torsdag 21 april 2016

Återinträde i REIT branschen, OneReit

I skrivande stund ligger WTI, dvs amerikanska oljan över 44 usd och vi är bara i april 2016. Den typ av bolag jag investerar i har tydligt vänt efter många svåra år och portföljen är upp 55% under 2016 så här långt (alternativt sett att se är 35% upp senaste 3 åren...)

Jag är glad naturligtvis... men också lätt orolig för det går fort. Min tanke om oljan var priser på säg +45 usd brent först under andra halvan av 2016 med risk att det skulle ta till 2017. Mina val med Canacol och LNG företag med fasta kontrakt var av typen att bolagen inte är direkt exponerad (vinst/förlust på drift) av oljans utveckling under 2016.

LNG är sålt (som vanligt för tidigt..) efter en suverän resa. Caset med låsta intäkter till typ H2 2017 var starkt så jag ska inte säga att 11% avkastning på Dynagas är felprissättning men jag vill inte vara med för caset spotmarknaden efter första halvan 2017 är inte klockren. Ett av sex fartyg utan befraktning kapar ca 15% av bolagets intäkter. Den siffran skulle ju sjunka om de gör dropdown och PP vilket vore bra.

Oljan... och därmed mitt jättestora innehav i Canacol... jag har en gnagande känsla av att jag om något är för optimistisk om Nordamerikansk oljeproduktion och för den delen sånt som Nordsjön. Kort sagt att produktionsfallet kommer accelerera. Orsaken är att fallet idag bromsats av att man har inventory av borrade hål där fracking avbröts samt att gulfen och Kanada hade stora projekt med långa ledtider som kommer online och gör att det verkar som att länderna, företagen är starka att hålla emot genom att sänka kostnader fast det egentligen bara handlar om tidigare gjorda investeringar som antingen är för sena att avbryta eller lönsamma att avsluta även om man måste "tänka bort" redan gjorda investeringar..

När jag läser så ser jag även de som påstår att oljan ska rasa till 20 usd säga att tids nog så vänder det därför att de investeringar som uteblir med helt absurt stora belopp, det kommer ge oss år av problem att ersätta årliga naturliga fall utanför Gulfstaterna inkl Iran/Irak.

Så ovanstående gör mig rätt övertygad om att de stora vinsterna återstår att göra i t.ex Canacol. Men jag är oroad över att marknaden aldrig eller sällan går rakt upp utan kursfall. Jag är inte specifikt oroad över Canacol, poängen är snarare att jag rättfärdigar för mig varför LNG pengarna inte ska användas för att jaga mer oljeexponering.

Vad jag däremot har gjort och är mycket nöjd med är att lägga rätt stora belopp tillbaka in i REITs.

Den mest lockande (efter att ha följt Q4 rapporterna för en tid sen) är för mig OneReit.

Caset är kanadensiska fastigheter i form av köpcentrum med ett starkt "ankare" dvs typ IKEA, Wallmart, ICA som kärna och bunt butiker runt om det ankaret.

Bolaget ger nära 9% utdelning/år genom månadsvisa utbetalningar och den utdelningen är oerhört stabil av den enkla anledningen att man har en mycket lägre andel av fritt kassaflöde för utdelning (knappt 70% medans resterande kapital går till att utveckla och växa) än de flesta andra REITs. Jag har valt ut bolaget bland annat för att det har mycket begränsad exponering mot delar av Kanada som kan drabbas av avbefolkning om deras oljeindustri fortsätter ha problem.

Jag tycker 9% till relativt låg risk är väldigt attraktivt och jag parkerar gärna 10% av portföljen i bolaget medans jag väntar på rekyler i mer svängiga branscher eller att jag hittar nya attraktiva teman. OneReit är också rätt likvid och den har inte stigit med marknaden utan jag köper tillbaka kanske 2% billigare än jag sålde när jag styrde om pengarna till CNE och LNG.

http://www.onereit.ca/

http://www.onereit.ca/uploads/files/OneREIT_Annual_Report_20152.pdf

http://www.onereit.ca/uploads/files/Q4_2015_Results_Conference_Call.mp3

Utöver 9% årlig ränta så är min förhoppning att få viss begränsad värdestegring på 1 års basis. Kort sagt, måhända 15% på årsbasis (så länge jag väljer äga det).

Top 5 Tenants

Walmart Logo
Canadian Tire Logo
Sobeys Logo
Metro Logo
Loblaws Logo

1 kommentar: