lördag 9 april 2016

Vattenfall och E.O.N delar bloggens åsikt om ny kärnkraft

Kan inte sägas tydligare:
Nya reaktorer i Sverige är en icke-fråga, överspelad av såväl teknologiutvecklingen som ekonomiska realiteter. 

DN debatt

På det hela mycket rimliga åsikter med en stor felaktighet. Effektskatten har ett felaktigt namn. Det är tydligt bevisat att Kärnkraften varken har satt av tillräckligt med pengar för sin avveckling eller planerar att göra det. Om resterande 6 verk drivs vidare till 2040 så motsvarar der som idag kallas effektskatten ganska exakt den bristen. Dvs effektskatten borde döpas om.

Vad debattörerna vädjar om är en subvention. En subvention som gammal vindkraft inte har och inte behöver. Ny förnyelsebar energi får däremot ett stöd under ett antal år från att den byggs. 

Sanningen är att alla energiformer behöver stöd för att klara av dagens priser när det gäller nybyggnation. Orsaken är överutbud på energi. Det enda sättet att åtgärda den situationen är att lägga ner kärnkraft. Men det som är rätt i artikeln är att detta måste ske under ordnade former. Kort sagt, regeringen måste börja förhandla med bolagen om subventioner för gammal kärnkraft under ett begränsat antal år. Som jag tidigare varit inne på är det logiska att låta några kärnkraftverk skjuta upp de nya säkerhetsinvesteringarna kanske ge dem olika datum med bästa verk längst bort.

Sen ska man också som ekonom förstå att de ljuger. De kommer inte lägga ner alla 6. De lägger ner tillräckligt mycket för att få upp priserna, allt annat vore ju ologiskt. Så det verkliga hotet är kanske att vi efter 2020 bara har säg de fyra bästa kvar.

Ironiskt nog så är ett av de största hoten mot kvarvarande svensk kärnkraft Miljöpartiet. Partiet har helt lämnat miljöfrågan och nu tänker man häpnadsväckande nog godkänna en fullständigt vansinnig försäljning av Vattenfalls extremt smutsiga brunkol till tjeckiska intressen istället för att lägga ner skiten som ändå är nästan värdelös. Sverige sitter alltmer ihop med Tyskland och att beröva Merkel brunkolen skulle öka svenska elpriser och bidra till både svenskt välstånd och att mer kärnkraft kan behållas längre.

Nyss såg jag LO's ordförande i praktiken konstatera samma sak, MP sysslar inte med miljöarbete längre, Romson är fullt upptagen med att gråta om annat. Min stilla undran är om det inte är så att hon spelar dataspel eller hänger på facebook med kompisarna på jobbet hela dagarna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6400509

Romson och Fridolin är en sorglig katastrof, inte bara för landet utan även för MP's väljare som man gång på gång sviker och säljer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar