söndag 10 juli 2016

Minus 1.2 miljoner fat/dag

Det är USA's oljeproduktionsutveckling sedan toppen april 2015. Landet ligger idag på produktionstakt 8.43 miljoner fat/dag.

Den som följt vad jag skrivit har kunnat notera att oljan steg betydligt tidigare än jag hade gissat (hösten 2016) vilket orsakades av diverse saker som bränderna i Kanada och mer problem än väntat med sabotage i Nigeria.

Svaret har blivit smärre ökningar i amerikansk oljeborrning vilket nu möts av lägre priser igen i ett väldigt tidigt skede. Inte nödvändigtvis så mycket orsakat av amerikanska riggutvecklingen utan mer av funderingar om efterfrågetillväxtens nivå och svängningar i Nigeria.

Samtidigt har vi klarat av en det stora hoppet i den iranska återkomsten till oljemarknaden. Summerar man så gissar jag vi från dagens nivåer om ca 45 usd WTI och lite högre Brent kommer stiga ca 10 usd/fat under resten av året. USA's produktion kommer fortsätta falla och bryta 8 miljoners nivån innan högre priser stimulerar på allvar stimulerar ökade borrningar vilket första året mest kommer handla om att få stopp på ytterligare nedgång.

Ovanstående ser jag som en perfekt utveckling för Canacol. Bolaget vill knappast lägga pengar på expansion av olja nu utan istället fokusera helt på gasborrningar, nya gaskontrakt, nya kunder/pipelines och viss skuldamortering. En bit in i 2017 är läget mer optimalt för dem att fokusera på olja och då har vi troligen oljepriser som inte bara ger dem viss vinst utan mycket bra vinst även på olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar