lördag 10 december 2016

Kort om veckan som varit

Mitt intensiva trejdande rasade samman fullständigt på Avanza pga plötslig låg volatilitet i mina favoritpapper. Det fortsatte dock med ganska bra fart i Danske Bank i ett papper Avanza inte har men som jag gillar. Teekay LNG dvs TGP:US. Ett innehav jag försöker ligga permanent lång i baserat på den väldigt kraftiga tillväxt av utdelning som väntas i takt med att de nya kontrakterade LNG skeppen levereras.

På det hela taget så har jag väldigt blandade känslor mot en börs som sakta glider uppåt under låg volatilitet. Det passar inte min trading och jag oroas helt klart för rekyl när marknaden så fullständigt flippar från hysterisk dominans av vänstermedia att jorden går under med Trump till total börsoptimism att nu kommer marknadsekonomin äntligen bli av med socialismens ok.

Svaret för mig på detta är i skrivande stund 45% likviditet och avvaktande på årshögsta.

Största innehav i mina stora huvudportfölj är:
Cash.
Golar LNG moderbolaget: GLNG:US
Canacol Energy: CNE.CA
Hoegh LNG dotterbolaget: HMLP:US
Slate Office Reit: SOT.UN.CA

Ni kan ju notera att 2 av 4 är s.k högutdelande runt 10% utdelningstakt. Man kan fundera mycket över utdelande bolag så här i tider av att folk säger att USA räntorna ska gå till månen (läs det är fel att äga obligationer och liknande..) och det är något jag funderar över men man kan även lägga argument som att de två bolagen kan komma höja utdelningen av egen kraft eller pga ev kommande inflation i systemet. Sen kan man absolut fundera över om man verkligen tror inflation kommer slå genom och om dagens höjda långa räntor i USA är bestående. Snacka om en trejd där alla är på en sida. Nåväl, jag såg defensivt värde i HMLP på 17.45 vid PP och SOT vid 7.73 som var mina ingångskurser. Jag ser också dessa som en form av "halv cash".

PM? Jag har ytterligare något minskat. Det ser verkligen eländigt ut för guld, främst för att risken för ytterligare dollarstyrka och tekniskt utbrott lär vara stor. Många PM bolag har också hållit sig förvånansvärt väl vilket man kan fundera över om det är positivt eller negativt. Jag tenderar ju att titta på fundamentalt värde så jag ser det som aningen mer anledning att sälja snarare än tankar om "tekniskt hopp". Men PM är en sektor där jag hela tiden prövar och omprövar mina åsikter mkt snabbare än jag hinner eller vill uppdatera här. Kanske får vi lättnadsrekyl efter amerikanska FED räntehöjningen. Omöjligt att veta och var och en får väga uppsida mot nedsida och placera så att man är bekväm med odds och risk/reward.

Det är värt att nämna att vi på fredag har s.k häxdag nästa vecka. Vi har naturligtvis också FED mötet 13-14e vilket alltid kan skapa turbulens. Kort sagt, jag hoppas på mer volatilitet och det blir intressant att se om dollarn sticker kniven i guld på allvar mer kortsiktigt sett eller om FOMC blir slutpunkten på trist tid för guld. Odds? Jag hade nog lutat åt 70-30 mot guld vilket är orsaken till att jag har lite lägre PM portföljvikt än normalt. Återigen känns det som att en sak man måste lägga tid på är ev kommande kapitalbehov i PM bolag (sådant kan bli väldigt negativt för kurserna väldigt snabbt).

Vad jag vill upprepa är att jag äger fysiskt guld och silver och att jag INTE tror skälen att äga detta på något sätt försvunnit (tvärtom anser jag att skälen ökar år för år). Huvudsakligen av skälet att min stora aktieportfölj är låst (Kapitalpension, vilket begränsar mitt fria kapital) så har jag inte senaste åren varit köpare av guld, sist var nog ungefär 800-900 usd/ounce. Men om något så väcks tanken igen att kanske börja titta på att för barnen öka den andelen om vi får våldsamma överdrifter framöver. Ett skäl för mig att öka fysisk metall är fysiska pengars snabba reträtt vilket skapar ett högst obehagligt digitalt beroende av politiker som knappast har högst på agendan att behandla mig eller andra med kapital på ett rimligt sätt. För varje dag som går så blir det bara mer och mer klart att dessa människor som t.ex för tillfället kontrollerar EU inte har några begränsningar i sitt skadliga tänkande. Kanske blir det nu en revolt mot dem, men det är som sagt bara ytterligare ett skäl att äga PM.

Dagens citat om guld, notera att jag inte vet om det är så här illa eller inte men ryktena om myndigheterna & guld är definitivt i full swing i Indien. Min första tanke är att Indien känns alltmer instabilt för t.ex PPM pengar.
India is moving now to confiscate gold after going after the cash. Currently, each married woman is entitled to 500 grams, each unmarried woman 250 grams, and each man 100 grams of gold. Everything that goes beyond is classified as illegal possession and thus will be confiscated. There is no restriction on the possession of the jewelry only if the jewelry was purchased by inheritance. Prime Minister Narendra Modi is giving more power to tax authorities rather than dealing with corruption. They will be shaking people down for money. Unlike FDR who confiscated gold from the banks, Modi is allowing the tax people to go door to door.

Inom politikens område så pratade Obama tidigare om att han skulle överlämna lika professionellt som Bush gjorde till honom och tänka på landets bästa. Nu noterar jag att Obama ändrat sig och det kan skapa oro. Han underblåser helt klart konspirationsteorier i och med saker som: a) "omräkning av röster" (uppenbara målet är att underblåsa misstankar om valfusk) b) nyttja sina sista dagar till att kräva att säkerhetstjänsten "undersöker ryska hackers roll i USA valet och rapportera innan Obama avgår". (Helt klart vill han antyda att Ryssland och Trump konspirerat och att President Trump skulle dölja det). Allt annat än professionellt överlämnande måste jag säga och agerandet kan nog rejält underblåsa konfrontationer och hård samtalston i USA kommande år. Kanske rentutav upplopp och dödsfall vilket bara är ett ytterligare skäl att se upp med överdriven optimism och vänta på rekyl upp i VIX index innan man går fullt in i börsen igen.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000574589

6 kommentarer:

 1. Bra inlägg. En fråga kring Höegh däremot, varför väljer du HMLP i US framför Höegh listat i Norge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte Höegh moderbolaget i Oslo tidigare för att jag på senaste conf callen gjorde bedömningen att nytt kontrakt på FSRU verkade vara precis runt hörnet vilket jag såg som en närtida trigger. Jag har avstått dotterbolaget tidigare främst av skälet att drop down av FSRU i Cartagena och med den PP till rabatterat pris vilket sänker kursen kunde komma närsomhelst.

   Triggern i moderbolaget var nu avklarad och den negativa triggern i HMLP dottern samma sak efter PP som drog ner kursen 7-8% på en dag.

   Vad som bidrog var att jag nyligen också började räkna på vad HMLP (dottern) aktierna var värda för HLNG (moderbolaget i Oslo) och insåg att det var mindre än jag hade för mig och då började jag fundera på vad moderbolaget egentligen hade mer som rättfärdigade värderingen och beslöt mig för att sälja.

   Inga självklara skäl på något sätt och vid lägre kurs kan jag säkert komma titta på HLNG igen. Deras stora order på FSRU's indikerar ju fler ordrar.

   Radera
  2. Mitt mål med HMLP är "bara" runt 15% + en utdelning om ett par månader tror jag.

   HLNG blev betydligt mindre än så vilket väl var lite av en besvikelse.

   För att förtydliga så har HLNG nyss lagt en order på 1 FSRU med option på 3 till vid varv i Korea. Det indikerar rimligen att man är positiva till möjligheterna att teckna nya FSRU kontrakt vilket är bra för båda men mest för moderbolaget som vill komma längre in på IDR utdelningarna dvs där de får mest av dotterbolagets höjning enligt tidigare blogg.

   Radera
 2. På LNG temat kan jag tillägga att Golar (och Höegh) verkar slippa problem i Ghana efter valet då det verkar gå fredligt till. Jag hann oroa mig lite tidigare över halvaggressiva kommentarer från sittande ledaren.

  SvaraRadera
 3. Några kommentarer på Hummingbirds nya deal? Bra att finansiering är klar, bara att bygga och skapa kassaflöde nu. Har du någon koll hur mycket aktier management sitter på? Hittar ingen info om det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först nämner jag att mitt innehav i HUM är oförändrat långt. Sen då att jag inte gladdes över finansieringen då jag trodde de var finansierade. Dvs jag tolkar mer detta som svaghet.

   Jag har inte managements andel i huvudet.

   Radera