torsdag 26 januari 2017

Cyber säkerhet

Lägger lite tid på att uppdatera mig från Sovereign man och antecknar löst för er nytta. Jag tar inget ansvar för ev tips, en del är från SM, annat är mina funderingar.

1. Kolla om din mail är registrerad i större password stölder, dvs när någon hackat sig in i sådant som Linkedin och stulit alla adressers passwords (ja det har hänt):
https://haveibeenpwned.com/

2. Om man använder ordkombinationer som finns i ordböcker och inget mer så knäcks det på sekunder. Specialtecken förbättrar situationen något. Undvik engelska ord. Undvik sådant som kan kopplas till dig som personnummber, barnens personnummer/namn etc.

3. Blanda små stora bokstäver, specialtecken och siffror. 6 st är oacceptabelt svagt 14 st sådana.. now we are talking.. 10 st är godkänt med morr.. Använd olika passwords på olika ställen.. tuff en..

4. Sluta tro att varje email du får är viktigt. Utgå istället från att varje email som skickas till dig från en myndighet, bank eller annat okänt är en bluff avsedd för att få dig att mata in information eller klicka på en länk som infekterar din dator! Och om en avsändare är dum nog att avkräva dig sådant så ring och skäll ut dom för det händer även om det är sällan. Ett tips är att låta musen/pilen svepa över avsändarnamnet/email, ni kommer då ofta se märkliga avsändarnamn. Markera och tryck på SPAM. I princip kan man göra samma sak med länkar för att se vart de leder men förstå att ett klick av misstag gör att du kan ha en kapad dator där allt du gör kan läsas av inklusive kortköp.

5. Mata inte in känslig information när du är på en sajt som inte anger https:// dvs det lilla "S" et är viktigt, men klicka inte på en länk bara för att du ser det...

6. Upprätta en lista på alla ställen du anger password under säg 2 veckor. Tänk genom ditt passwordsystem, skaffa dig ett.. och sätt dig ner och byt alla passwords men tänk grundligt genom så att du inte låser dig ute.

Ovanstående är ytligt och inget anspråk på annat än att ge lite bättre säkerhet än jag tror de flesta har idag.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar