tisdag 11 oktober 2016

Hummingbird Resources

Under pågående rekyl för guld så meddelar Hummingbird idag att gruvbyggnationen startas. Om ca ett år väntas första guldproduktion och för 2018 är prognosen 132.000 ounce guld.

http://www.londonstockexchange.com/exchange/news/market-news/market-news-detail/HUM/12996032.html

Bolaget sammanfattar själva läget rätt bra här:
Highlights:
·     IMAGRI-SARL commenced civil works at Yanfolila
·     Surveying, setting out and trenching have started on site in preparation for concrete pouring later this month
·     On schedule and budget for first gold pour by end of 2017

Dan Betts, CEO of Hummingbird Resources, said: "We are now laying the ground work for our first gold mine in Mali with civil works having started.  This is an important milestone for Hummingbird Resources as full scale mine construction has now commenced, and we are on schedule for our first gold pour by the end of 2017 targeting 132,000oz in the first year."

About Yanfolila
Yanfolila is the Company's most advanced asset, which boasts impressive economics and production fundamentals.  132,000oz gold is targeted for its first full year of production, which would deliver around US$70 million of free cash flow in that year at a US$1,250/oz gold price.  On its initial eight year mine life, Yanfolila has an IRR of 60% and an NPV of US$162 million at US$1,250 gold price, making it one of the highest margin undeveloped gold projects in Africa.  All in sustaining cash costs of US$695 per ounce places it in the lowest quartile of African producers. 

Det jag kan lägga till är att bolaget har ca 100 musd börsvärde men att man då bör betänka att bolaget via nyemissioner under sommaren dragit 75 musd (i pund som valuta men växlat till usd i tid) för att bygga första gruvan. Man har alltså inte valt att kluddra med att låsa fast sig i oattraktiva royalty försäljningar av framtida produktion etc. Istället har vi sett jättelika nyemissioner vilket med all säkerhet bidragit till seg utveckling på börsen senaste halvåret.

Presentation:
http://hummingbirdresources.co.uk/_downloads/Hummingbird_Q3_2016_Presentation.pdf

Återigen, gruvstarter är riskabla. Bolagets policy är att kontraktera in erfarna gruvbyggare dvs man bygger inte i egen regi.
About IMAGRI
IMAGRI is an established specialist in the construction of world class mines in Mali.  It was instrumental in the construction and expansion of Randgold Resources' flagship Loulo underground mine powerplant and the associated Gounkoto open pit mine. 

Jag har naturligtvis stora förhoppningar på bolaget inför nästa år även om jag också väl inser riskerna och därför håller en lagom portföljvikt utan överdrifter. Sätter de sin uppstart någorlunda väl så kommer man avkasta mycket pengar och marknaden kommer då fokusera på att man har något för en junior så ovanligt som ett mycket intressant andra projekt till, 4.2 miljoner ounce i Liberia. 

Som jag nämnt tidigare så jobbar jag med en mycket lägre andel PM aktier denna vevan. Syftet är att använda guldbolag för att sänka svängningarna i portföljen.

Tyngsta innehav är CPLP där jag bara ligger stilla i väntan på utdelning och rapport om ca 3v. Även om jag kortsiktigt hoppats mer på kursutvecklingen så drar jag för tillfället bra nytta av stärkt USD.

Näst tyngsta innehav är Canacol, ett bolag som nu som bekant ökar takten på gas men även oljeborrningarna i Colombia inför ytterligare dubblad produktion 2018 på fasta gaskontrakt till Cartagena. Pressrelease om resultat av senaste borrningen bör inte vara jättelångt borta. Aktien visar för övrigt viss styrka idag på svag dag.

Ett innehav till jag gärna nämner är Golar LNG moderbolaget (GLNG) som jag tror kan bli väldigt intressant kommande år. Upp ca 15% på dem och har ca 4% av portföljen där.

Jag förundras lite att jag bara ligger ca 6-7% under årshögsta noteringen efter vad som varit fantastiska 12 månader. Förklaringen är till stor del att USD är så stark vilket motverkat att CPLP varit svagare än jag hade hoppats på så här långt. Men som sagt.. liksom i fallet Canacol så har jag lite längre horisont än några få månader med förhoppningen 8 cad Canacol 2018 och för CPLP 5 usd inkl givna utdelningar till senvåren 2017. Återstår att se om de förhoppningarna förverkligas. Aktier är riskkapital som bekant.

En sak värt att nämna är att jag ligger i en pågående bojkott mot Avanza för att de har så höga dolda växlingsavgifter i form av spreads som dessutom är väldigt svåra att kontrollera eller förutse. Samt inte minst att de erbjuder så mycket sämre handelsmöjligheter än Nordnet gör vilket jag kan konstatera kostat mig mycket pengar.

Medans mitt mål alltid tidigare varit att vara en så attraktiv kund som möjligt för att få så bra villkor som möjligt så har jag nu insett att dagens Avanza inte fokuserar på att vara attraktivt för mig som trader och följaktligen vill jag generera så lite courtage för att inte tala om dolda växlingsavgifter som det bara går till dom. Den senaste månaden kan jag nöjt konstatera att de borde fått ca 95% lägre intäkter från mig. Värt att nämna att vi pratar normal omsättning på hundratals mkr per år samt att jag inte kan byta aktör då jag till största del är inlåst med en s.k Kapitalpension. Det som inte är inlåst har jag till stor del redan flyttat från Avanza till Nordnet för att kunna handla en del attraktiva placeringar som jag inte velat blogga om därför att de var rätt illikvida och då Avanza hela tiden antytt att de skulle öppna för handel vilket man precis som i fallet amerikanska MLPs och tidigare valutakonto på KF antyder men aldrig levererar.

Jag är mycket kritisk till Avanza och kan inte rekommendera någon som placerar utanför Sverige att välja dem framför alternativen, tvärtom vill jag bestämt avråda. Jag skulle också tänka mig noga för innan jag köper aktier i bolaget Avanza. Deras största vinster från den internationella handeln kommer från dolda växlingsavgifter och vägran att som Danske Bank gör erbjuda valutakonto på ISK. Den dag konkurrensen tvingar Avanza ändra sig så lär utlandshandelns vinster dyka fullständigt. Ytterligare ett skäl att undvika satsa på Avanza aktier är att bolaget av idag är helt annorlunda än när jag lärde känna dem 2006, då var man extremt kundorienterade, nu verkar man tycka att kunderna ska vara tacksamma och man har ständigt nya regler som man slaviskt följer och pga det förbjuder handel i sådant som Nordnet inte har några som helst problem att handla. Inte för att Avanza inte kan utan för att man "fattar principiella beslut" att inte göra det, förklarar man högtidligt för mig som kund när man stryper det ena efter det andra som historiskt varit möjligt även via dem.

En av Avanza's chefer berättade för mig att han tycker de är ett så mycket bättre företag idag än för 10 år sedan. För 10 år sedan hade Avanza inte dolda spread avgifter på köp i andra länder. Frågan är för vem Avanza är bättre idag. Det är inte mig som kund i alla fall.

5 kommentarer:

 1. av ren nyfikenhet, varför har du tagit bort inläggen om Syrien/us/Rus?
  Jag läser alla med stort intresse, tyvärr har jag inte tid eller kunskap att läsa på så pass mcyket att jag kan diskutera det! Men oerhört intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det är inget nytt agerande från min sida. Jag rensar sedan länge bort mina kontroversiella politiska åsikter av och till. Nyss gjorde jag ett undantag och lät en del ligga kvar under flera veckor just för att det är ett gytter och jag tänkte att det kanske var någon som har intresse att läsa och länka till annan person.

   Att jag släcker (betyder att jag på önskemål kan tända upp specifikt inlägg igen) regelbundet har tre orsaker:
   1. Detta är ändå tänkt att vara en aktieblogg till stor del och det blir lättare att hitta om jag släcker ner politiken.
   2. Det förekommer att jag pratar med bolag, teoretiskt kan de hitta hit.
   3. I Sverige så är taket enormt lågt från vänstern och målet tycks alltid vara att få tyst på avvikande åsikter. Kort sagt, det finns en viss risk att för mig som är förälder etc ha åtkomlig info ute, även utan mitt riktiga namn. Ett sätt att hantera det är att aldrig uttrycka sina åsikter, jag har valt att skriva vad jag tycker är angeläget men släcker regelbundet.

   Radera
  2. Ordet gytter syftar alltså på alla olika rebellgrupper och andra grupper i Syrien och Mellanöstern konflikterna, vem som stödjer vem osv... inte mina inlägg även om säkert en del ser det så... dvs jag noterar glatt och förvånat att du tycker det är intressant läsning :-)

   Radera
 2. Hej,

  Jag är kund hos Nordnet och jag tycker de kör med samma metoder med valutaväxling. Man har ingen aning om vad de baserar växlingskurserna på och inte oväntat hamnar man ofta på dagshögsta/lägsta beroende på om man köper/säljer.
  Men de kanske är de andra fördelarna som överväger för din del.

  Vi borde kanske gå ihop och kräva bättre växlingsvillkor :)

  /N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mellan Avanza och NN till NNs fördel är att de handlar MLP och börshandlade obligationer. Vill man slippa de dolda växlingsavgifterna genom valutakonto så är det Danske Bank ISK man ska välja snarare än NN.

   Det som Avanza och NN enkelt skulle kunna göra är att införa valutakonto. Det minsta man skulle kunna göra är att avlägsna misstankarna om att de väljer oförmånliga växelkurser genom att transparent redovisa tidpunkt och hur man väljer växelkursen samt göra den kursen offentlig och sparad historiskt från varje dag på hemsidan.

   Radera