lördag 25 februari 2017

Mitt gissade nyhetsflöde Canacol i närtid 0-3 veckor

1. Nästa vecka om ingen fördröjning på 75 dagar borrning... så borde high impact oljeborrningen Mono Capuchino 1 komma på fredag 3e mars. Ni förstår själva att fördröjningar inte är något konstigt. Svagt resultat är allt under 2000 fat/dag vid 24h test skulle jag säga men jag är absolut ingen expert på detta! Sen är min åsikt att ett svagt resultat inte vore katastrofalt på något sätt. Många säger att CNE borde hålla sig till gasen.. men de äger ju dessa rätt spännande fält och efter lång tid av ständigt lyckade gasborrningar så vill man uppenbarligen vid dagens bättre oljepriser försöka sig på ett par av sina bästa oljeprospects. Så här strax före resultat så kan man konstatera att antingen så har resultat läckt ut vilket motsägs av att kursen pressats länge nu eller så är marknaden helt likgiltig inför möjligheten att det kommer ett mäktigt borrhål På avdelningen läckor så kanske man ska tänka sig för när det gäller att kliva av på plötslig studs uppåt närmaste tiden utan att resultatet av borrningen är pressreleasat. En sådan borrning är en stor historia med mycket folk på plats och CNE är noterat på börser i Kanada, USA och Colombia. Om man gör ett dåligt borresultat så har vi att ställa 7 musd net borrkostnad borta mot 700 musd i Enterprise value (dvs börsvärde + skuld). Dvs trist men inget som borde orsaka att dagens negativa miljö fortsätter lite längre än annars.
Ungefär så här ser Mono Capuchino1 borrplatsen ut just nu.

2. Nästa gasborrning,Cañahuate1, är sagd att inledas i februari och ta 2 veckor att borra. Denna kan alltså komma närsomhelst. En gissning är att bolaget kan få för sig att hålla ihop rapporteringen av dessa två för att ha den mer säkra gasborrningen som något positivt i pressreleasen i händelse av svagt resultat på punkt 1. Ren spekulation förstås. Borrningen har hög sannolikhet att lyckas men är just därför kanske inte mer än möjligen en psykologisk bekräftelse på att naturgasen fortsätter rulla på helt enligt plan och lite till.
Jobo gasuppsamling och bearbetningsstation, nuvarande borrning är ca 5km bort från denna plats.

3. Bolaget rapporterade sina årliga reserver mars 16, 2016 förra året, vilket för en producerande och snabbt kontraktsmässigt växande aktör som CNE är viktigt. Årets nya rapport kommer innehålla resultatet av ett antal lyckade gasborrningar förra året och ska underbygga trovärdighet i den nära trippling av produktionen från 90 MMcf/d idag till 130 slutet 2017 och 230 MMcf/d slutet 2018.

Tillsammans med USA besked om ev skatter på oljeimport, jag har sett spekulationer om 20% eller ca 10 usd/fat så kan man konstatera att efter rätt lång tid av nyhetstorka (även om nyheten med finansieringen nyss var helt okej) så står vi inför en intensiv period.

Canacol är främst en naturgasproducent och framtiden för naturgas och LNG är extremt spännande tycker jag. Det gäller speciellt naturgas i Colombia där dagens Chevron produktion faller i snabbare takt från tömda fält än Canacol hinner addera nytt vilket är orsaken till att Höegh LNG fått möjlighet att placera en FSRU där.

Tro mig gärna när jag säger att jag kritiskt granskat alla risker, inklusive om läckta resultat, men att jag inte kunnat hitta något som slagit hål på caset att CNE är ett gasbolag som idag är mycket lönsamt med fasta kontrakt och som på ca 22 månader kommer trippla sin gasförsäljning med mellansteget 45% tillväxt i slutet på detta året. Vidare så har Credit Suisse nyligen rimligen tittat mycket noga på bolaget och dess finansiella situation och valt att gå in som ny huvudbank i bolagets totala omfinansiering med sänkt räntekostnad som resultat.

Nötande säljande som driver kursen ner är mentalt jobbigt men det är bra terapi att gång på gång läsa genom och förstå exakt vad det är man äger och vilka riskerna och möjligheterna är. Om ni tycker sådant här är lätt slitsamt så är ni alltså inte direkt ensamma och jag talar till stor del till mig själv när jag säger att det är orsaken att man borde följa sina regler vad gäller att diversifiera och endast snitta ner till en viss gräns, även i bolag man tror väldigt mycket på och även när man tror att marknaden har helt fel (vilket jag tycker den ofta har).

Jag tror och hoppas på 8 cad senast i slutet av 2018 när bolaget förhoppningsvis når 230 MMcf/day i kontrakterad volym utan försening. Jag tror också såväl huvudägaren som Chevron eller möjligen om de träffar bra med shale oljan, Conoco Phillips kan komma köpa ut bolaget. Om jag inte ägde några aktier så hade bolaget stått högst upp på min köplista. Men jag hade inte nödvändigtvis rekommenderat mer än max 10-20% portföljvikt beroende på vad det är för typ av pengar/sparande/mål...

Vad jag INTE skulle vilja äga idag är GTE, PXT, LUPE etc. När det gäller sådana bolag så tycker jag det är motiverat med rejäla nedställ inför vad som kan bli en 10usd tull på oljeimport då detta kan förvärra fundamenta på världens oljemarknader rejält genom att ultrastimulera USA produktion för importsubstitution.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar