tisdag 19 april 2016

Någon som kan se en trend?

En supertanker är satt i rörelse, den kommer inte vända i första taget. Närmaste åren kommer vi skörda våldsamt sänkta investeringar i oljebranschen. Om man inte investerar i olja så faller produktionen efter ett tag. Stora investeringar kommer behöva avsättas för att vända supertankern i framtiden.

Vad betyder det för oljepriset? Jag gillar inte överdrivna spekulationer och det behövs inte för min stora investering Canacol när de ska dra igång oljeinvesteringarna (efter gasen) kanske 2017. "Säkra" 60 usd Brent mid 2017 funkar utmärkt.
non opec supply
Gårdagen gick inte alls som jag hade tänkt mig som ni märkte. Istället för fall i portföljvärdet och en bra dag att öka vikten mot aktier från 65% så blev det till slut årshögsta i portföljen och nu 37% likviditet.

Värt att nämna är att vi nu bara är en vecka från genomförd sammanslagning mellan Endeavour och True Gold. Jag äger ju den sistnämnda som ett sätt att komma tillbaka in i EDV med lite rabatt. I särklass bästa PM bolaget på min radar och fortfarande oförskämt billigt jämfört med allt annat man tittar på. Om guld som jag tror utvecklas hyggligt men inte dramatiskt och närmaste 2 åren går från 1230 till 1400 dvs 10-15% upp, ja då räknar jag med att EDV kommer flerdubblas. Det går absolut att i sådant läge argumentera för att 3-4x pengarna inte är orimligt baserat på att bolaget idag har en låg värdering av EBITDA och att man kommer växa in i en helt ny storleksklass av "miljon ounce producenter". Kort sagt, det behövs inte slam dunk på guldpriset för att det här ska bli lyckat. Samtidigt är detta ett bolag som har transformerats riskmässigt med mycket lägre belåning än tidigare vilket gör att om vi mot förmodan skulle se 1100 eller t.om 1000 usd guld så skulle EDV stå fortsatt mycket starkt, man skulle inte på något sätt hotas av det. Bra risk reward och stor möjlighet till att sänka total risk i en portfölj genom att ibland röra sig tvärtom mot börsen gör att jag tycker de är perfekta för minst en 8-10% portföljvikt.

https://www.endeavourmining.com/assets/docs/ppt/160412-edv-corporate-presentation-final.pdf

Sammanslagningen är nu så säker som den kan vara.. så det är enkelt att multiplicera EDV kursen med 0.044 och se om det går att få någon rabatt. Igår vid stängning var läget 14.20 C$ x 0.044= 0.6248 att jämföra med säljare i TGM som fanns på 62 cent. Inte mycket men heller ingen mätbar risk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar