söndag 8 maj 2016

Att se är att förstå. LNG till FSRU

LNG är naturgas krympt 600 gånger genom nedkylning inför transport med LNG fartyg. FSRU är ett fartyg som ligger stilla och kan lagra LNG och omvandla det tillbaka till gas. Världen genomgår just nu en LNG Revolution genom att Australien och USA tillför oerhört stora mängder ny LNG under perioden 2016 till minst perioden 2021.

LNG slår med pris som vapen sig in på två typer av marknader:
1. Västvärlden: Kol och kärnkraft läggs ner av risk och miljöskäl, spelar ingen roll vad ni tycker, det läggs ner och det är stora mängder el generering. Vind och sol expanderar snabbt men är intermittent dvs behöver något som jämnar ut svängningarna. I Norden är det enkelt, vattenkraft fixar det. I andra länder är naturgas som ersätter kol det solklara valet.

2. Alla som sysslat med gruvor vet att stora delar av världens utvecklingsländer ständigt har problem med elbrist. FSRU och nytt gaskraftverk (ofta i kombination med förnyelsebart) är det snabbaste, billigaste och bästa sättet att på några få år fixa den biten. Fråga bara ständiga skräckexemplet Sydafrika hur många FSRU de ritar på att teckna långa kontrakt om. OM de får tag på några förstås.

Ok, nog med tårdrypande anti ryskt trams... ni har väl fattat vad FSRU är för något nu... och kom ihåg att sånt här via Höegh LNG handlar om typ 10-20 års kontrakt med stabila motparter som nationella elverk etc. Vad det inte handlar om är rostiga skorvar som fraktar järnmalm och kol på usel spot marknad.. Men om det är en aha upplevelse så är det lättare att förstå hur marknaden kan ha missat att skilja på shipping och shipping. Sanningen är ju att det är ännu mer subtilt. Det är en evighet i skillnad mellan LNG fartyg och FSRU's. FSRU's har stora likheter med ett belånat fastighetsbolag som på 10 år avtal hyrt ut till stat & kommun och ledande industrierna i omgivningen.

LNG är i en bull market på alla vis utom pris och det kommer pågå i jättemånga år och vi har suveräna möjligheter för det finns en hel bunt med väldigt olika submarknader. Den bästa idag är FSRU och inget tyder på att det kommer ändras, däremot kan den få sällskap av andra submarknader.

Jo... isolerade ryska enklaven Kaliningrad funderar på en FSRU för att bryta beroendet av omkringliggande fientliga NATO länder... vad är det för värld som byggs... ja, ja jag hissar segel, gillar läget och seglar vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar