onsdag 25 januari 2017

Alla har förhoppningsvis tänkt genom detta mer än 10 gånger

Men för säkerhets skull..

Snabb googling tar fram denna sida för "ränta på ränta kalkylator" då jag inte orkar hämta en själv: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Men innan ni går till den... först en fråga.. Om du förlorar 50% på en riskabel aktie, hur mycket behöver du tjäna för att komma tillbaka där du startade? Svaret är förstås: 100% (ja jag läser matte med barnen..) Orsaken att en placerare förlorar 50% är för övrigt troligen att man drömmer om 100% avkastning..

Gå nu till sidan länkad ovan och mata in vad folk säger är orealistiskt men jag tycker man absolut som 25 åring kan sikta på: 15% avkastning per år netto efter avkastningsskatt och inflation.

Mata vidare in 100.000 kr i startkapital och kolla hur långt du hinner på 30 år dvs tiden då det kanske.. skulle vara skoj att ha så mycket pengar att man kan trappa ner.

Svaret? 6.6 mkr.

Tiden och ränta på ränta effekten jobbar för dig när du är ung men du behöver undvika förlora de stora pengarna. Ett första steg för att göra det är att sluta drömma om dubblingar på en aktie och kanske istället drömma om att genom tålamod komma in säg 7% billigare i en nedgång i en aktie som ger utdelning och som du medans du väntar och drömmer om bra tillfälle att komma in.. du läser och läser mer om tills du vet att när nästa pressrelease kommer så behöver du bara snabbt titta genom den för att veta om den var bra eller dålig.

Att bemästra "väntandet" i dessa volatila tider är nog ett av de enklaste sätten att bli en framgångsrik placerare. Addera till det att arbeta upp kapacitet utan att inte gräma sig (att istället kunna fokusera på uppnått portföljutvecklingsmål) när en aktie fortsätter upp och därmed kunna sälja.. ja då är man ännu ett steg på vägen att bemästra volatilitet och vända det till sin fördel.

Kan man sen låta bli att gå för tungt i enskilda bolag (host host) så vore det ännu bättre för oddsen att långsiktigt lyckas.

1 kommentar:

  1. Ränta på räntaeffekten går skolbarnen igenom allt för snabbt. DVS man lär sig göra själva beräkningen men man inpräntas inte de livsavgörande konsekvenserna.

    På samma tema måste barn lära sig att förstå att den kostnad de tar idag, tex för en ny mobiltelefon, inte bara kostar telefonens värde idag utan det kostar även all framtida avkastning på kapital på denna summa. Jag brukar ibland tänka att den utelunch som kostar mig 100 kr omedelbart också kostar mig över 6000 kr i tappad avkastning de kommande 30 åren. Antaget 15% avkastning och utan hänsyn till inflation.

    Så tragiskt med alla historier om pensionärer som lever på existensminimum trots hyfsade löner under livet. De har inte sparat utan levt hand ur mun. Bara ett litet månatligt sparande är tillräckligt för att rulla igång snöbollen.

    SvaraRadera