lördag 14 maj 2016

Några av oljans positiva siffror

- USA är nu ner 0.9 miljoner fat per dag från toppen förra året (världen producerar 96 milj fat/dag). Kom ihåg det nästa gång folk pratar om att USA's shaleproducenter hållit emot bra, för de har rätt... det tar av olika skäl tid för brist på investeringar att slå genom. Mer kommer m.a.o...

- Petrobras har tappat 0.2 miljoner fat/dag och nedgången kommer bara rulla vidare i takt med att brist på investeringar gradvis slår genom...

- Ooops, världens konsumtion ökade inte med 1.2 miljoner fat under Q1 vs ett år tidigare utan 1.4 miljoner fat.. Uppenbarligen så påverkas världskonsumtionen av låga priser..

- Under H2 2016 spår IEA att överskottet på olja är nere i 0.2 milj fat/dag (från 1.3 milj fat/dag H1 2016), notera att detta är trots att vi haft Iran som fått rätt bra snurr på verksamheten och att man envist tror att världskonsumtionsökningen ska falla tillbaka till 1.2 milj fat/dag vs 1 år innan.

Vad tror ni kommer hända 2017?

Min gissning är enkel:
- Fortsatt ökad konsumtion med minst 1.2 miljoner fat/dag.
- Iran kommer per snart inte kunna öka så snabbt längre.
- USA kommer få slut på sitt förråd av redan borrade källor som inte är frackade (dvs billiga att avsluta och därför lönsamma vid +45 usd olja).
- Nordsjön, Brasilien, mexikanska gulfen och andra offshore producerande enheter kommer skörda effekten av nollinvesteringar.
- Dessa offshore kommer liksom Kanada's oljesand även få slut på  projekt av typen som kommer tar flera år att utveckla och som bidragit till att hålla uppe deras produktion flera år efter kraschen.

Ja, USA kommer vid 60 usd svara upp på prissignalen. Vi kommer se det under ett år där USA slutar minska produktionen och står still.... året därpå (2018) kanske det kommer ett antal hundra tusen fat ökning... 2019 kommer vi se rapporter om brist på personal och utrustning och höga löneökningar i sektorn.. oops vart tog de fallande produktionskostnaderna för fracking vägen??

Saudiarabien, Irak och Iran kommer under kommande 5 år öka sin marknadsandel rätt rejält. Förstås förutsatt att vi inte ser ökad oro i länderna. Man ska inte underskatta att varje ny amerikansk president brukar fira sin vinst med att överfalla lämpligt land. Iran finns uttalat på agendan för båda partiernas kandidat även om jag tror Hillary är troligast att göra slag i saken. Hon var den som drev på att beväpna grupperna i Syrien under arabiska våren och därmed starta lidandet där. Hon var också den som drev på katastrofen i Libyen även om många tror det var Obama.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar