fredag 3 februari 2017

Japan badar i uran man inte behöver

Mest en fråga vem som ska dumpa det på marknaden, japanerna eller Cameco.

Cameco will challenge Tokyo Electric Power Co's decision to terminate a contract that required Tepco to buy 9.3 million lb of uranium worth C$1.3 billion ($990 million), Cameco said Wednesday.

Tepco Tuesday had said it would not accept a uranium delivery scheduled for Wednesday and would not withdraw the contract termination notice it gave to Cameco on January 24, the Canadian company said in a statement.


http://www.platts.com/latest-news/electric-power/washington/cameco-says-to-challenge-tepco-termination-of-21767397

Inget av detta kommer hindra att skojare regelbundet kommer försöka köra små uranjuniorer... känner man att man är bland de första i det kedjebrevet så visst kan man försöka göra snabba pengar.. men det gäller att man inser att man spelar enligt "greater fool theory". Som många kanske besviket konstaterat så försöker jag hålla mig borta från att skriva om sådant. Orsaken är enkel, jag har lärt mig att jag själv bara ska hålla på med det när risk reward är extremt bra och de flesta ska inte hålla på med det alls. Främst därför att det är så svårt att sälja (alltså mentalt.. vilket inte hindrar att det också kan vara svårt att sälja rent praktiskt..) både stunderna när det går bra OCH när det går dåligt.. = folk blir sittande. Det fungerar inte med typen av företag där (99%??) förr eller senare efter en intressant resa blir problemföretag.

Enligt min bedömning är uranjuniorer INTE extremt bra risk reward.

8 kommentarer:

 1. Typisk blogg-vinkling på nyhet där. Siffran du väljer att klippa ut är produktion och leveranser t.o.m. 2028. Alltså handlar det till huvudsak om uran som Cameco inte producerat ännu. Även Cameco har aviserat neddragningar så kanske de anat att de inte kommer lyckas få leverera i alla sina kontrakt. Men såklart kommer de ställa om och producera den om de lyckas behålla kontraktet med japanerna eftersom de betalar överpris. Läste 140 dollar/pound någonstans men är inte säker på den källan.

  2017 handlar det om en cirka 387 ton. DVS 0.6% av världsproduktionen. Om Kazakherna menade allvar med att cutta produktionen med 10% så är Tepco-Cameco-bråket en icke-nyhet.

  Men visst. Uranbranschen har problem sedan Fukushima. Ingen bransch jag skulle satsa stort på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen bloggvinkling alls. Vem som helst kan se hur jag klippt del av artikeln av upphovsrättskäl och direkt under länkat.

   Däremot så kan man påpeka att utöver denna jättemängd, 0.6% av världsproduktionen inte bara ett år utan 10 år... så har japanerna redan alldeles för mycket som man samlat på sig sedan Fukushima. Precis som USA har jättelager man vill sälja av..

   Radera
 2. Okej, inte vinklat då.
  Mer intressant om Tepco kan få lyckas sälja en del av sina 20.000 ton än vad som händer med dessa 387 ton (som är producerade och sannolikt på fartyg med destination Japan). Tyckte denna "nyhet" fick för stor uppmärksamhet. Inte ens Cameco lär ha blivit förvånade utan de aviserade neddragningarna är säkert kopplade till att de tror sig tappa vissa kontrakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt okej att vi har olika åsikter. Jag tyckte främst att signalen att de uppenbart gjorde Cameco besvikna och bröt ett avtal klart visar vilka de japanska planerna är vad gäller "massiv återstart" av kärnkraft.. dvs att det inte kommer ske.

   Då det är ett av de främsta argumenten för att få folk köpa uranjuniorer så tyckte jag det var av stort värde för bloggen så det fick ett inlägg.

   Återigen, jag vet att det går att tjäna mkt pengar på de här körningarna. Men jag vet också att väldigt många av de som lockas in svängen kommer råka illa ut och bli sittande med skräp. Återigen ett skäl att blogga så att åtminstone någon går in med öppna ögon och för den delen så att de som frågar mig om uranbolagen förstår varför jag inte är intresserad.

   Radera
 3. Spott priset på uran går bara upp och upp, nu senast i fredags 25,75$ för feb kontrakt detta från ett "low" i slutet på förra året på 17,75$.
  Det är en imponerade uppgång även fat även 25$ är en katastrof lågt producenterna.

  I princip inga tjänar pengar på dessa nivåer och de som överlever gör det pga en stor kassa eller utspädning eller långtidskontrakt som fortfarande ej löpt ut och som är på en betydligt högre nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tar upp något helt avgörande för placerare i dessa bolagen, nämligen att förra gången dessa bolag "kördes" av promotors så låg priserna på 35 usd och man pratade om att bara priserna når 45-50 usd så kommer man sluta förlora pengar.

   Kruxet är att priset istället halverades till 17.5 usd och nu räknar man med att nya offer/placerare inte ska kunna historiken utan tro att vi vid 25 usd är i en fantastisk bull market...

   Vi är i en fortsatt katastrofalt dålig marknad och långt innan vi är i en lönsam marknad för dessa bolagen så kommer Kazakhstan ha alla incitament i världen att slå på sin produktion till en högre nivå igen och det är inte precis som att det är någon svår fabrik man ska slå på där... Tillstånden och allt finns redan där, det handlar om att slå på cirkulationspumpar och filtrering igen...

   Men som sagt, jag vet att krafter nu försöker köra dessa aktier igen och vissa vinster kommer som alltid kunna loggas om man mäter studs från en kraschad marknad och med den studsen säger--- "TITTA JAG HADE RÄTT"-- sanningen är förstås att vi redan har facit. Uran gick till 17.5 usd.

   Radera
 4. Fast samtidigt så kommer det vända någon dag även om det inte skulle vara vändning nu, alternativet är att tillgången försvinner helt och efterfrågan kommer enligt vad jag har läst passera tillgången ca 2020 enligt vad analytikerna tror.

  Kurserna är väldigt nedpressande och många bolag har gått ner 99% sen toppen 2006-2007.

  Intervju med David Cates CEO i Denison mines och även mer intressant CEO i Uranium Participation Corp vilket gör att han troligen har väldigt bra kolla på tillgång och efterfråga.
  http://palisaderadio.com/david-cates-institutional-money-is-pouring-into-uranium-stocks/
  Han tror på ett "very good 2017 and a tremendous 2018"

  Rick Rule tror det är lite tidigt och tro botten kommer mitten på 2017,men har samtidige börjat delta i PPs i några Uranium juniorer.
  http://palisaderadio.com/palisade-sprott-monthly-market-update-with-rick-rule-uranium-is-nearing-the-bottom/

  George Glaser "founder" av Energy Fuels och Western Uranium
  http://palisaderadio.com/george-glasier-a-real-market-shift-in-uranium-is-in-play/

  Men vem vet kanske det är bara en "dead cat bounce" och vi ser nya lows i spott priset, det blir oavsett ett spännande år för både uranium och andra råvaror.  SvaraRadera
  Svar
  1. Min starka åsikt är ju att detta är en solnedgångs industri typ telefonkataloger. Men jag ser det som ett faktum att det är unikt långa ledtider för ny kärnkraft, dvs de som byggs 2017-2020 togs beslut på innan det var uppenbart för indier och kineser att sol och vind i närtid kommer krossa ekonomin i ny kärnkraft.

   Det kan komma en spik till men mitt huvudscenario är ändå att lager i USA och Japan tillsammans med existerande produktion kommer hålla priserna låga tills efterfrågan på allvar börjar falla.

   Skulle jag ha fel i det så tror jag ändå att Kazakhstan så enkelt kommer skruva upp sin produktion långt innan några juniorer kan tjäna några pengar vid 50 usd/pound.

   Men återigen, småbolagen kan rusa tillfälligt när promotors försöker starta nya kedjebrevsreaktioner.

   Radera