tisdag 14 februari 2017

Flera personer hör av sig med svaren de får från Avanza om att det är Skatteverkets fel

att ni inte kan handla.

Låt oss titta på det svaret:

1. Skatteverket förbjuder inte Avanza att handla SLTB, dvs börshandlade obligationer. Enbart Avanza förbjuder sina kunder det. Mig veterligen har Skatteverket aldrig uttalat några synpunkter om börshandlade obligationer.

2. Avanza säger att man tolkar Skatteverket annorlunda vad gäller s.k MLPs i USA än alla andra banker i Sverige och åtminstone en rejäl bunt andra i EU jag känner till och man hänvisar till ett möte med Skatteverket som mig veterligen vid det här laget måste vara 5 år sen eller något liknande. Självfallet kan jag inte veta om de haft några fler möten. Jag uppmanar Avanza att offentliggöra vad Skatteverket exakt har sagt och när.

Vad USA's skattemyndighet säger är tämligen klart, ge oss vår andel så är vi nöjda. Högre personskatt då MLP har lägre företagsskatt i USA betyder det.
https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/partnership-withholding
The withholding tax rate for effectively connected income allocable to non-corporate foreign partners is 39.6%, and remains at 35% for corporate foreign partners. A publicly traded partnership must withhold tax on actual distributions of effectively connected income

Så Nordnet drar högre skatt och alla lever lyckliga därefter som goda skattemedborgare och Nordnet's kunder kan som i fallet Teekay LNG plocka även undervärderade MLP's och åtnjuta kursuppgångar när de är duktiga placerare. Men där USA vill ha den höga skatten då företagen är skattegynnade för att beskattningen enbart ligger på hårdare beskattade individer så betalar Nordnet den höga skatten. Vad är så svårt? 

År efter år har gått och ingen kund till Nordnet har råkat illa ut som Avanza pratar om. När når vi punkten att det är dags för Avanza att erkänna att Nordnet hade rätt och Avanza hade fel?

Nordnet's svar är transparent och lättförståeligt, de meddelar kunderna att det blir högre skatt på MLP's och kunderna säger uppenbart okej eller fattar själva beslutet att inte handla.

3. Avanza säger att kunderna kan råka illa ut i efterhand. Hurdå Avanza.. om det dras den högsta skatten precis som USA reglerna stipulerar och som vem som helst kan googla fram. Vad kan hända som är så fruktansvärt, berätta och ge oss en sportslig chans att förstå varför inte bara Nordnet utan alla andra aktörer tolkar reglerna annorlunda. Och vet ni vad, varför inte låta vuxna människor få bestämma själva, signera ett papper och få tillgång till åtminstone telefonhandel på individbasis.

När ovanstående är sagt så har jag precis sett att Nordnet precis som jag spekulerat över inte verkar någon skatt på utdelning från TGP. Ej heller Danske Bank har dragit några 35-39% skatt på TGP:us en s.k K1 MLP...

Vad kan detta bero på.. jo Teekay LNG är inte ett amerikanskt företag, som många andra shipping företag så har man sitt säte i Bermuda. Men man är noterade i USA och har den s.k MLP strukturen. Läser man lagreglerna som jag gör så innebär det att man inte omfattas av IRS regler ovan om att man som amerikansk MLP ska dra högsta skatten på utländska investerare och betala den till IRS... man ska inte dra någonting för Bermuda har inga sådana regler på utdelningar. Exakt detta bekräftas nu av verkligheten då Teekay LNG inte drar av någon skatt innan utdelning betalas och således är det som jag ser det solklart fel att Avanza inte ska kunna erbjuda handel med TGP, vi borde kunna handla imorgon.  Jag har för övrigt sänt ett meddelande till Avanza som går genom detta.

Om Avanza är ett kundorienterat företag så borde man vilja minimera problemet med arga och lämnande kunder så snabbt det går och slå på handel med TGP på basis av ovanstående eller motivera varför det är fel tänkt.

Vidare så borde man omedelbart slå på handel för börshandlade obligationer såsom SLTB där Skatteverket inte har några synpunkter på vad Avanza gör eller inte gör.
 
Lite grand känns det som att vi nu kommer märka om det är ett rent attityd problem hos Avanza eller om de fortfarande har någon form av känsla för att vilja anstränga sig för sina kunder. TGP och börshandlade obligationer som ett första snabbt okomplicerat steg, spännande att se vad som händer. För pessimisterna så vill jag påpeka att det var först efter sån här genomgång som vi kunder återfick möjligheten hos Avanza att handla i sådant som GMLP, DGLP och inte minst bolaget nedan KNOT OFFSHORE PARTNERS LP. Dessa var alla förbjudna hos Avanza innan undertecknad gick genom lagtexten med dem och de låstes upp. Avanza var mottagliga för argument precis som ett vettigt tänkande kundorienterat företag borde vara. Men när det gäller baby bonds som SLTB så var det plötsligt ett uppträdande som fick mig som kund att känna mig allt annat än uppskattad och då det inte fanns och fortfarande inte finns något skäl eller motivation från Avanza så undrar man ju.

Allt vi vill är ju att kunna handla så mycket som möjligt på Avanza. Är det för mycket begärt? Jag skulle uppmana er att fortsätta kontakta Avanza om detta, allt tyder på att de har fel i sak om börshandlade obligationerna, TGP och till och med om vanliga amerikanska MLPs även om jag här och nu ska utfärda ett löfte att inte ta upp den frågan på två år om de bara fixar de börshandlade obligationerna och TGP, dvs det där Skatteverket de facto aldrig uttalat sig.

1 kommentar:

  1. Avanza svarar att de kommer undersöka TGP frågan med sina jurister. Det blir intressant att se vad svaret blir. Att få den aktien upplåst skulle ju vara en början även om det för mig är avgörande att även få en lösning på de börshandlade obligationerna.

    SvaraRadera