onsdag 4 januari 2017

Taktik & gissningar kommande veckor

Fullt ös på börserna senaste tiden är jätteskoj men också en tid för eftertänksamhet.

Ja, vi har (snart) blivit av med socialisterna och Al Qaeda-vapenleverantörerna Obama & Hillary vilket marknaderna yrvaket reagerat positivt på när man snabbt insåg att pressens bild av Trump till stor del var ren vulgärpropaganda och att det kan vankas mer marknadsekonomiskt tänkande och mer avspänning mellan USA & Ryssland (vilket som förälder var mitt huvudskäl för att heja på Trump även om jag också kunde läsa om hur mycket jag skulle förlora på börsras om han vann... pengar är inte allt tänkte jag dock..).

Men när det är sagt så är min erfarenhet att det nästan alltid kommer rekyler, och ju hårdare man går åt ett håll desto större blir dessa rekylerna och det viktigaste som placerare är inte att tjäna pengar utan det är att undvika förlora pengar. Det är alltid bra att komma ihåg att för att ta igen en 20% nedgång så krävs en 25% uppgång och minst lika intressant: det enda sättet att tjäna pengar är inte att ligga lång i en aktie utan det är också att ligga likvid och komma in i en aktie billigare varpå den går tillbaka till tidigare nivå. Om något så är min erfarenhet att detta sistnämnda är enklare pengar att tjäna och också mindre riskabla. Men det finns ett oerhört stort psykologiskt motstånd mot detta som vi alla bär inom oss.. och det är att vi gifter oss med aktier och är livrädda för att missa tåget för att vi vet att vi kommer gräma och gräma oss om den inte rekylerar tillbaka... precis som om det vore historiens sista aktie som gick upp kraftigt...

Skulle jag gissa/hoppas så är det att börsen går fortsatt starkt fram till Trump tar över, 20 januari tror jag det var för att sedan få en viss men inte på något sätt katastrofal rekyl. Jag har efter trevliga gårdagen 38% likviditet och kommer fortsätta trejda som vanligt men med ovanstående fundering så kommer jag absolut inte vara rädd för att öka min likviditet om jag ser bra styrka i enskilda innehav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar