söndag 8 januari 2017

Om börsen

47% likvida medel på kontot efter ytterligare vinsthemtagningar i GLNG som nu "bara" är ca 11-12% vikt.

Vad jag gör är alltså att trejda men med bias för allt högre likviditet då jag är mycket misstänksam om det inte är dags för en hygglig rekyl runt tillträdet för President Trump. Rekyl är inget konstigt utan något högst naturligt efter längre stark period.

Jag skulle vilja säga ett par saker om Scorpio Bulkers och bulkmarknaden. Människor älskar det som gått bra.. jag anser att mycket av min framgång beror på att jag kan kontrollera de känslorna och sälja det som går bra för tillfället. Det är vad historien lärt mig gång på gång både när jag gjort rätt men också av och till när jag gjort fel och inte sålt. Jag vill betona att SALT på 6 usd är rejält mycket farligare än SALT på 3.5 usd i höstas. Bulk är ett intressant case men det är inte oriskabelt. 20% av bulkmarknaden är t.ex kol för värme och el i en värld där Kina och Indien har rekordproblem med smogg, katastrofalt dålig luft i storstäderna nu under vintern. Nedan Beijing och det är inte dimma.. Termiskt kol vs allt billigare förnyelsebar energi är orsaken till att dry bulk inte är en tillväxtbransch utan en bransch med stillastående eller svagt ökande årlig efterfrågan lite beroende på hur import vs egen produktion utvecklas i Asiens stora ekonomier.

Det är i sig inget problem utan var en del av mitt scenario då jag räknar med att skrotning kommer övertrumfa det. Men det kan som sagt vara värt att så här i början på den period jag varnade för som säsongsmässigt svagast, Q1, att se upp med aktiekurser som är nästan dubbelt så höga som när jag tog upp caset och som dessutom är blåstes upp under hysteriska former med en rek. Jag känner mig inte det minsta sugen på att handla tillbaka SALT nu även om den, efter 12-13% rekyl från senaste toppen kommit tillbaka till där jag sålde en större bunt. Jag tror oddsen är utmärkta att vi ser kurser under 5 usd inom en inte alltför lång framtid i ett svagare börsklimat. Då kommer jag nog bli sugen på att ge mig tillbaka in i koltransportbranschen kännandes att oddsen är hyggliga. (Fotnot: Transport av kol är näst största uppgift, transport av järnmalm är största). (Fotnot 2: Obligationen SLTB blir allt säkrare ju starkare aktien är då ett bolag med stark aktiekurs vid behov kan göra nyemission). (Fotnot 3: Ju högre begagnade bulkfartyg, aktiekurser är  ett sätt att mäta det, värderas, desto större risk att redare väljer att investera i ballastvattenrening när lagen successivt implementeras vid 5 års dry docking, snarare än att kombinerade kostnaden för dry docking och UV anläggning orsakar skrotning för +15 åriga skepp och för den delen, ju större risk att redare till slut börjar beställa nya fartyg från varv, rykten ökar nu läser jag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar