torsdag 14 september 2017

Vattenfall bekräftar

"Vattenfalls Niklas Dahlbäck fick frågan.
Den svenska och norska vattenkraften innehåller tillräckligt med energilagringskapacitet för att klara hela Europas behov av reglerkraft."
Länk

Ingen nyhet för bloggläsarna här men visar så tydligt hur kärnkraftsförespråkarna far med osanning när de hävdar t.om Sverige behöver dyr kärnkraft för att balansera vind...

Ytterligare upprepning nu när alltfler inser det uppenbara...

När ni läser nedanstående så kopplar ni lämpligen ihop det med artikeln ovan och just det faktumet att teknikutvecklingen går så snabbt på så många relevanta områden.

https://uk.reuters.com/article/us-britain-renewables-auction/new-british-wind-power-deals-cheaper-than-nuclear-supplies-idUKKCN1BM16E

Varför inte göra en god gärning idag? Varför inte utbilda en M/FP väljare eller ännu bättre en politiker nära dig om att kärnkraft är överstökat och att det inte har något att göra med politik. Bara ekonomi... Det är ett handikapp när den mer välutbildade halvan av befolkningen sitter fast i ologisk ideologisk låsning pga av en historisk folkomröstning och fakta som gällde för nära 40 år sen. Tack och lov har Sverige dock inte kastat pengar i sjön på sättet som Englands konservativa.

5 kommentarer:

 1. hmm, förstår inte riktigt vad du menar.
  kärnkraften har aldrig varit någon reglerkraft åt vindkraften pga att det tar lång tid innan en reaktor kan starta.
  De två artiklarna säger enbart att vi kan bygga ut vindkraften och att vind är billigare än kärnkraft idag ( vid _nybygge_ i UK). Inte att den var det förr och absolut inte att vi idag kan stänga ner kärnkraften.
  Men man får hoppas att vi avslutar kärnkraften och låter de vi har gå i pension och bygger ut för ett mer fossilfritt samhälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vattenkraft, inte kärnkraft är det som reglerar och det som bekräftas är att vi har så det räcker för Sverige att hantera "intermittenta elkällor" som vindkraft.

   Kort sagt, vi behöver inte kärnkraft som baskraft. Kombinera det med att ny kärnkraft är för dyr och att gammal med kommande säkerhetsinvesteringar är för dyr.. dvs landbasserad (och snart även offshore) vindkraft är mkt billigare, renare och säkrare så behöver Sverige lägga om sin politik och sluta låta kärnkraften komma undan den ekonomiska avvecklingskostnaden.. fast sanningen är att skattebetalarna där redan sitter i en rävsax. Subventionera kärnkraften så att den "kan sätta av". Hur man än vänder och vrider på det så kommer man inte undan att kärnkraften inte har satt av tillräckligt för avveckling idag vilket är en historisk subvention.

   Radera
  2. Värt att nämna att jag skrivit mycket om detta tidigare. Kanske därför bloggen inte blev jättetydlig. Är lite av fortsättning/konstaterande att åsikten om kärnkraftens död alltmer går mainstream.

   Radera
 2. Och ändå så.....
  https://corporate.vattenfall.se/press-och-media/pressmeddelanden/2017/vattenfalls-karnkraft-rekryterar-hundratals/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja.. jag hörde det på radion i morse. Reportern ifrågasatte om det var framtiden..

   Låt mig säga så här.. jag skulle definitivt varna mina barn för att lägga första delen av sin karriär där.

   Det har funnits flera artiklar historiskt jag sett där man just pekar på risken i att folk försvinner från kärnkraften vilket i sig kan vara en säkerhetsrisk. Man behöver duktigt folk som släcker ljuset på dessa anläggningar.

   Radera