torsdag 24 mars 2016

Men USA överproducerar ju olja och lagren blir överfulla!!?

"U.S. oil stockpiles skyrocketed by 9.4 million barrels last week to 532.5 million barrels, according to figures released on Wednesday by the U.S. Energy Information Administration. That's roughly triple what analysts had been bracing for and adds to "historically high" inventory levels."

Är inte detta bevis på att oljan bara kommer fortsätta rasa?

Möjligen om man inte begrundar att ovanstående var skapat på en vecka, samma vecka hände följande:
" Interestingly, the latest surge in supply was driven by overseas producers. The EIA said the U.S. imported 8.4 million barrels of oil per day last week, up by nearly 700,000 barrels from the prior week."

Just  det, import av 8.4 miljoner fat, inte per vecka, per dag...

USA's raffinaderier är måttligt förtjusta i den lätta typ av olja som USA producerar via fracking, istället önskar man tyngre olja med lägre API från t.ex Saudi och Mexico. Man kan köra lätt olja men får lägre utbyte då det inte är optimalt för raffen.

Så vad skulle hända om USA's lager blir fulla? WTI skulle rasa till 10 dollar som en del säger? En sak är säker, inte om inte samtidigt Brent rasar till 10-12 usd... så fort skillnaden mellan Brent och amerikansk producerad lätt olja skulle öka så skulle en av två saker hända:
1. USA skulle sänka importen och köra mindre optimal olja i raffen.
2. Det skulle vara lönt att skeppa ut mer av USA's lätta olja.

Så vi är tillbaks där vi började, vid förra bloggen, som väntat letade marknaden mest efter ursäkt att sälja av lite efter stora uppgången som varit i oljan (och som är logisk och på 12 månaders sikt lär fortsätta med 2 steg fram, 1 steg bak). 

Vad som förvånar mig i dagens marknad är alla investerare som sätter pengar i kanadensiska olje och gasbolag som i princip alla bara letar efter en studs i sina aktiekurser för att göra PP då de blöder. Märkligt att aktieplacerarna lockas av sånt. Jag säger det speciellt då Kanada har ny regering som ökar på problemet att landet saknar tillräckligt med exportkapacitet vilket i sin tur gör att landets producenter får riktigt uselt betalt med stora rabatter på WTI och amerikansk gas. Kanada är urtypen av långsam supertanker som inte kommer kunna svara upp på oljepris 50-60 usd men som idag avslutar pågående investeringar i oljesand etc vilket till synes håller uppe produktionen ett litet tag till.
  
Min åsikt är fortsatt att energisektorn är den mest spännande men det gäller att välja bolag som inte försämras löpande och komma ihåg att vi är väldigt tidigt i vändningen som troligen kommer vara uppenbar för alla först om 6-12 månader. Ett av många intressanta case att följa är Ryssland i och med att det är exempel på bolag som inte försämras med dagens oljepris eller med rekyler. Däremot kommer bolagens kostnader öka med ökande oljepris då rubeln fungerar som närmast total stötdämpare upp och ner.
http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2016/03/23/russian-oil-companies-have-survived-sanctions-cheap-oil/#1c0f68022695   

Sanktionerna? De har varit hyggligt effektiva men skadan för Ryssland minskar dag för dag genom att man för fullt ställer om sin ekonomi från integration med Väst till Kindien. Den långsiktiga förloraren är Västeuropa och dess industrier. EU's banker, Volvo Trucks, Ericsson och all form av tysk industri, EU's matindustri alla relationer som går att ersätta med Kina ersätts för fullt. I takt med att det arbetet avslutas så är Ryssland inte längre förloraren, bara EU. Vilket USA naturligtvis skiter i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar