måndag 18 april 2016

Rekommenderad läsning

I kväll kommer en sån där klassisk händelse som alltid sker. Efter krasch så har lite optimism börjat spira bland investerare (i oljebolag) men så kommer en kraftig rekyl, de som kom in för sent pressas hårt och många säljer för att framöver inte ens vilja läsa om branschen, än mindre investera i den.

Men det som händer är precis vad som var att vänta. Två steg fram ett steg bak och tydlig fundamental förbättring mätt som neddragning av (världs-) lager & utbud vs efterfrågan i balans inte förrän tidigast H2 2016, i värsta fall H1 2017.

Jag tror det kommer gå att tjäna jättemycket pengar i branschen om man börjar försiktigt med konservativa val av bolag typ som jag tycker jag gör först, samt säljer när något går "för bra" och tillåter sig ligga likvid för att kunna handla igen.

Oljemarknaden styr idag många aktie del marknader, i viss mån hela marknaden.

Trenden är solklar NON OPEC har gjort katastrofalt stora minskningar i sina investeringar. Det tar olika lång tid för det att slå genom i produktionsminskning och när man någon gång i framtiden får prissignal att öka investeringarna så kommer det vara tvärstopp på kapitaltillgången. Utöver det kommer sådant som kanadensisk och rysk olja ha långa ledtider när man väl får tillgång till kapital. USA shale är väl det som kommer reagera fortast men där luras folk ändå idag att tro att kostnaderna är lägre än vad de är. Vad USA shale gör vid 40-45 usd WTI olja är att man betar av sitt inventory av redan borrade hål, dvs frackar och startar dem, däremot så borrar man inte nytt. Poängen med det är två: 1. Att borra upp nytt lager kommer ta tid när man väl tömt det och kostnaderna för sådan ny källa som ska bära både borrkostnad och fracking är högre än 40-45 usd. Dessutom är en stor del av kostnadsminskningen man gjort att underleverantörerna idag accepterar att gå med förlust bara för att hålla någon form av sysselsättning. Kostnaderna kommer stiga med oljepriset eller om det inte stiger snart i takt med att underleverantörerna slås ut/downsizar på sätt att utrustning förfaller och personal flyttar från oljeområdena och får nya jobb etc.

Nåväl, ovanstående var inte den rekommenderade läsningen utan bara mina teorier om framtiden... nedanstående länk tar er till den rekommenderade läsningen en dag som jag gissar för många känns lite tyngre än senaste tidens portföljuppgångar. De som sålde i LNG branschen bör dock kunna glädjas över potentiellt rejält lägre kurser där med gissar jag. Jag känner jag har haft lite flyt som gick 35% likvid. Nedgången kommer utan tvekan drabba mig men samtidigt bör jag få rea på en del bolag jag följer med lite tur. Rörande just LNG bolagen vill jag dock tydligt nämna att jag (och marknaden) fått en hel del läsning att smälta (om förmågan att absorbera all ny LNG på kort tid) vilket jag som jag tidigare varit inne på funderar kan innebära "bearish" analyser på bolagen kommande vecka/veckor, dvs jag tror inte man ska ha för bråttom bara för att det går ner 5% (till).

http://oilprice.com/Energy/Energy-General/OPEC-Report-Suggests-Massive-Oil-Price-Rebound.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar