onsdag 27 september 2017

Årshögsta

Allt går inte strålande men speciellt mina "orkan plays" går ju bra. OSB, BDI och USG i viss mån. Jag fortsätter äga dem med totalt ca 35% portföljvikt.

Ni som varit här ett tag känner till att jag följer dry bulk rätt noga. Har inte tid och ork att skriva alltför mkt om det men jag har tagit stor position i SBLK.us dvs Star Bulk som är ett större sådant företag. Har gjort det baserat på att raterna varit bra en tid men aktierna backat så att substansvärderingen blivit riktigt attraktiv samtidigt.

Det finns en orsak att aktierna backat och det är oro att Kina ska tvinga bl.a stålindustrin att gå på halvfart för smogg bekämpning under vintern. Jag köper den oron men tycker värderingen är attraktiv och fundamenta för dry bulk kommande 12-18 månader är intressant. Som vanligt, detta är extremt volatil sektor (dry bulk), dvs har ni inte historiken runt mina placeringar i Scorpio Bulkers m.m som jag bloggat om så behöver ni studera noga. Stor risk för chockskada annars.. och som alltid använd rätt portfölj allokering dvs inte för hög..

EDIT: fraktpriserna backar rejält idag (från hög nivå), dvs kan bli ännu en dag av fallande aktiepriser.

Kom över följande mkt intressanta graf som illustrerar låga stållager i Kina = det borde inte vara jättelätt att skala ner produktionen av stål... låga lager...


EDIT 2: Jag är köpare av USG idag. Ju mer jag läst ju mer övertygad blir jag om att just gipsskivor är den stora vinnaren i Texas kommande 12-18 månader. Dock blir nästa rapport svag (Q3).

5 kommentarer:

 1. Får tacka köpte bdi efter ditt tips. Kan dom närma sig gamla kassaflöden så finns det mycket potential kvar. MvH Calle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även stigande oljepris är positivt. Jag har 4% portföljvikt på dem men det är värt att påminna att jag/vi vet mycket lite om vad som händer hos dem just nu. Än så länge är det bara en tes att de borde gynnas och att det borde.. kunna förändra tidigare problematiska läge dramatiskt.. och då håller jag med dig, uppsidan är isåfall väldigt stor, inte minst om höga utdelningar börjar rulla på igen.

   Radera
  2. Kan passa på att nämna att jag fortsatt tror SBLK är attraktivt värderad för den riskbenägne. (Menar då marknaden de är i snarare än bolaget som är ett av de mer stabila i branschen).

   Radera
 2. Hej OB!
  Någon kommentar kring HLNG? Den har gått stadigt söderut samtidigt som inga nyheter har kommit kring bolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, japp, HLNG har varit en stor besvikelse kursmässigt. Jag är i grund och botten en placerare som omsätter mina innehav ofta. Så även i HLNG dvs jag har varit in och ut ur den mycket, huvudsakligen förlustaffärer. Igår var jag stor nettoköpare.

   Vad är problemet? I korta drag så är det ett par saker:
   1. Bolaget har inte landat orders i takt som marknaden hoppats på.
   2. Bolaget har fått oklarheter samt fördröjningar på existerande order i bl.a Ghana.

   Det är också dessa oklarheter och ev nya orders som behövs fixas för att "rätta till" kursen.

   Generellt, så ljusnar det för LNG, raterna stiger och man kan se att t.om Flex börjar röra sig trots samma envisa mäklare som storsäljer. Om hela sektorn blir poppis så bör det gynna HLNG och trots allt är detta en tillväxtbransch.

   Inser att mitt track record inte är gott när det gäller HLNG.. men samtidigt som det finns skäl till att den backat så är det inte ett dåligt bolag och skälen KAN snabbt försvinna varpå vi rör oss uppåt igen. Det är skälet att jag trots förlust trades försöker gång på gång med bolaget.

   Radera