lördag 22 juli 2017

Energimarknaderna och förnyelsebart

Jag har som bekant en tämligen lång historik av att ha följt Eolus vind och hur förnyelsebart gick från att vara något som fördes fram enbart av de ideologiskt övertygade till att bli det billigaste alternativet för ny el och inte bara det billigaste utan också överhuvudtaget framtiden.. Samtidigt har kärnkraft gått från att vara det realistiska till att nu bara vara stött av de ideologiskt övertygade... samt de som inte kan grundläggande ekonomi.

Somliga kommer sakna förmågan att ta till sig detta (av ideologiska skäl), men saker händer och det händer oerhört fort. Ja, vi kan diskutera om folk generellt kommer anse förbränningsmotorer är oattraktiva år 2025 eller 2040. Vi borde inte behöva diskutera att energi-ekonomi om 15 år ser fullständigt annorlunda ut vs idag.. samt att ett kärnkraftverk tar ca 15 år att få på plats i västvärlden.. och då drar man vilken slutsats...? Speciellt när det redan idag är mkt dyrare och enbart byggs av ideologi och totalt missriktade argument som att "vind blåser inte alltid... solen skiner inte alltid... när det är kallt i januari så stänger vi av elen för alla som är emot kärnkraft...

Sanningen är som sagt att vindkraft i norra EU utklassar kärnkraft och matchar mycket av det fossila även utan vettiga kostnader på dessa för den skit de släpper ut...

Men... för ni fram dessa åsikter så kommer ni alltid stöta på människor som just vulgärt och fel säger att ingen utveckling har skett, att elen ska stängas av för dig i januari och att förnyelsebart gör allt dyrare..

Sanningen är förstås att vi har rekordlåga elpriser i hela EU pga vind och solkraftsutbyggnaden och att inom tiden det tar att bygga ett kärnkraftverk så kommer arbetet med att minska effekten av det som med ett fint ord kallas intermittens, dvs att vind inte alltid blåser och sol inte alltid skiner.

Är detta ett jätteproblem? Svar: Nej och det blir ett mindre problem för varje dag. Glöm vulgärpropagandan att det behövs lika mycket backup som vind och sol. De som skriver så har en agenda mot förnyelsebart, politiskt, jobbmässigt, bristande kunskaper m.m och framförallt.. det är synd om dem för de kommer med all sannolikhet vara dåligt förberedda på framtiden.

Egentligen är detta alltså en rätt tramsig diskussion för förnyelsebart växer och vinner för varje år som går. Kärnkraft misslyckas med i princip varje kärnkraftverk som byggs (tar längre tid och blir dyrare än väntat) och framförallt avvecklas det. Dvs vad jag vill komma med denna bloggen är till punkten där fler inser att vi står inför avgörande förändringar i några av de absolut viktigaste delarna i världsekonomin och att oavsett om vi anser att detta är 10 år bort eller 20 år bort innan det spikar uppåt så är förändringarna så stora att det är korkat att inte förbereda sig. Logiken säger att vi som investerare måste ignorera kärnkraftsvännerna och förbränningsmotorkramarna och börja förbereda oss för att inte förlora pengar.. och möjligen även tjäna pengar. Självklart ska vi komma ihåg att detta är något som bara händer gradvis men också att detta gradvis ökar takten och en dag kommer spika och ställa enorma (tidigare) förmögenheter inför ruin.

I hela mitt liv så har jag varit ytterst stolt över att jag är beredd att ändra åsikter om vad som helst när jag möter övertygande argument om att jag antingen haft fel eller den snällare versionen att saker och ting ändrats fullständigt. Dvs att jag trots nära 50 år inte har låsningar. Jag ska inte trötta er med exempel för då trampar jag in på bl.a politik som ju bloggen inte längre ska handla om..

Vad den däremot kommer handla om framöver är bland annat lithium, elbilar, energisystemen och hur de ska hantera intermittens på bästa sätt när Sverige och stora andra delar av världen går mot 100% förnyelsebar elenergi och en transportflotta som drivs på el.. Jag kan också lova er att OB, shipping investeraren (i sådant som bensin/diesel transportfartyg med 25 års kalkylerad livslängd) håller noga koll på utvecklingen. Men som en illustration så handlar det inte bara om el och elbilar, det är troligen också en enormt mäktig rörelse från bunkerolja till LNG som fartygsbränsle kommande 10 år.. (gäsp kanske nån säger men.. det är 4-5% av världens oljeförbrukning som står på spel bara där... dvs det är en av de andelar oljeförbrukning som oljeoptimisterna kommer hävda inte berörs av elbilar...).

Nedan är en video som jag väldigt mycket rekommenderar, händer hälften av detta så kommer det få fullständigt våldsamma effekter på inte bara investeringar utan mängder med människors liv. Vad jag säger är att ni SKA titta på HELA den.. inte för att jag säger exakt detta ska hända.. utan för att ni ska ha en sportslig chans att kunna följa utvecklingen och se om tecknen tyder på att han har fel eller att han har rätt och justera era placeringar löpande. Missa speciellt inte andra halvan.

2 kommentarer:

  1. Vad tror du om Eolus vind framöver då? Dem verkar ha hyfsat stora projekt som levereras kommande år (jag är dock inte så insatt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är för tillfället aktieägare i Eolus och positivt inställd till bolagets framtid. Bl.a för som du nämner, hygglig orderbok kommande år.

      Radera