torsdag 1 december 2016

K92

Detta är ju en aktie jag följer noga (än mer noga än bolagets fundamenta...) och trejdar hårt. Jag tänker inte gå exakt in på taktiken mer än att målet när jag gör den är att under förväntade dålig börsdag för bolaget, att då minska min värdeminskning via trejdning utan att minska storleken på mitt innehav. Kort sagt att förflytta mitt ingångsvärde nedåt. Jag har varit extremt aktiv i aktien med detta syfte senaste veckorna.

Utöver det så har det funnits, troligen EN stor säljare (även om det är vanligaste mäklarsiffran 1 för anonym) som varit rätt angelägen att sälja först vilket mest underlättat min handel som alltså består av två delar - sälja & köpa.

Min gissning... är att kombinationen av oss två större aktörer  i aktien har ökat både volatilitet och spätt på nedgången medans övriga ägare mest kunnat titta på när den backat.

Detta om aktien. Nu lite allmänt om branschen och bolaget.

Det är och kommer alltid vara extremt svårt för alla placerare att förstå exakt vad en junior har i marken. I en etablerad producent som EDV som dessutom har flera producerande gruvor så är det betydligt enklare och mindre farligt för oss investerare. Det finns en skola som säger att man måste vara duktig geolog för att kunna bedöma PM juniorer, den skolan drivs främst av geologen.. Brent Cook som säljer sitt dyra nyhetsbrev på den tesen. Det är mycket möjligt att han har rätt men jag konstaterar att även för dem så är det rimligen rätt mycket av antaganden. Dessutom har jag haft hans brev och jag minns inte det som någon Messias väg till framgång på något sätt. Jag tror att juniorer generellt är lottsedlar för oss alla där vi successivt får mer och mer fakta på vägen mot att förhoppningsvis bli en mer etablerad producent. Den vägen handlar oerhört mycket om tajming och där har geologer knappast någon fördel vilket kanske förklarar att Cook's brev vad jag märkte inte levererade någon överavkastning.

K92 har under sin korta livstid vrålrekats av diverse mer eller mindre seriösa nyhetsbrev.. vilket har drivit kursen extremt högt där det inte kan råda någon tvekan att många av köparna inte hade någon som helst koll på vad de köpte och om man handlat något man inte förstår för 1.50 - 2 cad och kursen sen rasar till 85-90 cent i december efter ett bra börsår.. då ska man förvänta sig förlustavdragsförsäljningar som Amen i kyrkan. Värt att komma ihåg.

K92 är som ni kanske vet inte rakt av en junior. Fyndigheten ägdes av Barrick och har därför mycket borrningar i sig och frågan är inte om det finns mycket höggradigt guld utan mer hur mycket och kommer bolaget klara av att utvinna det utan t.ex utspädning typ att gråberg följer med och ger lägre snittgrades.

Så denna bloggen handlar om att jag äger något riskabelt med många okända faktorer där hopp & tro är en avsevärd del av grunden för mitt ägande i ett bolag som är i en bransch där produkten för tillfället TA mässigt ser uselt ut... så jag försöker inte direkt sälja på er bolaget. Men ni kan ju förstå att jag äger det för att det för mig ser ut att finnas väldigt mycket höggradigt guld som kommer med breda intervall (om ett tag i alla fall) vilket ger väldigt låga produktionskostnader i teorin samt att det inte är ovanligt att när man har så mycket höggradigt guld och stora närliggande oborrade områden så finns det hyggliga odds för att detta skulle kunna bli en större (höggradig) gruva än vad placerarna idag prisar in. OM det händer så kommer detta vara typen av placering där det för mig inte alls är svårt att se 10x pengarna på ett par år från dagens läge. Det är ingen prognos, men man måste förstå både nedsidan/riskerna och uppsidan/chanserna när man placerar i bolag som dessa och när man gör det så måste man förstå att man varken ska eller behöver placera jättetungt. Tanken är istället att t.ex 4% vikt i en portölj inte slår sönder portföljen om kursen halveras medans 10x pengarna får en avsevärd effekt.

Hur går det då för bolaget? Ja det är naturligtvis stora frågan så här under uppstarten och igår fick vi en första ledtråd: http://www.k92mining.com/2016/11/6114/  goda nyheter men ingenting om själva produktionen. Notera hur denna första delen av gruvan har de farligare små intervallen där risken för utspädning vid missar i brytningen är större.

Notera vidare att de nu publicerat fulla 43-101 rapporten på den planerade expansionen som ser väldigt bra ut. Men vi vill som sagt inte att de ska studsa på uppstarten innan den.. det är huvudrisken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar