onsdag 25 januari 2017

Parex research

Det finns tre olje-gasbolag i Colombia som jag håller ögonen på. Canacol, Parex och Gran Tierra

PXT

Jag vet att många längtar efter info om Canacol så varför inte titta på siffrorna på bolaget som finns i PXT rapporten.

Om jag ska upprepa min åsikt som dock inte delas av marknaden så tycker jag Gran Tierra ska ha lägst multipel på marknaden då det är en oljeproducent med tre negativa egenskaper:
1. Osäkerheten om oljepriset och vad de kommer få betalt för sin produktion
2. Osäkerheten hur mycket de kommer hitta och producera kommande år
3. Osäkerheten runt managements kapacitet.
4. Hyggliga finanser

I mitt tycke gäller samma sak för PXT för punkt 1, i viss mån deras punkt 2 men inte deras erkänt duktiga management i punkt 3. Punkt 4 är bra och bolaget har god kapitaltillgång.

För CNE anser jag att:
1. Högre multipel bör användas pga känd indexerad ersättning för produkten
2. Högre multipel bör användas då vi vet hur mycket som kommer produceras tämligen väl med dessa svagt fallande produktionskällor
3. Management bör så sakteliga börja få cred för att ha levererat oerhört väl senaste 1-2 åren. Gnäll om åren tidigare bör man inse sammanföll med att oljemarknaden kollapsade.
4. För mig är det uppenbart att detta nu är en stark sida för CNE men marknaden och analytikerna fokuserar bara på trams om att omfinansiering inte är klar ännu. En omfinansiering som mest handlar om att få bättre villkor som kvitto på att de är mycket starkare finansiellt nu.

Jag är kritisk till hur CNE bedöms men det är ju på det sättet man hittar värde.. att vara före i omvärderingar. Jag gillar CNE, tycker de levererar utmärkt.

Igår kom ett utmärkt beslut från Trump, stort steg mot godkännande av Keystone pipeline. Bakgrunden till detta var ju att under Obama's första valkampanj så hade han ett hemligt möte med järnvägsinvesteraren Buffet och voila.. Obama förhalar och förbjuder slutligen den miljövänligare, billigare och säkrare oljetransporten med pipeline och Buffet tjänade enorma pengar vilket Obama och Clinton fick del av som pengar till TV annonser. Förloraren var miljön och Kanada. Allt detta finns beskrivet hur mycket som helst och en del vill inte se sambandet av politiska skäl. För mig är det bara ett exempel på hur korruption är omfattande runt amerikanska och europeiska politiker och jag skulle rekommendera att hålla koll på hur Obama's förmögenhet snabbt kommer gå till... säg 100 musd/ 1 miljard kr?? "pga några tal" etc. Det är snarast ett försiktigt antagande om man tittar på sådana som Clinton och Blair. Men vi kommer troligen aldrig kunna bevisa att det är återbetalning av fördelar gjorda på skattebetalarnas och andra företags bekostnad under "maktåren".

Om det roar er kan ni googla på hur stödet till Clintons "välgörenhetsstiftelse" nu upphör och folk sparkas. Det var naturligtvis mest en stiftelse skapad för att kanalisera skyhöga arvoden till Clinton familjen för alltid.

CAD vände upp igår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar