fredag 18 november 2016

Aktie taktik i nuet

Jag har förstått att sådana här inlägg är populära. Lite grand kan jag ju känna att jag lämnar ut mig själv när jag ger för mycket realtid.. men aktierna jag håller på med är oftast likvida så det stör mig ju knappast om några få läsare agerar i samma aktier av och till.

Jag tror ju också att de som läser min blogg vet att jag ändrar taktik precis hela tiden utifrån nya kortsiktiga fakta, dvs det jag skriver så här kan man ju inte direkt komma och "hänvisa till" om några veckor och oddsen finns att kortsiktiga funderingar framstår som helt idiotiska om en tid. Men då har jag utan tvekan reagerat, justerat och agerat i realtid utan att ha hunnit uppdatera här på bloggen.

Nåväl:
Inför gårdagens handel så kändes det som förhoppningsvis framgick att det absolut inte var rätt att uppmuntra läsare till bulk bolagsköp. Mycket riktigt var jag istället säljare av 1/3 av mitt Star Bulk innehav i starten på 5.80 och jag hade även tagit vinst på 5.60-5.70 kvällen innan. Min försäljning på 5.80 var dock lite under "protest och oro" att det var för liten dagsuppgång.. för återigen steg fraktraterna dramatiskt (den bästa platsen för att följa raterna ca 15.00 sv tid är: http://www.dryships.com/pages/report.php ). Ni ser hur Cape, dvs de i princip största fartygen (Star Bulk är tung mot dessa men inte Scorpio Bulkers) såg sina rater hoppa från 17500 usd/dag till 19500 och ni kan också se hur priserna för ett år sedan var 5280 usd/dag.

Det jag tagit till mig från denna uppgång, förutom vinster som neutraliserat PM och lyft mig till tangerat årshögsta, är att det är en stark signal att fundamenta är bättre än NEJ sägarna säger. Det är intressant och ska adderas till det jag redan skrivit om kommande fundamenta för en summa att läget ljusnat och motiverar högre aktievärderingar i min värld.

MEN, glöm inte att jag nyss handlade SALT för 3.40 - 3.70 och med nyss menar jag typ en vecka sedan.. rekyler oavsett fundamenta är HELT NATURLIGT och rekyler såg vi igår och för mig kom de perfekt och med ångest över rekordlåg exponering mot bulk efter Star Bulk försäljningen på 5.80 så trejdar jag in ökad vikt mycket tidigare och högre än jag skulle rekommendera andra, speciellt andra som inte trejdar och mer gillar att köpa och hålla. Summan för mig blev stora inköp på snitt 5.36 i Star Bulk samt ett köp på Scorpio Bulkers på 5.10. Vikt i portföljen är nu kanske 8% och jag avser fortsätta vara mycket aktiv i marknaden men som ni förstår så har jag ingen aning vad nära framtiden har för aktiekurser eller fraktrater. MEN jag har en långsiktig övertygelse om att Q1 är farligt (högre sannolikhet för rejäla nedställ) och en ännu längre övertygelse om att tiden efter Q1 är fortsättning på en massiv bull market som nog redan börjat.

Ok, nog om bulk, till nästa övertygelse. Mitt största innehav är Canacol och jag tycker det är värt att ta till sig att detta bolaget levererat på massiv skala allt man lovat samtidigt som kursen INTE skenat iväg även om den gått hyggligt. Min förhoppning är att analytikerna kommer sätta in den nya pipelinen (från helåret 2019) i diskonteringsberäkningarna av framtida kassaflöden när pressrelease inom kort kommer om prisstruktur och längd på nya avtalen samt inför analytikernas uppdatering inför 2017 generellt. Min logik/spekulation är att det måste innebära rejält höjd riktkurs även om jag fortsätter konstatera att analytikerna älskar att behandla bolaget konservativt. Det finns en hel bunt ytterligare skäl att kommande månader äga Canacol och jag är jättenöjd med innehavet. När det är sagt så ser aktien ut att vara i en av sina täta rekyler efter ytterligare ett misslyckat försökt runt 4.5 - 4.7 efter ytterligare en utmärkt nyhet. Summan för mig är att riskerna i bolaget vs värdering faller.

Golar: Inte mycket att säga, GLNG har rapport nästa vecka tror jag. Jag drömmer om stordåd kursmässigt fram till 2020 men många milstolpar ska passeras fram till dess. Likheterna med bulk finns i att det finns klara risker men att jag tycker det är mycket mer riskabelt att INTE ha exponering.. pga explosiv möjlig uppsida. Summan är lagom portföljvikt och trejdning.

PM sektorn: Vad ska man säga.. Jo, jag skulle vilja varna för att i detta läge envist (en av mina specialitéer..) öka redan hög exponering. Vi ligger på nivåer där det antingen kan vända och bli jättefina vinster (från dagens nivå...) eller mer eller mindre kajka ur så att det är "dead money" för lite längre tid. Jag har ca 15% portföljexponering med K92 i spetsen. Som det känns nu så önskar jag att det inte var så mycket och jag är absolut inte sugen på att snitta ner någonting. När det är sagt så tror jag K92 på lite längre sikt kan gå mot en negativ marknad (dvs bättre än andra PM bolag allt annat lika) pga mkt låga produktionskostnader förutsatt att de sätter sin pågående uppstart på utlovat sätt. K92 kan också bli en high flyer pga växande mängd och väldigt lönsamt höggradigt guld. Definitivt en aktie att drömma stort om men också komma ihåg hur ofta man blir besviken och därför vikta rimligt i portföljen. Jag hoppas jag inspirerat någon att göra samma resa som jag själv, dvs att ha PM sektorn som ett sätt att sänka risk i portföljen snarare än som ett sätt att bli rik snabbt på. Faktum är att jag (ingen rekommendation...) konstaterar att logiken säger mig att "jag vill bli rik fort människorna" skulle kunna behålla de drömmarna men sänka risken om de jobbade med kombination av "farliga shippingaktier" och farliga "PM aktier", hinner man så skulle man även kunna slänga in bioteknik.. för man får en jättefördel i diversifiering av risk alldeles gratis, möjligen borträknat att man måste lägga tid att läsa in flera sektorer (jag vet att jag på sikt borde läsa bioteknik bolag men också hur oerhört mycket tid det tar att bli duktig på nytt ämne då jag just lagt 12 månader med kanske 3-4 timmar/dag på shipping).

Jag kan nämna att jag klivit av Eagle Energy på besvikelse över att de enligt rapporten inte nyttjade möjligheterna att låsa in WTI olja på 53-55 usd, riktigt klantigt i min värld när man har den affärsmodell de har. Jag fortsätter följa bolaget men det är värt att nämna att jag blivit lite mer skeptisk till 2017 olja än tidigare efter att Trump vann presidentvalet, men olja är inte på något sätt dött för mig. Tesen att om man inte investerar pga låga priser så kommer det en konsekvens gäller fortfarande och jag har främst exponering mot det via Canacol.

På det ämnet så fortsätter jag äga (och trejda så mitt GAV är idag 89 cent) Select Sands corp. I min värld så är det en vinnare på President Trump dvs pressen är inte logisk ur det perspektivet även om den säkert är det ur den stora PPn på 75 cent som stängdes nyss. Detta är ett case som jag "snott" från ett nyhetsbrev https://oilandgas-investments.com/ som jag bara har gott att säga om, inklusive deras gratis brev (även om man alltid ska se upp för "rekar" via gratisbrev... du är knappast först.. så titta på charten hur kurserna gått, ibland ser det ju attraktivare ut såsom för SNS.V även om min syn på "attraktiv" ofta skiljer sig från strikta chartister.. SNS är lottsedel typ av aktie.. dvs portföljvikt 1-3% gäller).

Kanske vill någon jag ska kommentera CPLP. Inte mycket har förändrats, jag gissar innehavet ser lite bättre ut nu för många, speciellt om man inte glömmer räkna in utdelningen som nyss kom och generöst adderar kanske 5% från USD.. faktum kvarstår att jag har en tagg i sidan på management och inte litar på dem. Jag kommer fortsätta följa bolaget, dels för eget ägande och dels för att jag känner det är rätt då säkert många läsare har innehav i det och jag betonar att jag inte tycker det är något farligt innehav vid dagens kurs, tvärtom, stadig men kanske lite tråkig mellan utdelningarna gissar jag.

Avslutningsvis vill jag nämna att jag efter senaste tidens Trump börsuppgång skiftat till högre likviditet, om vilket man kan konstatera två saker: 1. Trots god vilja så brukar jag aldrig kunna hålla det längre tid... 2. När jag är likvid så trejdar jag mycket och tjänar ofta mycket bra på det innan jag till slut inte gör det vilket brukar hänga samman med att det jag köpt inte studsar upp så jag kan sälja det med de där fina enkla vinsterna.. och jag är rätt okej med ovanstående... :-) inte minst då jag startar från ca 2% från årshögsta i skrivande stund och verkligen gillar bolagen jag har och tycker värderingarna är attraktiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar