lördag 9 april 2016

Stora flygbolag börjar låsa in dec 2017 oljepriser dagens nivå +6 usd

http://www.reuters.com/article/us-usa-airlines-oil-idUSKCN0X31DV

Kommande vecka bör USAs produktion falla under 9 miljoner fat/dag och vi får se om minskningen av lagren vi såg förra veckan fortsätter. Jag är ju rätt kritisk till just det måttet då USA ju byggt överfulla lager via import...

Viktigast av allt är att jag inte har bolag som har någon brådska med vändning. Det jag spekulerar i är att oljepriserna vänt senast per kommande årsskifte. Känner mig hyggligt trygg i det även om det kommer svänga och ha sig. OPEC mötet kommer säkert användas som ursäkt för kursrörelser men är egentligen ganska tramsigt. Ryssland och Saudi ligger båda troligen på maxtakt och Iran tänker öka, punkt slut. Ordet frysning ska tolkas mer som en saudisk förklaring att man inte tänker använda lägre priser ännu längre tid i försöken att permanent knäcka US shale.

Jag tror det är viktigt att förstå att man kan inte knäcka USA bolagen via konkurser, de bara återuppstår med obligationsägarna som nya aktieägare. Vad man redan gjort dock är att göra i princip alla bolag så finansiellt svaga att det kommer vara svårt att vända USA's svagt nedåtgående produktion när prissignalerna kommer. Till det bidrar utöver att bolagen inte har pengar att även banker och aktieägare kommer vara mycket ovilliga att skjuta till pengar. På ett märkligt sätt verkar många placerare ha glömt att oljeutvinning är oerhört kapitalintensivt och i många fall har långa ledtider. Kort sagt, supertankern "MS Världsproduktionen ex Gulf/Irak" har vänt söderut och kommer inte vara jättelätt att svänga norrut igen. För det krävs tid och mycket kapital utöver mycket klar prissignal.

CNE segar för tillfället men det är ju en vanlig del av livet som aktieplacerare. LNG skepparna går bättre.

Relevant artikel för CNE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar