torsdag 14 januari 2016

Stora problem med den intermittenta elförsörjningen enligt SVD

"Sveriges elproduktion räcker knappt till när den kraftigaste vinterkylan slår till. I dag och på fredag väntas vinterns hittills kallaste dagar – samtidigt som tre kärnreaktorer står stilla. "
Har vi hört det tidigare? Japp, förra gången vi hade kall vinter.

Problemet stavas: Intermittent drift. Gammal kärnkraft är otroligt opålitlig, 3 av 10 nere när vi bäst behöver dem.

SVD:
http://www.svd.se/kritiskt-lage-for-elsystemet-sverige-far-inte-slockna/om/vintervadret

I skrivande stund står vindkraft för 6.7% av elen i Sverige (realtid), det är inte illa när det är smällkallt. Samverkan med vattenkraft som sig bör höjt till över 50% en sån här dag funkar mkt bra, vattenkraften svänger mellan 25-55% av landets produktion. Problemet är den oberäkneliga kärnkraften, mkt pga av att det helt enkelt är gamla verk som har omfattande och oberäkneliga stillestånd.

Låt mig dock avslutningsvis påpeka att den som orkar gå till Svenska kraftnät och kolla snabbt kan se att artikeln mest är B arbete. På Grön-Gul-Röd skala för effektbrist i Sverige så är det massivt grönt, dvs inte ens med tre kärnkraft reaktorer nere en smällkall januari dag så är det ens hotat idag eller imorgon.

http://www.svk.se/stamnatet/kontrollrummet/ grafen längst ner.

Lite intressant med tanke att det är 4 reaktorer som ska läggas ner.

Som tidigare påpekats kan varje tänkande människa lista ut att det inte är en smart idé att låsa fast sig vid ständigt dubbel så dyr el (ny kärnkraft) som det billigaste alternativet (vindkraft) bara för att ha täckning om vi utöver dagens kalla väder skulle någon dag något år under ett årtionde.. få både smällkallt, vindstilla över hela EU och samtidigt torrår för vattenkraften... Det är då oändligt mycket billigare att betala någon av våra riktigt elintensiva industrier väl för att stå still någon dag tills det blir mildare igen. En procedur som är väl dokumenterad och enkel även om kärnkraftsförespråkarna försöker vinkla det till att det skulle vara något allvarligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar