fredag 8 juli 2016

Amerikansk kärnkraft går i konkurs


Jag ifrågasätter inte att det runt om i världen (ej i Sverige, men i t.ex Tyskland) finns subventioner som sätter rättvis marknadsekonomi ur spel till förmån för förnyelsebart. Men jag har två poänger med detta inlägget:
1. Jag tror inte uraninvesteringar är smart för aktieplacerare.
2. Sol och Vind blir rejält billigare varje år som går, det visar historien. I mitt tycke får man vara bra låst i sitt tänkande för att inte inse att om inte nu så inom kort kommer kärnkraft även vid likställda villkor omöjligt kunna konkurrera och kom då ihåg att ny kärkraft tar 10-15 år att bygga. Det är en döende teknik och varför i hela friden ska man sörja det? Speciellt då vi vet att det bland svenska framtida ingenjörer kommer finnas gott om människor som av religösa skäl skulle kunna antas agera för att skada anläggningen. Om någon skriker gud är stor och ger sig på ett vindkraftverk så får det inte riktigt samma effekt...

När det gäller Sverige så kan argumenteras det för att det är gammal kärnkraft som ska köra sin livslängd ut. Men det är inte helt sant, dessa gamla verk har gammal säkerhetsteknik och kräver jätteinvesteringar i nya säkerhetssystem. Subventionering av det var orsaken till de nya elskatterna partierna nyligen beslutade om. Ett bättre alternativ hade varit att ge de bästa 5 till 10 år dispens från säkerhetssystemen medans vind byggs ut. Vind som i Sverige och Norge fungerar utmärkt tillsammans med den ytterst reglerbara vattenkraften som helt dominerar elområdet Sverige/Norge.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar