onsdag 10 januari 2018

Omega och Sabra vårdhem

Jag har tagit in positioner i dessa fallande knivar. Speciellt Omega är hårt shortad, båda aktierna har en väl täckt utdelning på knappa 10% och en historik som utdelningshöjare.

Långsiktigt är bull caset att västvärldens befolkning åldras, men... korta bear caset är att folk är friskare än tidigare och att fler helt enkelt bor hemma med assistans. Vidare oroas man om branschen alltid mer eller mindre vad politikerna ska hitta på med Medicare och Medicaid. Generell oro finns också för räntenivån. Oron gäller i sig inte dessa leasingbolag av byggnaderna utan deras kunder operatörerna som i alltfler case har mkt svag lönsamhet.

Bears och shortare har dragit längsta stråt så här långt trots fortsatta utdelningshöjningar (det är dyra aktier att ligga short).

Jag har läst ett stort antal artiklar på Seeking Alpha från båda sidors argumentation och försöker applicera min logik runt det och köpen baseras bl.a på:

1. Ja, folk blir friskare så "baby boomers" i 65-70 års åldern tas i lägre grad in på vårdhem. Men detta är inte de stora bitarna, det är istället 75+ som står för 2/3 av kunderna och den ökar också och så småningom så även om vi har en period nu med ökad trend av "bo hemma" så "löser detta sig med tiden" är min tanke. Försämrad lönsamhet gör samtidigt att det skapas färre nya enheter vilket också bidrar till kommande ny jämnvikt. Det känns mer som en fråga när den mycket förmånliga trenden ska starta igen och om något är känslan jag har att detta nog egentligen skulle kunna vara mycket långa innehav (sällan jag dock sysslar med sådana)..

2. Shortarna har fått rätt, kurserna har kommit ner. Men... det är attans dyrt att ligga short och det är inte precis som att de kan hoppas på konkurs för bolagen. Istället handlar det mest om exakt hur stora utdelningarna ska vara en tid framöver. Inte helt olikt högutdelande shipping leasing.

3. Speciellt Omega har ett management som varit med förr och som verkligen varit prisat för att skapa aktieägarvärde. Detta är också ett case av att jag "bara" behöver att vi går från uselt till dåligt sentiment för att jag ska tjäna bra på kort tid.

4. Utdelningarna är runt hörnet.

Kan detta bli en bransch jag fokuserar mer på framöver? Ja möjligen om "shippingliknande" avkastningsmöjligheter fortsätter finnas. Jag är mindre intresserad av stadigt stigande aktier med 6-7% utdelning (dvs den typ som Omega nyss var..) utan söker volatila situationer.

Vad ni behöver veta är att jag tacklar sådana här bolag med intensiv trading, jag snittar in och är snabb att sälja mina dyraste för att kunna fortsätta snitta ner. Faktum är att jag redan ägt SBRA och valde att ta full vinst i förrgår (delvis då usd-valutan gick upp samtidigt som aktiekursen). Vilket var bra då den igår genast visade att den fallande kniven ännu inte nått golvet, igår nog mest pga att långa räntorna tekniskt bröt uppåt i USA om jag hörde rätt.

Tickers OHI.us samt SBRA.us

I övrigt är jag fortsatt tung i KNOP vilket varit helt rätt strategi. Har med låg risk gett mig ca 8-10% på kort tid och nu närmar sig utdelning och jag hoppas även deras fantastiska årliga investor day. Borde finnas 10% till i total avkastning kommande månader hoppas jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar