onsdag 3 augusti 2016

Grundläggande tema för kommande års investeringar

Idén jag följer är egentligen den klassiska för råvarucykler även om jag vidgar den till shipping med, dvs vi har ett antal marknader med långa ledtider för att få ny kapacitet på plats. Samtidigt så är dessa marknader av typen att existerande kapacitet krymper med tiden och kräver stora investeringar åtskilliga år innan för att ha den på plats när det behövs.

Inom olja kom rycket upp "för tidigt" och nu betalar vi priset med priser för WTI i USA under 40 usd. Strålande, fungerar som en präktig varning för shalebolagen som sa att de skulle starta igen vid 50 usd och de facto visade med ökat antal riggar att det fanns verklighet i det. Men nu står de där med investeringar gjorda de egentligen inte hade kapital för och säger:

Shale drillers won’t return until $60. Bloomberg reports that despite the nascent rebound in the rig count, many top shale drillers won’t return to the shale patch in a big way until oil prices rise to $60 per barrel. That is a safer price zone than the $50 per barrel that many had signaled they would be willing to live with. Bloomberg cites Pioneer Natural Resources (NYSE: PXD)as a prominent example of a company that was previously waiting for $50 per barrel before deploying rigs, who has now said they actually are going to wait until oil rebounds to $60. Other companies targeting $60 per barrel includeAnadarko Petroleum (NYSE: APC) and Hess Corp. (NYSE: HES). Many companies have been burned several times, including last summer when a rally to $60 per barrel was followed by eight months of falling oil prices. This time around, they are going to be more cautious instead of reflexively returning back to the oil patch to drill once oil rises to $50 or even $55 per barrel. 

Kort sagt det har bränt sig och världen låser in ytterligare ett år av alldeles för låga investeringar i olja vilket så småningom kommer säkerställa att den bull market som kommer blir längre och högre. Flera sektorer av shipping är liknande. I flera sektorer så levereras de sista fartygen kommande 12 månader och vi har ett stort hål i orderboken därefter. Samtidigt har varven gått i konkurs och sagt upp personal så att kapaciteten krymper. Smärtan lär fortsätta kommande 12 månader och i vissa sektorer längre än så men utöver inget nytt tonnage så skrotas båtar då de inte ens får betalt för sina rörliga kostnader och existerande flotta underhålls dåligt så att den kommer åldras fortare än annars. Bull market kommer bli intensiv.

Ni fick länk till Scorpio tankers (obs produkttanker, inte olja) och hur optimistiska de var om läget. Den som vill kan få det bekräftat av Ardmore som också presenterade igår och rusade 10%.
http://ardmoreshipping.investorroom.com/events-and-presentations

Förr eller senare kommer placerarna lägga ihop 1 och 1 och inse att CPLP till största delen, hälften av fartygsflottan, är samma typ av bolag och det är den delen av deras fartygsflotta som till 80% ska lägga om kontrakt 2016-2019, förhoppningsvis mitt i den bull market som Scorpio och Ardmore säger mest är en tidsfråga och som kommer bli mycket svår för varven att svara upp mot. Annat som CPLP har såsom container och bulk är längre fasta kontrakt. 

Medans man väntar får jag en närmast idiotsäker utdelning på 8%. Närmast diotsäker? Ja bolaget täcker den utdelningen mer än 3x efter sänkningen och den är säkrad via långa kontrakt med numera mycket bra motparter efter att Hyundai Marine är räddat av stat och banker. (Nära) framtiden kommer enligt mitt tycke bara handla om att den utdelningen höjs, absolut inte sänks.. allt medans vi väntar på bättre shippingklimat vilket för produkttankers troligen sker inom 4-12 månader pga diverse triggers som Ardmore och Scorpio går genom.

Ibland är kursutveckling svår att förstå.. men jag har stora vinster på bolaget redan och jag tror det bara har börjat och att kommande år blir riktigt skoj. 

http://www.capitalpplp.com/fleet.cfm för att se hur länge kontrakten löper titta på mittraden: "Charter Duration". Ni kan även se motparterna. Ingen av dessa är problematisk. Titta noga på mängden produkttankers och fundera efter att ni lyssnat på Scorpio och Ardmore om ni tror dessa ledande företag har en poäng, en poäng som säger att vi är i bull market om 4-12 månader och att den kommer pågå i flera år. Fundera över hur CPLP är positionerad för att då teckna nya 3 års kontrakt till högre priser än i dag och för den delen växa genom att från sitt moderföretag "droppa ner" ett antal av de fartyg som senaste presentationen beskriver står redo för det så fort re finansieringen är klar. 

Är du riktigt intresserad så går du in och jämför skulsättningsgraden på CPLP vs https://www.oceanyield.no/Investor-Relations och inser hur stort utrymme CPLP kommer ha att växa utan att kombinera drop down med PP. Och för att inse fördelen i det så tittar du på hur det alltid ser ut när ett dotterföretag tar en dropdown och finansierar det med PP såsom GasLog Partners igår: http://www.marketwatch.com/investing/stock/glop 

CPLP är min isärklass bästa idé just nu. Men notera att den handlas ex kvartalsutdelning 7.5 cent när vi öppnar idag.

5 kommentarer:

 1. Är dagens kursfall och volym i HMM resultat av att borgenärerna börjar sälja ut sina aktier? Borde inte kursen i CPLP reagera på detta då deras post blir mindre värd? Nu vet jag inte hur stor utspädningen i HMM blir, men kursen kanske borde utvecklats bättre sedan den 18e då man räddades undan konkurs.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, dagens kursfall i HMM är troligen resultatet av att bolaget fortsätter med sin rekonstruktion genom att obligationer kommer omvandlas till konvertibla lån i princip utan ränta vilket vid konvertering borde ge utspädning. Jag uppskattar HMM aktierna att idag vara värda ca 3-4% av CPLPs substansvärde men jag tror marknaden som jag tog upp i min blogg inser problematiken i att sälja dessa aktierna och värderar dem lågt/lägre. Skulle de komma ur på dagens nivå vore det en glad överraskning måste jag säga.

   Radera
  2. Jag gissade som du men det är först den 5e bolagen får aktierna enligt releasen och förklaringen ovan är den som finns i pressen. Dock var omsättningen så hög, 23 milj aktier att visst, det skulle kunna vara så att bolagen hittat ngt sätt att mäkla aktierna tillsammans i en post men inget tyder på att det är så.

   Mitt råd är att inte fästa allt för stort värde på posten. De kan bli sittande med den länge eller komma sälja den till mkt lägre kurs.

   Radera
 2. Tack för tipset, köpte lite nästan på dagshögsta idag - $3,53 :-) Gjorde en miss vid orderläggningen. Nåja får hoppas det blir bra på sikt.

  SvaraRadera
 3. En råvarumarknad som Rick Rule tro kommer börja röra sig uppåt på ett par års sikt är uran marknaden, den har nu befunnit sig i en 10 års bera market. Vem kommer inte ihåg EFR PWR Denison och alla dessa gamla uran "play" :)
  http://sprottglobal.com/special/rick-rule-uranium-commentary-april-2016/

  SvaraRadera