lördag 21 januari 2017

LNG

Höegh LNG upp 10% på kort tid i Norge (HLNG:OB), Golar LNG (GLNG) på 52 week high igår, också upp rejält. Kärnpositioner för mig inför 2017 och i viss mån ersättning för vad jag kanske missar i form av dry bulk.

Jag står fast vid att jag inte är intresserad av dry bulk vid dessa kurser som för den delen blir allt högre, ännu tjänar bolagen helt enkelt inga pengar, allt är spekulationer om framtiden.. jag får glädjas över att jag ändå tjänade jättebra och tänkte rätt. Vidare är ju obligationerna en fullträff och jag kan nämna att jag på min fru's Nordnet konto nu har både Scorpio Bulkers och Scorpio Tankers obligationer för en sammanvägd avkastning runt 11% med förfallodag aug 2019 resp maj 2020. Jag ser det som mycket låg risk att dessa två bolagen skulle gå så dåligt att det med sina toppmoderna ECO flottor och rimlig och ordnad belåning skulle gå så dåligt att det inte ens går att få ut nya aktier vilket är allt som krävs för att hålla obligationerna hela, förstå att obligationer är något helt annat än aktier... (grrr.. låg risk är ALDRIG = ingen risk...)

Jag säger ersättning för dry bulk för att jag ändå tror (trots vad aktiemarknaden säger) att de stora problem vi sett med luftföroreningar i både Kina och Indien denna vinter kommer leda till en ny ökad prioritet till förmån för gas i länderna. Som vi varit inne på är det dock inte omöjligt att dry bulk inte drabbas av det genom att man väljer att stänga ner inhemska kolgruvor snabbare än vad omställningen till gas görs. Detta pga faktumen att kolanvändningen i utgångsläget är oerhört mkt större än gasanvändningen samt att inhemska kolproduktionen är mycket större än importen samt att elförbrukningen ökar så snabbt att allt ökar.. mest fråga om vad om ökar mest.

Avslutande kommentar är att jag nu känner mig som en lax som simmar uppströms. USD 8.88 och CAD 6.67 dvs rekyl upp för eländig krona och euro från senaste tidens ras. Gäller att bita sig fast och inte åka bakåt när det är så. Ligger 1.5% från senaste toppen på stora kontot men har haft framgångar på icke Avanza konton där jag har andra placeringsmöjligheter.

På stora kontot har jag krympt likviditeten till ungefär hälften, främst genom att fortsatt vikta upp Canacol som är mitt isärklass tyngsta innehav efter att jag dubblat innehavet under pågående rekyl efter att tidigare ha minskat rejält när aktien gått mot samt noterat toppnivåer. Något jag gjort många gånger tidigare med framgång. Dock, även om jag ser Canacol som ett allt mindre riskabelt företag så ger det alltid, som sig bör, fjärilar i magen när man går för tungt in i enskilt bolag. För det är vad jag gjort...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar