fredag 11 mars 2016

Lite "sell on the news" i Canacol igår

Nu är ju de goda nyheterna från OBOE1 fullt kända och bolaget har ännu inte berättat någonting om hur man tänker följa upp den träffen.

Samtidigt så är det ett faktum som vi varit inne på att bolaget tekniskt var överköpt så en rekyl är naturligtvis inte rolig, men det arbetar med att ta hand om den frågan vilket är bra för framtiden. Jag noterar att 20 day moving average är på 3.10 och kommande två handelsdagar rör sig snabbt uppåt mot kanske 3.20.

En nyckelfråga för kursens närtida utveckling tror jag är om bolaget antingen kan pressa ut mer gas (än 90 mmcf/d) genom existerande pipeline eller om bolaget känner sig tryggt nog att presentera den typ av nya 10 års avtal det spekulerats om. Eller om man beslutar sig för att avvakta ett borrhål till innan man tar ett sådant steg.

Oavsett dessa saker så är det ett faktum att bolaget inte bara blir bättre TA mässigt under viloperiod (det är intressant för mig att se hur RSI bröt 70 vid 3.30 cad för 8 handelsdagar sedan medans vi nu vid exakt samma kurs ser RSI 59, dvs inte överköpt), det är även så att bolaget finansiellt blir bättre för varje dag som går nu.

Enklast syns detta genom ratio'n Totala skulden dividerat med EBITDA där vi fick följande historiska uppgift från bolaget i februari, dvs vad banken tillåter dom, ni kan alltså utläsa det som att bolaget INTE klarade hålla sig under skulder 3.5x EBITDA och tvingades be om tillåtelse höja det:

Canacol is pleased to report that prior to December 31, 2015, the Corporation was able to amend a primary covenant in its BNP Paribas led, syndicated Senior Secured Term Loan, such that its Consolidated Leverage Ratio (being its consolidated total debt divided by its consolidated EBITDAX on a trailing 12 month basis) has been increased from 3.5 to 4.0 for the period ended December 31, 2015. Canacol expects to be well within this amended covenant ratio when it reports its year-end financial statements and related documents, prior to March 30, 2016. 

Med 255 musd i brutto skuld (ej avräknat kassan) och run rate takt på EBITDA 160 musd per sista mars så är den siffran nere i 1.6x och det är baserat på ej råvaruprisberoende intäkter... Det gör att Canacol är och förblir det bästa sättet jag kan se att spekulera i en kommande uppgång för oljan utan att man riskerar skjortan..  Mitt innehav ligger fast 20 månader till 2018 givet de fakta jag känner till nu. Bolagets aktiekurs borde sluta svänga så våldsamt i takt med lägre inbyggd risk men... Kanada är och förblir Kanada och råvaruaktier är och förblir råvaruaktier... en explosiv mix, på gott och ont. Det viktigaste för mig är att bolaget fortsätter utvecklas mycket väl fundamentalt kurssvängningar utan att kursen bryter ner TA mässigt kan jag hantera.

Det är intressant att se guld visa styrka. Ett av skälen för mig att ta in Endeavour via True Gold var att få en bransch som åtminstone ibland de facto kan MINSKA svängningarna i portföljen. Dvs PM aktier går ibland bra när annat går dåligt.

Jag gläds även åt att Brent oljan verkar hålla sig rätt stabilt runt sin nya 40 usd nivå. Det kommer utan tvekan svänga men det bådar gott att den inte omedelbart sopades ner hårt efter att ha sprungit så högt. Vad gäller Canacol så är det hur lugnt som helst, de kommer behöva sitt fria kassaflöde till att utveckla sina gasfyndigheter kommande 12 månader, först därefter lär de med full kraft vända sig mot sina oljetillgångar, förhoppningsvis är då priset +50 usd vilket ger dem mycket god lönsamhet och investerarna kan återigen sätta ett rejält värde på även den delen av verksamheten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar