onsdag 6 januari 2016

Smällkallt?

Det ryktas att så är fallet för er nu så låt oss titta i skrivande stund hur det blåser i relevanta närområden:
1. Kiruna  4 m/s
2.Göteborg 4 m/s
3. Stavanger 4 m/s
4. Malmö 5 m/s
5. Edinburgh 9 m/s
6. Aarhus Danmark 6 m/s
7. Helsingfors 4 m/s
8. Bremen 6 m/s
9. Gdynia 6 m/s

Fakta är kärnkraftens värsta fiende och vindkraftens bästa vän. Utan tvekan händer det att det är kallt och lite mindre vind än vanligt. Som tur är så händer det strax efter hösten då vattenmagasinen toppas upp både av regn och att vinstmaximerande vattenkraftproducenter väntar på just dessa för dem bättre dagar.

Källorna är YR.no och låt oss avsluta med smällkaramellen:

Hanöbukten: http://www.yr.no/place/Sweden/Other/Han%C3%B6bukten/  i skrivande stund.. trum.. trum.. 13 m/s (bland Moderater och Liberaler i Stockholm är det i skrivande stund 3 m/s vid -11 grader.. och just det.. det blåser olika mycket i ett så stort land som Sverige, för att inte tala om Nordeuropa och så småningom EU.)Area 200 km2
Djup 10-40 m
Effekt ca 2500 MW
Turbiner ca 500 – 700 st
Elanslutning 16 km
Installationshamn 17 km
Drift & underhållshamn 10 km
Beräknad medelvind 8,5 m/s
Energi ca 7-8 TWh
owners
vindin

Vän av ordning kanske säger... Öh på fredag natt så blåser det 2 m/s i Hanöbukten. Japp.. då blåser det 6 m/s i Kiruna och 6 m/s i Stavanger. Geografisk diversifierad vindkraft kommer ge olika mycket vind vid olika platser vid olika tidpunkter, japp, jag har läst statistik på universitetsnivå... men det borde inte behövas för att genomskåda kärnkraftsförespråkarnas ihåliga argument som ju är tämligen enkla att slå hål på.

De få dagar per år vi får ut extremt lite vindkraft över hela nordeuropa samtidigt som det är kallt, ja då tar vattenkraften chansen de väntat på hela hösten... och ja, dessa få dagar.. om de skulle hända under ett extremt torrår... ja vad gör vi då?? Kan hända 3-4 dagar på en femårsperiod säger logiken... bygger vi ett kärnkraftverk för det? NEJ det gör vi inte... vi har avtal med tung industri att ta semester en vecka mot att de får kanske tre gånger normala elpriset i ersättning dessa dagar.. Industrins lönsamhet ökar och vi slipper bygga ett kärnkraftverk bara för att användas 4 dagar var femte år...

Låt mig avsluta med att ge er två utvalda närliggande historiska datum i vår elzons (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Baltikum) elförsörjning som illustrerar hur kontrollen blinkar grön utan som helst problem:

24 december 2015:
Vindkraft 30.3%
Vattenkraft 34.8%
Kärnkraft 25.1%

5 januari 2016:
Vindkraft 5.8%
Vattenkraft 56.5%
Kärnkraft 18.1%

Vattenkraftsägarna har skördetid just nu, de är vårt naturliga batteri och efter geografisk spridning (inklusive att få igång tillståndsgivningen på nära offshore verk även i Sverige) andra sättet att tackla vädervariationerna från den billigaste, renaste och säkraste energikällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar