fredag 31 mars 2017

Sålde alla KNOP nu (VIKTIG TEXT FÖR UTD PORTFÖLJEN)

Baserat på att jag fick väldigt bra betalt och framförallt att när den här typen av bolag stiger kraftigt så finns risken att det är PP på gång.

RED lördag morgon:
Detta är ett intressant fall. Mitt mål har stenhårt varit att bygga min utdelningsportfölj mot 50% av totala portföljen. Jag är inte alls där ännu så i mitt strategitänk så har jag noga tänkt att jag måste ha tålamod och inte trejda för mycket, dvs inte sälja för tidigt. Har jag gjort det nu?

Jag har naturligtvis inte facit på det men så här dagen efter så är jag ändå riktigt nöjd, strategin gjorde att jag kom ur relativt högt, 23.40 vilket bara i kursvinst var kanske 7-8% på kort tid. Till det kommer att mycket är köpt på en lägre USD kurs. Kom ihåg att jag har det här tänket med att inte försöka förutsäga valutarörelser men däremot se det som ett gummiband som ju hårdare det rör sig i en riktning kommer vilja snäppa tillbaka till någorlunda neutralt läge. Dvs allt annat lika så är det bättre att sälja USD när den haft några starka dagar och köpa när det haft några svaga dagar. Detta tänk kombinerar jag med likartat tänk på marknaden generellt samt utöver det enskilda bedömningar av bolagsvärde. Jag kan tillägga ytterligare en makro parameters svängningar jag tittar oerhört noga på varje dag enligt samma gummibandsprincip och det är oljan. Bra dag för olja är oftast bra dag för mina aktier och tvärtom. Logiken i det kan man diskutera men återigen, kortsiktigt så lär man sig känna igen mönster och det inverkar på min tradingstrategi.

Men det finns som jag antydde ovan ett starkt skäl till när det gäller utdelningsportföljbolagen och det är risken för PP. Jag säger risken men minst lika mycket är det en stor möjlighet med dessa bolagen om man spelar sina kort rätt. Jag kan inte veta om KNOP tänker göra en PP men jag vet av erfarenhet att sådana nästan alltid föregås av att kurserna drivs uppåt. För mig är det isåfall marknadsmanipulation av bankerna som uppenbart är tillåten.. men det är en helt annan historia för ett annat tillfälle. Jag bara beskriver mönster jag ser och även om jag har fel 50% av fallen så vad är risken? Med KNOP i detta fallet upp många procent på en dag så får man väga kvarvarande uppsida mot konsekvensen av en PP.

Vad är konsekvensen av en PP? Om en PP i KNOP skulle göras nu så gissar jag att kursen kommer vara 22.50 usd vilket var nivån där förra PP gjordes nyss. Rabatten på en PP tenderar vara minst 5% så vi borde ha handel 23.70-24 fram till den händelsen, så här i efterhand (visar fördelen med att blogga och fundera.. så var det därför först 23.70 jag borde ha sålt.. tar med mig det...)
OM en PP kommer så kommer kursen snabbt gå ner till ca 22.50, förra gången gick den som bekant rejält lägre vilket gav mig den där superattraktiva ingångsmöjligheten som jag nu skördat.

Bolagen i utdelningsportföljen är inte livsförändrande men de ger oftast 7-10% avkastning och om man handlar dem på dippar (vilket kräver att man håller likviditet, vilket kräver att man säljer saker starka dagar...) så blir det ofta fin avkastning till rätt låg risk. Speciellt om man diversifierar. Men med denna blogg så vill jag ändå flagga extra noga för att det finns ett specialtillfälle och detta är det.. när sådana här bolag drar snabbt och med sina mått rejält så tar jag vinst för att undvika den risk för snabbt nedställ som en PP utgör och för att istället ha möjlighet att ta denna aktie i PP eller hugga annan möjlighet som hela tiden kommer om man har tålamod och håller sin likviditet. Och i bakhuvudet har jag även parametrarna valuta och marknadsutveckling.

Mitt mål med utdelningsportföljen är 20% per år genom utdelningar, trading och värdestegring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar