torsdag 19 maj 2016

Lite mer rätt tillfälle att börja diskutera enskilda PM juniorer

Rekyl igår/inatt för guld och gnagande oron över att guld tappade styrka befogad.

Jag försöker ju lära mig av tidigare erfarenheter och vad gäller bloggskrivande så inkluderar det att det är bättre att
a) Allt annat lika skriva om lite större bolag där jag inte är kursdrivande
b) Om jag ändå ska introducera små bolag, gärna göra det i rekylfas för att undvika att folk betalar för mycket i onödan och i en idealisk situation kan läsa på bolaget i lugn och ro utan att känna stress.

Så i skrivande stund är guld ett par procent och stora bolagen vanliga ca 3% multipel på det dvs kanske -6% så det är som rubriken säger -lite mer rätt tillfälle att diskutera enskilda PM juniorer och detta är kanske det bolaget jag fattat mest tycke för av de jag tittat på och äger, i väntan på lämpligt tillfälle att skriva om det så har jag legat och trejdat det men ändå hållit ganska hyggligt stor innehav, nu ca 3-4% av portföljen dvs utrymme att både minska och öka vilket är läget jag gillar bäst.

Först ett konstaterande, titta inte alltför mycket på ordet "Nickel" nedan. Primärt är det guld jag sysslar med nu. Men, jag ska villigt erkänna att nickel för mig är lite speciellt med tanke på gamla Liberty Mines (En junior som säkert många minns och som gick i produktion under förra bullmarket för nickel. Metallen har sedan dess genomlidit en mycket lång och utdragen bear market. Vilket alltid är intressant men inte gör vändning per automatik närstående).

Royal Nickel
Antal aktier: 242 miljoner 
Aktiekurs & ticker: 45 cent C$, RNX på TSX 
Börsvärde: 109 mcad
Skulder: Det finns skulder i de två projekten man tagit in, med litet undantag ej räntebärande och återbetalas genom produktion. 

Vad är bra med bolaget?
- Ledning och styrelse är vad jag kan se exceptionellt erfaret gruvfolk. 

Bakgrunden som genomsyrar är gamla kanadensiska jättebolaget INCO som 2006 köptes av Vale för 19.6 miljarder dollar.


- Guldproduktionen ligger i Australien.


- Bolaget saknar många av riskerna som finns hos en ny producent. Man har inte och  kommer inte ha eget mill utan har flera sådana i närområdet med god kapacitet att ta hand om deras malm, både guld och nickelmalm som alltså typiskt är separat.

- Gruvan är inte ny utan något så exotiskt som en underjord nickelgruva som inte haft fokus på guld och under långa perioder dessutom haft åtskilda rättigheter vad gäller brytningen, dvs de som brutit nickel har inte haft rätt att ta guld. Nu är nickel och guld rättigheterna enade under RNX och man har enorm nytta av existerande "ramps" ner till fyndigheterna som dessutom är så breda att det inte är något problem att skifta till större fordon.


- Man är i produktion och alla signaler tyder på att det går bra, om något är min misstanke att det går bättre än plan men det vet man aldrig förrän efteråt. Rapport för Q1 kom häromdagen, var lite sparsam med info på conf call då man tar det här med black out under en pågående "bought deal financing", 51 cent på ovanligt stort allvar).

- Gruvan är i vissa delar extremt high grade, modell löjligt. Vad annars ska man kalla sånt här från en uppdatering av produktionen nyss. Detta är en gruva som har potential att skapa äkta guldfeber.. och ni förstår att svängningar i produktion kan förekomma beroende på zoner man är i. Det kan också dramatiskt påverka produktionskostnaden AISC.
The 150.6 kg of visible coarse gold ore was comprised of:
 • A 148.0 kg parcel which was hand sorted from HOF development ore, crushed (Fig. 1) and sent directly to smelting to produce a 1.5 kg doré bar using a dedicated processing circuit to ensure full recovery of the contained gold and
 • A 2.6 kg parcel of bonanza grade specimen stone grading 13.5% gold (135,000 g/t Au, 4,345 oz/t Au) was delivered to and processed directly by the Perth Mint.
Sånt här säljs direkt till premiumpris vs guldvärde

- Även om det är begränsat borrat av bolaget så har de riklig tillgång med borrhål gjorda av tidigare nickeloperatörer som passerat genom guldmineralisering. Uppsidan är mkt intressant och med den halterna på vad man hittar:


- Bolaget kommer enligt plan avkasta mycket pengar pga lönsam guld produktion så sätter jag kommer värdera det är på Värdering idag vs förväntad EBITDA för 2017 . 

- Bolaget har indikerat att man vid årsskiftet ska ligga på "run rate" om över 60.000 ounce/år och indikerat att planerna är att öka vilket utan tvekan förutsätter bättre kartläggning än idag av guldfyndigheten dvs borrningar. Finansieringen som görs behövs primärt för detta.

- Man bryter både guld och nickel i gruvan och är väl lite halvt motvilliga att behandla nickelbiten som bara en bi-produkt som används för att sänka produktionskostnaderna... och man är i uppstartsskede.  I mina kalkyler så räknar jag med AISC 900 usd i år och 800 usd nästa år, detta efter att intäkterna för nickel räknats av från produktionskostnaderna. 

- En grov kalkyl kan vara att jämföra 109 MC$ börsvärde med 60.000 x (1250-800) =27 MUSD=35 MC$ dvs värdering på ca 3x deras nu 100% guldprojekt med resten nedan på köpet. Detta är då inklusive alla aktuella betalningar med aktier och PP dvs inkluderar att bolaget är väl finansierade för att höja tempot i Australien.

- Det råder ingen tvekan att det här gänget är proffs på nickel och det är värt att notera att bolaget även äger 100% av världens största nickelfyndigheter någonsin hittad och att den ligger i Quebec Kanada och att den är mer än full uppbevisad med bankable feasibility studie, "uppstartsklar". Men det är också ett faktum att nickelpriserna är 4 usd vs siffror på 20 usd när vi toppade och att enligt min bedömning så krävs det pris på 7 usd innan detta blir ett aktuellt projekt. Lite högre siffra i feas är baserad på helt fel växelkurser och pris diesel.

- Det är också värt att notera att bolaget äger 30% i en större producerande lågkostnads koppargruva i Kanada. Kommande år så går dock kassaflödet från den till att betala till huvudägaren Hudbay som var den som betalade 100% för att sätta den i produktion (RNX har just köpt in även dennaa projektandel).

- Bolagsledningen verkar rätt kreativa vad gäller intressanta förvärv för att växa som producent. Utan tvekan har man skapat väldigt mycket mervärde med speciellt förvärvet av verksamheten i Australien.

- Jag uppfattar bolaget som mycket duktigt på att kommunicera och att stort fokus läggs på att vara aktieägarvänliga, det finns ett rikligt utbud av presentationer och conf call används regelbundet som verktyg för att kommunicera, mycket imponerande. Ni har länkar för videopresentationer och conf call samt pdf's längst ner.

Negativt & risker:
- Bolaget har inga guldreserver, man har indicated och inferred resources, ca 400.000 sådana samt en "vision" av var det finns ytterligare ounce upp till +1 miljon ounce. Det är här bolaget måste sätta in resurserna, ju snabbare desto bättre. Finansieringen som pågår ska ses i det ljuset.

-  Jag tror ledningen ser sig som en nickel major i en guldfärgad juniorkostym.. En känsla är att man genomför detta guldprojekt för att ha något att göra i väntan på nickel vänder... och för att finansiera nickelrelaterat arbete. 

- Insidersidan visar försäljning från en person. Kom efter rejäl uppgång (kursen har nyligen toppat i 63 cent) och närmare studie visar att det inte är någon nyckelperson i mitt tycke. En styrelsemedlem som fått aktier när bolaget lade under sig nickel-mark i Kanada tidigare.

- Förvärv har skapat rejält utbud av aktier marknaden. Kursen stängde igår på 45 cent och med gulds svaghet så skulle jag inte bli förvånad ens om vi ser kurser under 40 cent på kort sikt. Vad gör det med "Bought deal financing 51 cent" som inte är officiellt klar? Hur spikad är den? Jag vet inte.

Avslutning: 
Jag tror som sagt denna aktien är och kommer vara lite pressad, vilket gör det till ett bra tillfälle att presentera den. Tänk på att ta alla prognoser från bolaget med en nypa salt, jag tror de kan variera rätt mycket men också att variationen inte nödvändigtvis behöver vara negativ. Min vision är att de bevisar upp malm och blir en 100.000 ounce producent med mkt lågt AISC under 2018. En tanke jag har dagar som denna är att uppsidan (i alla fall bolagsvinstmässigt..) hänger INTE på om guldpriset är 1200 eller 1300. Denna påverkas istället mer av om bolaget kan förverkliga sina planer (och där minskar risken utan eget mill), kan bevisa upp mer guld (reserver, gärna high grade) och höja produktion med lågt AISC.

Missa inte följande presentationer, har ni kommit så här långt så har ni mer än hälften kvar i chans att lära om PM bolaget Royal Nickel...
4. Conf call 17e maj 2016

5. John Tumazo 31 mars med lite pusselbitar om vad som görs för att förfina ev framtida nickelproduktions lönsamhet samt indikationer att sista gruvförvärvet inte är gjort. (Imperiebyggare?)

3 kommentarer:

 1. Hur ser du på dom större bolagens framtida utveckling? tex.
  Goldcorp (som köpt Kaminak gold).
  Barrick gold.
  med flera.

  och hur ser du på streamingbolagen som tex.

  Sandstorm gold.
  Franco Nevada.
  med flera.

  SvaraRadera
 2. Jag har nog inte så mkt vettigt att säga på de områdena, kanske någon annan.

  Den del jag sätter av till PM sektorn går inte till den typen av bolag även om själva principen med streaming är intessant, speciellt i tider då det är kraftigt kostnadstryck för producenterna vilket det var för några år sedan men inte är ännu.

  SvaraRadera
 3. Detta bolag är kanske ett bra "Optionality play" (som Rick Rule brukar säga) mot nickel priset, lite extra säkerhet om de har ett kassaflöde tills nickelpriset går upp om det nu gör det.

  SvaraRadera