är det att vi bara sett en mikroskopisk bråkdel av vad den industrin kommer bli. Enklast är det nog att förstå när man väl tar till sig att majoriteten av cannabis troligen kommer konsumeras genom att äta och dricka exklusiva produkter som så småningom kommer ta plats i flygplatsernas taxfree butiker... dvs ett uppenbart komplement till vin, sprit och öl.

Likheterna med förbudstiden i USA verkar väldigt stora för mig. Produkterna finns redan ute i svenska förorter i överflöd och alla vinsterna går idag till kriminella gäng som krigar över marknadsandelar och vinster.

I vissa länder så har man insett att vinsterna kan användas ungefär på samma sätt som man gjort med fysiska Casinon.. skapa arbetstillfällen där det behövs, skatteintänkter av pengar som tidigare gick till kriminella och de facto produkter som redan idag konsumeras som får en övervakad dokumenterad kvalitet. Jag börjar tro att fördelarna överväger nackdelarna och att detta de facto kommer sprida sig och att vi bara är i början av det. Att det fortfarande är, precis som spelande utanför Svenska Spel var, i tassemarkerna gör att helt nya aktörer kommer skaffa sig väldigt starka marknadsandelar och varumärken. När jag säger helt nya så menar jag alltså andra än de som logiskt velat och vill investera... såsom alkoholproducenterna...


Men det är inte bara de logiska producenterna som ligger efter utan även de traditionella investerarna. Det är i mitt tycke troligt att många investerare idag inte kan investera men kommer få klartecken att investera i branschen kommande år när den legala biten klarnar.

Jag har inga intressen i bolaget som nämns i videon nedan men jag tycker det är en mycket intressant intervju väl värd att lägga en kvart på:


Vad jag har intressen i är däremot två företag som närmaste månaderna gör sina börsnoteringar:

https://tgod.ca/  dvs The Green Organic Dutchman är finansiellt, produktkvalitetsmässigt och ledarmässigt muskulöst företag i Kanada. Börsintroduktionen är en jättegrej och det lär inte råda någon tvekan om att detta är ett av företagen som kommer leda utvecklingen.  Den finansiella styrkan tror jag är superviktig då allt handlar om att växa och pinka in revir NU..
https://tgod.ca/wp-content/uploads/2018/02/TGOD-PPT-Q1-2018.pdf väl värt att titta på detta bolagets presentation ur flera perspektiv.

Organiskt? Kanske intressantare än det låter... det är svårt att tänka sig annat än att det i framtiden blir ett måste för premium produkter...


Det andra företaget växer rasande snabbt på världens intressantaste marknad, Kalifornien och redan nu bara med ätbara produkter: https://www.plusproducts.com/  Vissa kopplingar finns mellan dessa två företag även om Plus är den klart mindre av de två. Uppsidan för Plus känns mer eller mindre enorm, jag är helt övertygad om att släktskapen mellan företagen också kommer leda till "produktsortiment utbyte" i någon form mellan dem i dess respektive länder (Kanada / Kalifornien).

Vad gäller att köpa aktier så har vi än så länge inga noteringar eller direkta aktiekurser men jag tror det är klart värt att följa bolagen. Som ofta vid riktigt attraktiva och troligen mycket kraftigt övertecknade introduktioner så tas mycket vinster första tiden av de som fått tilldelning i IPO'n. Omsättningen i TGOD första tiden kommer vara enorm så jag skadar knappast mig själv när jag nämner att jag kommer titta mycket noga på handeln första dagarna för ev tradingmässigt köp över säg en 3-4 veckor.


Ett skäl att följa detta, kanske investera så smått och lära är att vi med all sannolikhet kommer konfronteras med nya möjligheter också i EU och Sverige kommande år. Kanske tar de Kanadensiska drakarna allt då via starka varumärken... kanske börjar vi bygga egna varumärken då det gäller att snabbt agera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar