fredag 16 december 2016

SALT och USD gav nytt årshögsta

Under två dagar var SALT mitt största innehav (på bekostnad av cash) vilket gjorde att jag hade tur att lyfta med USD som gjorde +2.7% igår mot kronan.

SALT är inte typen av aktie man ska som största innehav dock så när aktien rusade tillbaka uppåt igår så var jag snabb att sänka exponeringen till en nivå som är mer lagom, tredje största i portföljen. Det gör också att jag återställt cash till drygt 30% vikt vilket är viktigt för att kunna nyttja kommande möjligheter i denna svängiga börs och då inte minst att kunna snitta ner mitt GAV på ca 4.75 i SALT denna svängen (ej avräknat realiserade vinster).

Köpte även tillbaka en del GLNG och Canacol (en liten varning är på plats över att bolaget borde har redovisat ett "säkert" borrhål men att detta är 1-2 veckor försenat vilket oroar mig lite) billigt så att vikterna där höjdes något efter tidigare skalande. Möjligen kan man argumentera att den vinsten i GLNG begränsas av den dyrare dollarn men jag var stor nettosäljare av USD igår.

För den som glömt det och jobbar med NN och Danske så vill jag påminna om tidigare inlägg om SLTB dvs obligationen i Scorpio Bulkers. Fortfarande slam dunk köp till 5% portföljvikt ca för placeraren som sysslar med rimliga portföljvikter. Jag listar inte alltid dem som stort innehav här men det beror på att när jag pratar portföljvikt här så är det bara stora kontot i Avanza där jag inte tillåts äga den. Det är dock ett stort innehav, större än SALT för mig t.ex.

Kort kommentar om PM är att jag fortfarande äger sådana aktier och tänker fortsätta göra det. Dock finns klar risk att fortsatt USD styrka består som tema i nära framtid så det är inte på något sätt så att jag "lassar in" på dagens lägre nivåer. Tvärtom ser jag här och där folk som gör det vilket brukar vara ett tecken på att vi inte sett kapitulation i aktierna ännu. En joker är att det idag är s.k häxfredag. Kraftiga kursras skulle säkert innebära att jag handlar en del men jag noterar att detta fenomen inte längre är vad det en gång var. Jag har inte heller sett det påverka annat än mining.

En annan sak av intresse utöver häxor och USD är att DOW Jones är nära 20.000 nivån vilket säkert fungerar som en magnet för vanliga aktier vilket shipping kan dra nytta av medans det för PM knappast är något att fira.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar