söndag 26 mars 2017

Mina två olika åsikter om Olja, viktigt ämne för mig

Som investerare och för den delen politiskt tänkande människa så gäller det i mitt tycke att ha förmågan att hela tiden pröva och ompröva sina åsikter i takt med en föränderlig värld och det ständigt nya flödet av information.

De nära mig har sett hur jag gått från varm kärnkraftsanhängare till närmast aktivistisk skribent mot alla dessa "Moderatväljare" som utan kunskap av ideologisk och viljemässig oförmåga att förstå att världen förändras och ur det 10-30 årsperspektiv som man ska ha med energiförsörjning så är det solklart att alla komponenter i rask takt är på väg mot Game-Set-Match för de intermittenta förnyelsebara kraftkällorna. Dels för att priset faller varje år (rasar varje årtionde) och dels för att inte bara batteriteknik utan också geografisk ihopknytning i EU och förmågan att via digitalisering nyttja sådant som att när vinden inte blåser på Irland så gör den troligen det i Vilnius eller på kalfjället i Kiruna. När det ändå är ett vind underskott så skiner ofta solen i södra Tysklands stora solanläggningar och när det ändå där är ett totalt underskott så kör vi vattenkraft, skulle den unika "en på 10 år" januari veckan uppstå så badar EU i överkapacitet i både gas och kol som snabbt kan täcka upp de få dagarna. Ny idiot dock utnämnd på Svenska Kraftnät som inte förstår att vi lever i en väldigt snabbt föränderlig verklighet.

Ah, nu svävade jag ut.. men det var ju ändå energi.. hoppar väl över all världspolitik där folk inte heller pga ovilja att tänka själva eller ta till sig fakta de facto stödjer islamism och i Västeuropa förändring till situationen i Nordafrika för kvinnors rätt att känna sig säkra på våra gator. Olja var det.. och detta är i mitt tycke extremt viktigt för en placerare som mig, jag lägger jättemycket tid på att fundera över det och oroas/påverkas:

Åsikt 1: Världen har senaste åren slarvat med investeringarna vilket pga långa ledtider bör leda till fallande produktion när påbörjade projekt avslutas nu och kommande få år men pipelinen inte byggts. Elbilar etc kommer ta lång tid att få genomslag och världens oljeförbrukning kommer öka. OPEC uppträder disciplinerat och det bör tömma världens lager. Priserna bör av alla dessa skäl öka kommande år.

Åsikt 2: Både Iran och Irak är sugna på att öka rejält och pga att världen investerade så tungt i sådant som offshore oljeriggar som var tänkta att kosta 600.000 usd/dag men som nu pga våldsam överinvestering bara kostar bråkdelen att hyra så rullar t.om offshore Nordsjön, Mexiko och Brasilien på bra. Men mest av allt så har utvecklingen mot lägre priser på utveckling i USA dramatiskt ökat pga anpassning till de lägre oljepriserna. Shale olja är som en generös tårta med flera lager, med alltmer förfinad horisontell borrning och fracking så har priserna rasat så vid 50 usd så är det pang boom maxökning som även tog fart i sämre USA områden. Man får mardrömar när man i Bloomberg läser hur ledande oljebolagschefer säger att bara Permian basin i Texas vid +50 usd kommer bli lika stort som Saudiarabien, "8-10 miljoner fat/dag" om inte alltför många år.. 2 miljoner fat idag. Glöm snacket om att low hanging fruit plockas.

På efterfrågesidan så tyder mer och mer på att områden som EU och Kina jobbar för att få bort fossila bilar från storstadskärnorna. Har du en sån får du helt enkelt inte köra in. Vad var det för bil du skulle köpa nästa gång sa du? GM och Volkswagen säger att 2020 så ska en Golf och liknande kosta lika mycket i elbilsutförande som bensin. Vad kommer bensinbilen vi köper 2020 vara värd när vi ska sälja den 2025? Vad var det för bil vi skulle låna 300 tkr till sa du? Spekulationer börjar om att genombrottet tar fart på allvar och går mycket snabbare än väntat och att detta gör att oljeefterfrågan planar ut mycket snabbare än väntat.

OM så är fallet så gäller det ju för oljeländer att få ut så mycket som möjligt innan det är försent. Att sälja Saudi Aramco på börsen vore en otänkbar idé som kanske vore smart.. En annan sådan idé som vore ytterst smart är att om du förbrukar 19 miljoner fat per dag men själv bara producerar 9 miljoner fat, har obegränsat med olja som du kan producera för 40-45 usd/fat (troligen en fallande siffra)... att införa en importskatt på säg 10 usd/fat. Skulle sänka ditt lands handelsunderskott och skapa en ekonomisk boom på bekostnad av arabvärlden och Ryssland och göra en mindre beroende av OPECs olika beslut att köra priser upp och ner.. Hmm vem skulle kunna göra så... och vad skulle dramatiskt ökad produktion och minskad import från det landet göra med Brent oljans priser... vad skulle det få för effekter på världen över en natt.. intressant tankelek. Tur att sådana tänkbara länder är upptagna med att ersätta tidigare sjukvårdssystem snarare än en skattereform med dramatiskt sänkta bolagsskatter som behöver finansieras av t.ex en oljeskatt... eller.. äh...

Jag står och väger mellan dessa åsikter. Dvs jag avvaktar och följer intensivt fakta flödet och står redo att justera mina åsikter och placeringar. Jag tror scenario två skulle ha mycket breda konsekvenser långt utanför bara oljebolag och jag anser som sagt att det är ett smart och logiskt sätt för USA att finansiera kommande stora skattesänkningar.

1 kommentar:

  1. Det enda som nästan fungerar inom olja i dagens USA är Permian. Men oljan är för billig. Stiger oljepriset är det andra dyrare producenter som kommer rusa. Men de bolag som inte blir uppköpta kommer kunna dela ut massor till aktieägarna. Om man vill...

    SvaraRadera