torsdag 7 januari 2016

Fler kärnkraftverk hotade i Sverige

Jag ber i denna högst föränderliga värld att få påminna om att kärnkraften ser ut att lämna jättenota till svenska skattebetalare för sin egen avveckling. I korta drag har det fonderats 2 öre kWh för att finansiera stängningarna. När nu kärnkraften stängs i förtid pga bristande lönsamhet så uppstod redan vid första beskedet om fyra reaktorers nedläggning samt kortare förväntad livslängd konstaterandet att avsättningarna behövde ökas till 10 öre (ej gjort) dvs en ökning som är större än effektskatten på 7 öre kWh.

Om nu ännu mer kärnkraft stängs ner av marknadsskäl så kan vi bara kallt konstatera att kärnkraften inte burit sina kostnader historiskt, att den varit och är subventionerad.

http://www.svd.se/vattenfall-reaktorer-kan-stangas-i-fortid

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=5456957

Det logiska är alltså att döpa om effektskatten till kärnavvecklingsfonden och sluta behöva lyssna på kärnkraftsförespråkarnas felaktigheter. Stämmer sedan DI/SVDs uppgifter att de inte har råd med investeringarna i obligatoriska oberoende härdkylningen på 1.5 miljarder/st, ja då är det dags att höja ännu mer och samtidigt göra klart för kärnkraftsproducenterna att totalsumman ska betalas av ägarna oavsett om de lägger ner eller ej.

Vi skattebetalare och vindkraft ska inte behöva subventionera gammal kärnkraft och har de inte satt av tillräckligt för avvecklingen så är det deras och bara deras problem.

Som placerare så är det dags att inse att dagens elpriser är för låga för att vi ska förnya vår energipark eller ens behålla de bättre kärnkraftverken (vilket jag vill ska ske, men min och andras åsikt är ju oväsentlig, klarar de inte konkurrensen i marknadsekonomi så stängs de tills priserna stiger).

Detta är inte hållbart, priserna kommer röra sig uppåt kommande år och marknaderna prisar in sådant i förväg, frågan är bara när det startar. Som senast hade jag sagt 2018 då 3 reaktorer ligger för nedläggning 2018-2020, dvs två år från nu men då det i praktiken tar kanske 18 månader för nya vindkraftverk och ännu mycket längre för t.ex Eolus projekt i Hanöbukten så är det olyckligt att det just nu är segt med investeringar bl.a pga MP's totala oförmåga att få fram tillståndet för just Hanöbukten. 5% tillskott av Sveriges el som det projektet ger motsvarar två mindre kärnkraftverk och kuriosa är som konstaterat att det blåst apa där hela senaste veckan när Sverige haft så kallt, långt över förväntad snittproduktion utmärkt geografisk statistisk utjämning som hade skickat vindkraftstillskottet till det dubbla.
http://www.byggvarlden.se/stiltje-for-blekinge-offshore-93186/nyhet.html
Återigen, MPs prioriterade hjärtefråga är inte miljö och det är ytterst skadligt för landet att de inte hinner med sådant här, om inte förr lär vi märka det på elpriserna 2018-2025.

"Blekinge Offshore vill bygga världens största havsbaserade vindkraftspark i Hanöbukten.
Fullt utbyggd skulle den kunna försörja 1,2 miljoner svenska hushåll med el, men projektet har gått i stå eftersom regeringen ännu inte gett tillstånd för byggstart.
- Mark- och miljödomstolen sa ja till parken redan för två och ett halvt år sedan. Så egentligen borde det inte finnas några fler hinder för att börja bygga, säger Anders Nilsson som väntar spänt på att köra igång.

- Utmaningarna är många och jämfört med att starta en industri är det betydligt svårare att få tillstånd för vindkraftverk, vilket är märkligt. Om vi hade startat en bilfabrik skulle kommunerna med glädje anvisat oss ett industriområde och sedan hade det bara varit att sätta igång, säger Anders Nilsson som konstaterar att i framförallt Tyskland och England är attityderna hos myndigheterna och politikerna annorlunda och där byggs det vindkraftsparker för fullt."

http://www.euractiv.com/sections/energy/momentum-swells-behind-north-seas-grid-313659
Maria Donnelly, the European Commission’s director of Energy, has said she wants the grid prioritised when the Netherlands holds the rotating Presidency of the EU, in 2016.
Interconnectivity is a vital part of realising the Energy Union, a blueprint to bolster the bloc’s resistance to energy shortages. Interconnections means surplus power in one area can be moved to make up shortfalls elsewhere.

Vad som inte verkar gå fram är att det är ingenting dåligt att Sverige har ett elöverskott... el i stora delar av Nordeuropa är mycket dyrare än i Sverige så vad vi alla skulle må bra av är en ny generaldirektör som fattar att Sverige (lönsamt) behöver bygga ut sina exportmöjligheter så att priserna kommer upp något vilket för övrigt skulle rädda fler av våra idag mer olönsamma enheter såsom de 6 kvarvarande kärnkraftverken i väntan på att billigare vindkraft hinner byggas ut. Som bonus skulle denna lönsamma utbyggnad ytterligare öka flexibiliteten i EU's gemensamma elnät vilket ju är precis vad kontinenten behöver och önskar.

10 kommentarer:

 1. Hej!

  Dåligt insatt, men ser du inte en fara i att vi står utan reservkraft vid köldknäppar? Eller klarar vattenkraften av att producera närmare 100% av förbrukningen i Sverige om det blåser dåligt samtidigt som förbrukningen är hög..?

  Något helt annat, har du tittat något på Northview Apartment REIT? http://www.northviewreit.com/

  Om jag förstår det rätt, ca 70% av FFO delas ut och ger ca 9% direktavkastning, på något så stabilt(?) som hyreslägenheter.

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har tittat och valt att avvakta Northview baserat på önskan att undvika svaga geografiska delar I Kanada sim mer utpräglat riskerar vara drabbade av råvarusvaghet. Håller dock med att lgh är bra sektor.

   Radera
  2. Vad jag kunnat utläsa så är det lugnt inför nedläggning av 4 av 10 verk vilket fram till idag var vad vi hade framför oss.

   Att bara klippa resterande 6 verk har jag inte sagt att jag tror vi klarar idag. Däremot har jag skrivit mycket om varför vi kommande 10 år (tiden ded snabbast går att bygga ett kärnkraftverk) kommer bli allt bättre rustade för den uppgiften genom bättre geografisk sammanlänkning vilket minskar beroende av lokala variations I väderberoende production genom statistisk utjämning.

   Notera att det vid denna köldknäpp blåst nog för ca dubbel normal production vid flera offshore vind Parker I Skottland och även I vår tänkta storpark I Hanöbukten.

   Rent kortsiktigt tror jag många missar att vi sitter IHOP med norsk elmarknad som har 95% reglerbar vatten. Kort sagt det är helt fel att tiita på Sverige som produktionsenhet och just det förstärks år för år när EU bygger IHOP för att överbrygga korta geografisk underskott och utjämna priser samt minska sårbarhet.

   Radera
  3. Utöver det går vi kommande 10 år mot mer smartgrids, elbilsladdning och möjlighet för hushållen att anpasda SIG till pris. Tung industri bjuder redan idag ut sin El man har kontrakterad I omvända auktioner. DVS när de en kall vecka tjänar mer på att stå still och få betalt för El än att producers. Mkt billigare än att bygga ett kärnkraftverk med 1 kr 16 öre I 35 år kontrakterat...

   Radera
  4. Ja den underbara ironin i att i dagens "marknadsmässiga" samhälle får man betala för att kunna producera, och betalt för att låta bli :)

   Mvh
   Johan

   Radera
  5. Visst, men fundera över det orimliga i att bygga en olönsam reaktor bara för att var 5e år hantera att det under en vecka är kombinerat torrår och Brett vinterhögtryck över hela norra Europa samtidigt.

   Det är oerhört mycket billigare att den veckan stanna typ en extremt energikrävande stålproducent.

   Radera
  6. Även om priset är 2 kr per kWh så att de med råge kompenseras för besväret. Betalas av de som chansar på rörligt pris, marknadsekonomi..

   Radera
 2. Tack för svar!

  Vad "borde" normalpriset på el till producenterna hamna på i en situation med 4 kärnkraftverk borta i Sverige? Har du något riktpris du räknar på är rimligt framöver? Kanske omöjligt att svara på men.. Vad behöver Eolus för att göra rimliga vinster i de verk de behåller?

  Jag har bekanta som har erfarenhet av att investera i ett projekt som projekterades av just Eolus för 6-7 år sedan. Efter att jag räknat på det, avrådde jag då från investering då det kändes som att pengarna skulle vara inlåsta i 20 år innan man gick jämnt upp (inflationsjusterat pengarna tillbaka). Hela vinsten låg i att verken efter 20 år höll i ytterligare 5, då den eventuella avkastningen på pengarna kom, vilket kändes vanskligt då mycket kan hända under så lång tid. Dessa verk går sedan några år kraftigt minus och bolagen har tvingats till nyemissioner för att klara av lånen. Så jag hoppas förstås på högre elpris för deras del och för allas vår del så att det fortsätter byggas mer alternativ kraft.

  Skulle vara intressant att ta del av hur en projektkalkyl för 2-3MW inlandsverk ser ut idag, verken behöver nog vara bra mycket billigare idag för att kalkylerna skall gå ihop.

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eolus har till skillnad från Arise sedan ett bra tagbinte som affärside att bygga för eget ägande.

   Historiska köp ser naturligtvis inte bra ut vid dessa priser.

   Skillnaden för framtiden är tre:
   1. Man är mkt hårdare att bara bygga bästa vindlägena vid dagens elpriser.
   2. Teknisk utveckling och högre vindkraftverk ger mer per verk.
   3. Jag och många med mig inser att dagens priser inte är uthålliga. Kärnkraftverk som står inför stora säkerhetsinvesteringar slås ut och Nytt högre jämnviktpris kommer.

   Vad du behöver komma ihåg är att Eolus delade ut 11 kr 50 öre förra året. Affär ett med Google var stor del av orsaken.

   Svenska elsystemet behöver bli flexiblare. Jag har bloggatven hel del om hur jag ser på det och varför jag tror på det.

   Radera
  2. Mobil.. Eolus bygger alltså inte för eget ägande.

   Radera