torsdag 17 mars 2016

Canacol utvecklas precis enligt plan :-)

Reservuppdatering ex OBOE1 dvs vid årsskiftet. Lite nyckelsiffror (där jag redigerat lite i texten) samt kommenterar:

Recorded a 2P reserves life index ("RLI") of 10 year RLI based on expected future gas production of 90 MMscfpd upon the completion of the Promigas pipeline expansion (1P RLI being 7 years).

Kort sagt, redan gjorda borrhål täcker i högsta reservgraden (typ Proven) 7 års produktion och näst högsta 10 år  (som ändå  får kallas reserv, dvs inom mining indicated som genom att vara ekonomisk klassa om till Possible). 

Proven + Possible 7+3=10 års produktion av 90 MMscf/day att jämföra med kontraktet på 5 år som man nu gått igång med och kommande två veckor når full kapacitet på. Min uppskattning är att bolaget idag värderas till typ knappa 3x kassaflödet minus produktionskostnaderna på detta.

Total 2P reserves remained relatively flat over the 6 month reporting period at 79 million barrels of oil equivalent, with a before tax value discounted at 10% of US$ 1.3 billion, or C$ 9.44 per share. 
En annan vinkling på samma sak, lönsamma reserver i produktion som går att nuvärdesberäkna, siffrorna före OBOE1. Sättet att uttrycka detta är säkerligen valt för att även "olje-nerdar" ska tänka till lite och inse att med fasta indexerade priser över lång tid så är det inte jämförbart med andra olje/gasbolags "NPV" utan börjar mer likna vad man kallar utility på engelska vilket får helt andra värderingar då deras kommande års inkomster är så mycket mer förutsägbara än volatila råvarubolag.

Utöver ovanstående så tillkommer alltså OBOE1 träffen och denna är så viktig att arbetet med ny kompletterande reservbedömning redan pågår:
The reserves associated with the Oboe 1 well, which tested at a combined rate of 66 MMscfpd from three separate zones, are not included in this current reserves report, and will be the subject of a separate reserves report to be issued for June 2016

Man kan... och vissa gör... spekulationer om vad OBOE1 innebär utifrån vad tidigare träffar tillfört. En siffra som nämnts skulle ta 2P reserverna från 10 år till 14 år av "dagens produktionsnivå" att jämföra med 5 åriga kontraktet på 90 MMscf/day, så det är kanske inte så ologiskt att man nu otroligt glädjande pressreleasar följande:
The management team is also negotiating the construction of a new gas pipeline which will send 100 MMscpf of new gas production to the Caribbean coast of Colombia in 2018. 

Den dryga dubbling som vi här spekulerat i m.a.o. Bolaget nämner dock inte den andra delen det spekulerats i, nämligen att det nu blir 10 års kontrakt men det kanske kommer.. Det viktigaste är ju att man känner sig trygg nog att man har nog med reserver för att få igång bygget av pipeline nr 2. Med en sådan här utbyggnad så skulle man alltså mer officiellt (som jag redan gjort) kunna börja spekulera i (utifrån bolagets i pressreleaserna angivna lönsamhet) att bolaget idag har en form av netto kassaflödesvärdering på kanske 1.2x dagens värdering på 2018 års produktion.

Men ni ser också att det inte vore fel om bolaget backar upp detta med mer reserver och vi kommer därför se 3 stycken spännande (step out) borrningar under året. Min gissning är att detta inte nödvändigtvis är högriskborrningar på samma sätt som OBOE1 var utan mer plocka "lågt hängande frukt" nära tidigare träffar medans 2017 efter 1 år av ymnigt kassaflöde säkert kommer innebära rikligt med intressanta borrningsförsök på "området VIM5 där både OBOE och Clarinete fyndigheterna ligger" och där man ju har stort antal borrningsklara "targets". Utifrån de träffar som idag gjorts så har jag väldigt svårt att tro att det inte skulle finnas mycket mer. Men det är värt att poängtera från diskussionen ovan att det egentligen mest är bonus och uppsida för jag är helt övertygad om att man ÅTMINSTONE kan dra lite träffar här och där nära redan existerande träffar för att kunna hålla igång sina snart 1+1 pipeline i 10 år och då har vi det där "utility-scenariot" som marknaden så småningom kommer inse är helt fel att värdera som ett producerande mellanstort oljebolag.

Sen är det viktigt att poängtera att när nästan alla andra bolag kämpar med olönsamhet... ja då ser ekvationen ut så här för Canacol:
Recorded 2P finding, development and acquisition costs of US$ 2.44/boe for its gas assets.
VS
Average realized price of US$ 5.60 / thousand standard cubic feet (US$ 31.92/ boe), with an average netback of approximately US$ 4.56/mcf (US$ 26.00/boe)
Mitt i krisen pratar vi alltså om ett framväxande oljebolag med närmast omatchad och mycket stabil lönsamhet kombinerat med stor uppsida. Jag placerar i Canacol för att jag anser att marknaden ännu inte tagit till sig det.

Så jag skulle vilja dela upp "min vision" så här:
1. Produktion "utility style" i 10 år med årligt kassaflöde efter produktionskostnad kanske 2.60 cad/aktie.
2. Blue sky att bolaget inte bara drar träffar runt existerande träffar utan nya områden i VIM5 som börjar sitta ihop.
3. Världen har senaste åren tagit bort investeringar som skulle gett den ca 5 miljoner fat/dag i framtiden, ungefär vad dagens källor naturligt tappar per år. Vi har haft ett massivt ras i oljepriset pga överskott på 1-2 miljoner fat i dagsproduktion, dvs ca 1-2%. Min uppfattning är att det idag sker mycket långverkande "förstörelse" i USA och ännu mer Kanadas produktionskapacitet. Inte minst sker detta i mitt tycke på den finansiella sidan där bolagens balansräkningar, dvs förmågan att investera försämras snabbt,löpande kassaflödet för bolagen har inga likheter med tidigare boom expansion, samtidigt som bankerna INTE kommer vara pigga på att låna ut pengar igen utan snarast återvinna kapital. Utan kapital expanderar ingenting, det är vad folk som tror att man "slår på igen" tycks glömma.

Endast de bästa projekten kommer kunna finna kapital och då endast om de hedgar produktion. Vi kommer t.ex inte se nya oljesandsprojekt och precis som denna långsamma supertanker idag fortsätter ge tillskott pga fördröjning så kommer det ta tid att återstarta den när den väl stoppat. USA har mycket bra projekt som kommer komma igång men duktiga tekniker har utvecklat teknik som har hållit redan existerande initial produktion på högre nivå längre tid. För mig låter det som man bara skjutit på den kommande produktionsnedgången och återigen så ska man komma ihåg att det kommer krävas en hel del nya investeringar bara för att stå still. Min gissning är att det inte kommer strömma till kapital för USA att växa sin produktion förrän man kan hedga olja på 60 usd.

Det blev en lång punkt 3.. så låt mig komma till poängen: Canacol kommer 2017-2018 inte ha brist på kapital och man är "ready to go" på vad jag förstår är mycket bra oljefyndigheter:
Meanwhile, Canacol maintains a large inventory of light oil drilling opportunities which could be rapidly executed should global oil prices recover to a reasonable level and justify capital investment.
Hade man inte haft fullt upp med gasborrningar så hade det oljepriset nog legat runt 45-48 usd Brent. Jag tror vi är över den nivån vid årsskiftet utan att Canacol prioriterar oljan för om jag tycker en multipel på ovan nämnda kassaflöde om 3x (tänk på att skatter, avskrivningar etc inte är med) och därmed en kurs på ca 8 cad är rimlig utifrån PUNKT1 ovan så ligger den stora uppidan i punkt 2, att driva upp P&P reserverna mot 20 år... diskutera ytterligare utbyggnad (där man då hoppas att pipeline 2 byggs med lite extra dimension..)..

Punkt 3 ska dock inte underskattas för den bidrar till att Canacol utan tvekan skulle delta i ett möjligt höstrally i oljebolagen när Brent förhoppningsvis tar sig över 50 usd/fat.

Canacol förblir mitt största innehav med placeringshorisont 18-20 månader (som det ser ut nu).

Avslutar med själva pressreleasen:

och länk till presentationsidan där det utlovas ny presentation inom kort :-)

Som alltid vid stor optimism finns det anledning att påminna om att aktiesparande är riskkapital med just tillhörande risker. Överraskande (för mig) rapporter har kommit från norra Colombia om oljepipeline sabotage. För mig ser detta ut att vara väldigt långt ifrån Canacols gasfält och pipelines som ligger närmare kusten men det påminner om att konflikter finns kvar trots fredsavtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar