söndag 14 februari 2016

Gas och vind/sol är framtiden säger... BP

Video: http://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook-2035.html

"We expect the mix of fuels to change quite significantly over the next 20 years, gas to grow quickly, also strong growth in renewables like solar and wind."

In this video Spencer Dale, group chief economist, discusses the key themes of the BP Energy Outlook


Absolut nyckelfakta att ta till sig:

Vinnare Golar LNG och för den lite försiktigare (som jag) Golar Energy Partners. (Om Golar LNG kraftigt sänker sin utdelning kanske jag tar in dem)

Allt handlar nu om att Saudi vill sätta stopp för shale olja, inte minst få borrföretagen gå i konkurs och utrustningen förfalla så att det blir en klar uppstartskostnad att starta upp igen. När vi ser USAs produktion falla så kommer man försiktigt tillåta oljepriset stiga igen, men antagligen inte över 50-60 usd.

I USA finns de s.k MLP företagen som till stor del är pipelines för gas och olja och som är skattegynnade mot att man delar ut större delen av vinsten som utdelning. Dessa företag har genom långa "betala för din plats oavsett om du nyttjar" avtal med olje och gasföretagen setts som rätt säkra favoriter bland pensionssparare etc, riktiga poppis aktier. Kruxet är att när gas och oljeföretag nu kursar i USA och redan innan de gör de.. så rivs avtalen upp... pensionsspararna flyr hals över huvudet...

I dessa MLP fonder finns som sagt mest pipelines onshore i USA men det finns även udda främmande fåglar som Golar och dess dotterbolag Golar Partners. (Skattemässigt skiljer man sig från MLP vilket är orsaken att vi kan handla dom) men marknaden saknar idag helt förmåga att skilja dem från övriga MLPs dvs pipeline företagen som man absolut inte vill äga.

Aktierna faller därför 10% utdelning har blivit 20% utdelning (oförändrad utdelning/halverad kurs) per år trots att "vinsten" eller mer korrekt fria kassaflödet som ställs mot utdelningen ökar. Långa kontrakt där första går ut januari 2018 skyddar och finansieringen läggs just nu om så att det som förfaller 2017-2018 förflyttas till 2021. Säkert lite sämre räntor för GMLP men det är det värt.

Kapital har alltså pga oljeprisraset och MLPs plötsliga impopularitet gjort att inga företag investerar någonting. Det kommer världen märka 2018 (då ordrar som läggs nu på varv tidigast kan levereras)... 2018... just det... då GMLPs första kontrakt går ut...

Matematiken är enkel, det kommer komma ut mer LNG  än det 2018-2020 kommer finnas infrastruktur att ta hand om den med. Fram till 2018 har GMLP fasta kontrakt som till 135% täcker dagens utdelning på 19%, en rekordhög täckning som brukar sammanfalla med höjning. De 135% väntas stiga ytterligare under 2016 då ett nytt fartyg levereras med 5 årigt kontrakt att fungera som mottagningsstation av LNG i hamn och omvandla det till gas. GMLP vill dock inte höja utdelningen trots att man kan, skälet är två:
1. Kapitalmarknaderna är kassa så ju starkare balansräkning man har desto lägre ränta får man på lånen som finansierar flottan.
2. Utdelningshöjning i (MLP) sektorn kommer ofta samtidigt som bolagen drar in pengar via nya aktier för att finansiera nya fartyg något som GMLP köper från moderbolaget Golar LNG så fort detta låser in skepp till långt kontrakt, dvs +5 år. Ingen högre GMLP kurs... ingen utdelningshöjning utan istället amortering i väntan på bättre tider.

GMLP är mitt näst största innehav, inköpt i snitt runt 11.80 usd. De första köpte jag ännu billigare, men då var jag inte trygg nog i utförd research att bygga större position så som jag känner att jag är nu. Aktien svänger något oerhört vilket är något man ska nyttja. Detta är en aktie för folk som gillar handla på riktigt svaga dagar och sälja när alla nyfiket säger att dom också skulle vilja äga den aktien. Rapport om kanske 2 veckor, nog inget speciellt, fasta kontrakten gör det rätt tråkigt men det är intressantare att läsa moderbolagets utveckling. Moderbolaget är ledare i världen på det mesta som har med avancerad LNG att göra. Kvitto gavs nyligen när Schlumberger kom och tecknade avtal med dem om att jobba tillsammans framöver när det gäller flytande tankers som ankrar upp vid gasfyndigheter och fryser ner dessa till LNG.

Vill ni se en presentation av Golar LNG moderbolaget och samtidigt förstå vad som lockade Schlumberger så kan ni med fördel titta på denna kapitalmarknadsdag som beskriver ett projekt vars flytande nedfrysning av LNG som bör hamna i GMLPs portfölj 2019, dvs del av välfylld pipeline för tillväxt.
https://www.ophir-energy.com/investors/

I övrigt väntar jag förstås på livstecken från Canacol Energy, största innehavet som ju också handlar om naturgas och också är case av att ta stryk bara för att vara besläktat med oljebolag, kort sagt mitt största placeringstema är oskyldiga collateral damage företag till oljamassakern...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar