lördag 17 december 2016

Trading funderingar /taktik

Någon nämnde att de inspirerades av sånt här så jag drar vad gårdagens handel handlade om för mig.

Igår rusade SALT som ni såg. Jag missade korta spiken till toppen men sålde mycket på 5.10 och 5.15 så att jag till slut bara hade motsvarande knappt en procent av portföljen i bolaget.  Det säljandet är väldigt mycket tradinghjärnans vinst över hjärtat. SALT är inte högt värderat vid 5.15.. men jag kunde se hur andra bulk aktier som Genco och Star bulk (som iofs dragit hårdare dagen innan) började svänga ner rejält. Det kändes som en tidsfråga innan det skulle drabba SALT med så jag sålde.

Steg två under dagen var rekylen i bolaget. Jag la mitt högsta bud på 4.95 och fick till slut aktier där varpå jag började sälja aktier jag tog på den nivån en bit högre allt eftersom jag fick in dem.

Steg tre på dagen var slutet när aktien bröt nedåt och jag gjorde ett mkt stort inköp på 4.85.

Summa av dagen är att jag sålde nästan exakt samma mängd som jag köpte vilket också var lite över mitt totala innehav vid dagens start. Spreaden mellan köp och sälj för dagen blev drygt 3% vilket bidrog till ännu ett årshögsta och en tja.. för året ny miljongräns bruten. Ca 17% kvar till sommaren 2011 ATH spik med Dacha.. men det är mätt i en alltmer sorglig PK valuta i ett alltmer sammanrasande EU styrt av Angela Merkels känslor. Men vad ska man mäta i? USD? Guld? Jag vet att det är ett lyxproblem men det är inte lätt att välja valuta och det är inte lätt att med stigande priser på fast egendom säga att vi verkligen lever i ett låginflationssamhälle bara för att det är allt lägre priser på vissa saker som finns i ett index.

Vad kan man dra för nytta av ovanstående som mindre placerare? Det kommer kosta ibland men jag skulle i dessa tider öka fokus på:
1. Jobba med de egna känslorna vad gäller att (INTE) förälska sig i aktier, dvs att våga ta vinst när det går upp. Tanken bakom det är att vi gått in i ökad volatilitet. Det inkluderar att klara av att hantera upp till en månad likvid.
2. På samma ämne. Jobba med känslorna att vilja köpa när det jublas på bloggar som denna. Det är inte tidpunkten jag köper, det är tidpunkten jag SKÖRDAR. Dvs vad man kan förvänta sig av mig är att jag ska försöka hitta vettiga bolag. Vad ni behöver hantera själva (i de flesta fallen) är att våga handla när rädslan (googla VIX index) ökar av någon anledning som oftast inte är bolagsspecifik. Om man inte är en så aktiv trader som jag är, vilket få är.. så handlar det om att ta ut svängarna lite mer. Dvs låta det både falla lite längre och stiga lite mer tror jag. Det ställer ännu högre krav på att klara det svåraste nämligen att ligga likvid. Kanske är det lättare när man inte sysslar med aktier mest hela tiden..

Men inget säger ju att ni ska lära eller har något att lära av just mitt sätt att jobba bara för att jag haft ett bra år efter flera dåliga år och är fylld av förtroende på ett sätt som säkert kommer sluta illa förr eller senare... Att skriva en sån här blogg är minst lika mycket att skriva dagbok för att fundera över sitt eget sätt att tänka.

Just nu tänker jag att jag återigen... måste öka den 34%-iga likviditeten för att låsa in att det gått oväntat bra igen.. men medans jag jobbar hårt med det så brukar det förr eller senare komma nästa mini panikfas och köptillfälle, ibland t.om intraday som igår... Kanske är det bästa sättet att förklara min taktik just nu.

Bloggtips från vänstra bloggrullen (jag älskar mina bloggrullar...:-): http://nejdetkanviinte.se/2016/12/17/demokratifetischismen/
Kan inte så mycket om hen som skriver mer än att det är en person som verkar dela mina åsikter om att det är okej att ha olika åsikt (utifrån tidigare diskussioner om kärnkraft). Alltmer sällsynt i breda vänsterns Sverige skulle jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar